6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#21

1001 回覆
10 Like 13 Dislike
還好啦 本身舊野都唔係太重
玩一陣會拎返落黎
我張XTREME 4K打機 VRAM可以上100
3090?
技嘉啲原廠散熱貼好廢,等悠二遲啲出換貼散熱服務
係3090, 唔係拆左無保既話我一早拆左黎換
ROG 3090 有冇需要加散熱貼
美馬買嘅
悠二話同代理傾緊 希望傾得成
我3080 都想換
唔係油耳到買, 個時岩岩出油耳個到都未有得訂
我都唔係係油耳到買 仲等緊佢覆
佢話都得不過收返錢
買flagship卡都要煩呢D野
唔係為佢個樣真係唔撚買xtreme
Gaming oc仲抵玩
佢話都得不過收返錢
型真係要負出代價
點解壓住左 set錯?
Gaming oc都要換導熱貼 傻鳩技姦
10870H 本身唔係unlocked cpu

Dragon center 件面無得調節任何嘢

平時唔覺cpu 慢

但俾我發現玩RDR2 4K ultra時:

8950HK + 2080 mobile

然後再試10870H+3080 mobile

我覺得唔正常,我就一直觀察佢Benchmark 過程,發覺佢cpu 勁慢,gpu 用唔到7成

於是我就唔同測試,最後發現只要唔開dragon Center再開埋呢個TS high performance mode:

RDR2 跑分係高咁多:

我的結論係MSI default / dragon Center 令到cpu run 唔到全速
呢隻賣200幾蚊...on99
大把代替品
快d搵人抄屎眼石z590 steel legend嗰款holder
嗰款真係有史以黎見過嘅holder裡面最實用
換煙條吧
邊度賣200幾
美森成50鎂wo
香港行貨$265 前幾日喺旺電見到
邊間 我去買
換intel都唔會用屎眼石
原本都仲可以揀taichi 點知自己做臭埋個series
訊達 不過應該全線都有
你去睇cm香港代理個網有list 係咪叫rambox 唔記得左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞