6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#21

1001 回覆
10 Like 13 Dislike
搵到啦
想問吓呢家丐版3080二手可以賣到咩價
諗緊trade咗換3090

5K威力
265蚊唔係好抵喎
咩GAME
右下角有寫

呢幾日COLSE BETA TEST緊
Dreamcast 年代玩過第一代

玩老翻offline 版,敵人無攻擊判定卡關
今代畫面真係唔錯

不過要多人 4K 全開 穩60FPS ,應該要下代卡

應該唔關咭事,係隻game 寫得西
SEGA隻GAME寫得衰係預左

不過唔同場景上下限真係幾大

室內簡單場景,可以上到上限165FPS

城內位置都有90左右

等正式版出黎睇下有冇改善
呢個係裝咗mod?
無,原生遊戲AC Odyssey

不過係native 5120x2880 ultra 減AA 減雲
用Pascal GPU PC Chrome 睇YouTube 係VP9 codec
LG TV 係AV1

唔知用Ampere 既巴打YouTube 咩codec
AV01
但唔係條條都有AV01
https://www.youtube.com/testtube
要著咗先有
冇著default都係vp9
default有時都會有av01
可能條片冇vp9
我PC 嚟講著咗AV1 再睇low resolution 片會成日有AV1
但1080p or above 好似未見過有

LG TV 求其一條4k HDR 片連youtube app 都未login account 冇搞過settings 已經av1

用Ampere 既話幫手試試4k HDR 片
呢條片1080p or above都有av01
https://youtu.be/zCLOJ9j1k2Y
Ampere完美硬解8k 60fps av01
試下呢條
試機片求其搵條都support
普通片就真係少啲
https://www.youtube.com/watch?v=WjoplqS1u18
thanks
如果你冇搞過youtube playback codec preference 咁google 今次幾快手推AV1

之前我買咗Pascal 仲要等半年定再耐啲先default 播VP9
我張卡冇硬解冇推AV1 片源俾我
我以為你地叫佢"av01" 係搞gag 點知software 真係咁report
呢條片8k 得av1 codec 揀
我部機軟解唔到, 等遲啲5600X 到咗再試下

YouTube 啲codec 推廣得好醒目
above 1080p 得vp9, 冇H.264
above 4k (i.e. 8k) 得av1, 連vp9 都冇
等8k 設備普及時, av1 硬解都普及得咁上下
*至少Apple 冇VP9 時就stream 唔到1080p+ 既片
Alliance for open media Video 1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞