Bitcoin/ Ethereum / Crypto 集中討論區 (28)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
狗幣都仲未defi到
發行量又大
非同質化 始終有市場, 暫時非同質化只可以應用係藝術同收藏品係真. 因為無任何技術層面係底托住. 要真正流行至少5-10年後. 仲要建基於好多假設性既技術係成功.
之前一路都有個嚴重問題
就係將所有野都同crypto扯上關係黎炒

2017最興就係咩綠色能源token 仲有social media token
全部都係無blockchain技術一樣可以運行得好好既野
我覺得依家nft市場同以前既scam分別不大
唯一分別係依家多數搵d大公司,大人物加持
一粒都無持有. 已經套現晒, 但我唔會排除D MEME 同ELON fans 瘋狂既潛力
真心問aave點睇
諗住放埋就唔睇
大家目標年化回報幾多?
https://lih.kg/2396749

Funny
真迹同副本既分別
幣圈一日,人間一年
新手啱啱用幣安交易
想問下點樣用到返傭?

明明用咗推薦人

但交易就收足0.1%
同defi有d似既係避免左centralized既認證咁囉
不過藝術既價值根本難以評估
要炒都只有原本現實已經炒開藝術品既人玩得起

反而卡片個d好d
例如遲d可能出d pokemon卡呀,或者fifa卡咁樣
都叫有紀念價值
但如果係對戰卡片
我睇唔到有nft同無nft前後有咩實質分別
有冇ching炒mkr?
NFT 今次咁多人討論都係因為炒起左某D 收藏品, 然後大家都係見到$$$ 先覺得好似玩得過.
要你睇未來人類生活係點, 我地會唔會因為AI同VR 技術從而可以建構一個世界, 而個個世界流通既貨幣同支撐既技術就係blockchain 同crypto. 到時NFT 先有真正主流應用既價值
我純粹都係幻想. 10年後係咩世界無人會知
一講諗起filecoin
日化回報無10%都唔想睇了
但佢個解決版權問題既意思其實都係我畫完幅畫up 上block chain ,從而證明幅畫真係我畫啫?
閃卡貴10蚊
另一個世界黎既根本係
polkadot有隻crust
又係做個d野
marketcap同filecoin比真係蚊同牛比
講出去應該冇人信,crypto係第二個世界
你畫完up上去,你持有個nft(真迹)
當然你可以將個jpg(副本)開心share
因為可以set到之後每次轉手既交易費
原創可以有錢分
所以藝術家,遊戲公司應該會慢慢轉到blockchain發行作品

不過奇就奇在
到依家都竟然無大粒遊戲公司玩blockchain
nft可以解決藝術品流動性低,真偽問題。可以令遊戲更加公平,呢啲都係可以用blockchain可以幫助改善嘅野。
其實最易整就係csgo啲skin or card game
同埋blockchain本身唯一好處其實就係無法作偽
最多加埋去中心化同民主投票
所以其實你唔會諗到第二樣好處係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞