6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#21

1001 回覆
10 Like 13 Dislike
我唔明佢包住啲位有咩用囉,包後啲唔得嘅咩?包喺成條線中間唔得嘅
BTW 我發覺如果冇 fan hub,我隻箱下面只可以裝到一把風扇,底板啲 CHA_FAN 位唔近機底,真係好戇鳩。咁撚大個機箱都唔送 fan hub,仲夠膽收人千幾蚊,仲要有啲位唔 user-friendly
搞到我諗緊買唔買 SL120
純粹係家用電費progressive計
用得多咪唔抵
人地大陸四川嗰邊隔離就係個發電廠咁樣嚟掘先賺得多咋
定制線啦

邊間好
我知家用電費累進制
中國個班0.03 一度電 平我地幾十倍
拖咗差唔多兩個月,終於搞完一半
換埋訂製線就搞掂
定係整直立卡會好啲,但係又話會熱過打橫放
SL120 好唔好用?
嗰抽pcie電源線
原裝線真係好撚仆街,邊撚個設計
缺點:貴
你點計會倒蝕
最貴2蚊一度電都大賺緊wo
不過我唔想係呢個post討論掘礦
見你好似9up先覆下
但點累計加都唔會過兩蚊wo
係賺得冇咁多姐
見你哋咁9up好難忍住唔覆
上個post你明明話唔掘
撳手機炒股仲好
Btw, Gddr6x真係好熱
用返上面3080個例子
佢話掘到60蚊日
用9度電一日
計累計到最貴嘅電費2蚊日(唔開冷氣都好難)
60-2*9
香港電費咁貴都賺緊成42蚊
當然真既礦佬成個礦場幾百張卡擺喺電費平既地方賺得仲多
雖然未計礦難
Seasonic 自己隻TX-1000好似已經係跟單8pin線
應該係Corsair自己未轉
我隻舊Cosair牛都冇啲咁嘅線咁點解隻AX會咁
TX1000跟個d線正常d, 不過都係定制一了百了

應該都係睇邊個時期 有一排係全部單 8-pin (例如HX650/750/850)
但去到900/10/20系時果期d牛幾乎都係跟daisy-chain pci-e線
(果時得AMD卡會有食到超過PCI-E規格電)
今朝鳩跑咗一次分
通常你比部機full spec佢已經可以幫你計好,當然你可以自己計好比長度佢整
我見reddit 有人tuf 3080 power 5kwh 攞呢個數去中電個網計咋, 其實單卡幾多到?
5kwh=5000w行1hour(熱水爐?)
單卡比盡咪得400w=0.4kw
行一個鐘姐係0.4kwh
搵佢每度電(1kwh)個價錢乘返0.4
咪即係400w每個鐘用幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞