6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#21

1001 回覆
10 Like 13 Dislike
自己換其實仲快
9900k 轉過去應該冇咩分別
開software 快咗
用緊6900XT開到SAM,in game fps 又高咗
近排GPU高咗成2,3度..得閒清下塵
轉唔轉好呀, 但係一轉應該直上5950x
直上5950x
由8c16t 直上16c32t
咁用邊塊板好
共碩就c8dh
Msi就b550 unify (x) or X570神喜
SAM 4K或以上好似冇用
係。
不過我用緊1440p 144hz moon
你用緊4K 144hz moon 喎
屌佢老味原來dragon center 一直壓住咗我粒cpu行唔到全速

今日研究到關dragon center 再開throttlestop high performance mode 解放返粒cpu

再跑AC VALLAHA:

3080 mobile 比 2080 mobile 快足31.5%
ACV:

4K Ultra,without motion blur, AA low

laptop 我覺得非常好了

返屋企開部GT75 2080 試下先
屌,GT75 2080 大部咁多,但廢咁多:

估唔到3080 130w 都輕鬆屌死2080 180w

相差20%
屌佢老味原來dragon center 一直壓住咗我粒cpu行唔到全速

今日研究到關dragon center 再開throttlestop high performance mode 解放返粒cpu

再跑AC VALLAHA:

3080 mobile 比 2080 mobile 快足31.5%
5900X 唔好咩,啲 game 都未必食得晒咁多核,5950X 全核高 Hz 又上唔到
5950x數格仔爽好多呀
但係以而家個價嚟講就真係唔抵買
本身110度, 依家低2度變108?
直接放上去定係有放散熱膏?我都想試下
Amd個原廠扇本身有散熱膏,就咁放左上去
非推廣,搞下笑咋後果自負
唔係掘礦本身打機vram 8-90
然後core 同vram都低左約兩度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞