專訪遊戲設計總監, 爆如何用陰招令玩家課金

248 回覆
53 Like 4 Dislike
睇到好多人都話佢講d野係舊招
咁依家d招係點樣
咁依家d招係點樣

而家咪又係呢d招
倫敦金完咪倫敦銀囉
而家根本唔係打機
只係買一d虛擬既野滿足自己
去淘寶好過啦
起碼有得用下

認同
垃圾先會玩pay to win嘅game
真係想打機嘅就會正正常常買隻game打

課金手機game全部都係買虛榮感
得垃圾先需要

有錢就係power
有運就係實力
依啲風氣連遊戲世界都有,真係可悲
本身遊戲就係想生存係個現實嘅世界以外嘅世界,點知都係做返現實嘅嘢
定係啲人覺得自己課少少金就到王者,抒發到現實俾人騎住嘅壓力?

有咩可唔可悲,係咁咖啦
如果課完金仲廢過唔課嘅咁啲人課黎做乜9
咁依家d招係點樣

而家咪又係呢d招
倫敦金完咪倫敦銀囉

我覺得呢d招睇落係阿媽係老母
不過要點樣阿媽係老母得黎又唔會拎到人好快就覺得隻game係pay to win都係一門學問
咁依家d招係點樣

而家咪又係呢d招
倫敦金完咪倫敦銀囉

我覺得呢d招睇落係阿媽係老母
不過要點樣阿媽係老母得黎又唔會令到人好快就覺得隻game係pay to win都係一門學問
所以switch咪咁撚好賣

$3000機連game一炮過有排玩
轉哂出手機game 搞到我去左玩hkjc online
幾時先返隻似樣既online 呃下我錢
幾時先返隻似樣既online game呃下我錢
幾時先返隻似樣既online game呃下我錢

出得似樣佢就唔只要你重課了
以前玩過台版ECO,將一堆npc 有賣或者打怪出既道具變曬點物,最on9 有次更新,將樣轉職用既道具放左入商城,搞到有堆買定道具既人變曬富翁,後期通貨彭漲到用遊戲錢買唔到野
呀媽係女人
諗落pad算係咁 無課都可以玩到好勁
睇呢d垃圾 game大賺特賺

就覺得巫師3間公司好似遊戲界傻仔一樣

手機遊戲你撘車痾屎果陣可以玩,但係啲電腦大作就要坐定定,市場自然細啲

咩年代呢,依家就算大game出係電話度有有quick save, 就係方便隨時玩,唔再局限長時間過關啦。
不過做大game花心機花時間,就算賣幾百蚊啲契弟都牙痛咁聲。但班撚樣玩垃圾手遊又課幾百幾千幾百幾十萬都唔覺肉赤架喎。唔講仲以為生活係平衡宇宙添
跟本係連玩家心態都改變左,講60 wow好玩個d 比你而家用番以前60個態度玩, 每日夜晚七點至一點打raid 你頂唔頂得順

60時代
跟本係連玩家心態都改變左,講60 wow好玩個d 比你而家用番以前60個態度玩, 每日夜晚七點至一點打raid 你頂唔頂得順

60太hardcore又難升又40人副本
之後版本係香港人眼中會易入口d
但60既pvp真係一流,野外冇得飛,地圖細
逼玩家不斷開戰
Skinner's Box
我以為有咩秘密招數
睇呢d垃圾 game大賺特賺

就覺得巫師3間公司好似遊戲界傻仔一樣

手機遊戲你撘車痾屎果陣可以玩,但係啲電腦大作就要坐定定,市場自然細啲

咩年代呢,依家就算大game出係電話度有有quick save, 就係方便隨時玩,唔再局限長時間過關啦。
不過做大game花心機花時間,就算賣幾百蚊啲契弟都牙痛咁聲。但班撚樣玩垃圾手遊又課幾百幾千幾百幾十萬都唔覺肉赤架喎。唔講仲以為生活係平衡宇宙添

呢個真係奇怪
課金本身無問題
但有啲人明明肯課千幾蚊都唔肯買game,寧願上網搵破解版
可能佢地覺得賭錢畀錢應份,打機應該免費?
其實我覺得神抄起營收榜排咁高
好撚假
明眀好少見人玩
所以啲有心整既pc/ps4 game一定要繼續支持,呢啲風氣再落去,啲人就淨係整手機game唔整其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞