專訪遊戲設計總監, 爆如何用陰招令玩家課金

248 回覆
53 Like 4 Dislike
其實cao最初係好好 好平衝又多左個疆屍玩下
係之後愈黎愈偏重新槍同點槍

就開始垃圾

玩得最沉迷果期就係出殲滅者重機果時

cso
Pay to win根本無咩問題
用技術/時間淘汰玩家咪又係會有人蝕底
根本唔同既得利益者會有大家既道理

問題係 pay to win 既 player 冇 win 過
最終都係遊戲開發者 win

pay to win已經破壞左遊戲本質

你窮先咁覺得 對面玩緊鬥銀仔 不知幾爽
如果你隻Game好玩既話 自然就會課落去架啦 WarFrame係我第一隻會課金既Online game
當你開到75%Discount個時 課唔夠$500已經有成3000-4000點 夠你用幾個月 好多人都係幾個月先課一次(Prime access/Discount)間公司都仲好地地 無問題
唔明課金game有咩好玩

應該話課金有用咩

咪都係照搬olg d野,刷件咩+15武器,防具
我都唔覺e d olg有咩好玩,但偏偏係有人鐘意係e d pvp game爭第1
去到手機game又係咁,冇遊戲性可言

應該話課金有用咩

我都唔覺e d olg有咩好玩,但偏偏係有人鐘意係e d pvp game爭第1

以前olg真係wow最好
唔洗升裝備lv,刷每件裝都叫有落手打同埋有互動,同埋刷齊裝就封頂
咩升+15果d game真係純粹浪費你時間衝裝,好似永遠都升唔盡咁
但pvp係其中一個玩家互動既重要元素
好多紅起既game一定有玩家競爭成分
鬥完裝就鬥技術,比起純pve更加令玩家會深入鑽研隻game
其實cao最初係好好 好平衝又多左個疆屍玩下
係之後愈黎愈偏重新槍同點槍

就開始垃圾

玩得最沉迷果期就係出殲滅者重機果時

cso

太多外掛充斥

mg3係我第一把亦都係最後一把點槍

個陣嘅屍場除左camp點 仲有得mp5打游擊

之後越出越多特殊能力屍

又龍炮又乜
手機遊戲現時成了收入最高的平台 , 現在最多人玩的手機遊戲多是線上遊戲 , 都以免費下載免費玩作招徠 , 然而在遊戲中加入大量的課金或商城系統 , 玩遊戲原本是鬥智鬥力鬥技巧的 , 變成了 Cash is King . 手機遊戲付款(香港叫課金 , 台灣叫充值)是遊戲商最主要的收入 . 而為了有更多收入 , 不少遊戲商奸招盡出 .

呢句係咪戇鳩...
課金明明就係外來語,原文係日文,因為日本手機遊戲興起,就算支那同台灣依家都多人叫課金

係叫都話香港叫入點呀...

咁香港而家主流係叫課金
我睇唔到篇文有「課金一詞源自香港」嘅意思
手機遊戲現時成了收入最高的平台 , 現在最多人玩的手機遊戲多是線上遊戲 , 都以免費下載免費玩作招徠 , 然而在遊戲中加入大量的課金或商城系統 , 玩遊戲原本是鬥智鬥力鬥技巧的 , 變成了 Cash is King . 手機遊戲付款(香港叫課金 , 台灣叫充值)是遊戲商最主要的收入 . 而為了有更多收入 , 不少遊戲商奸招盡出 .

呢句係咪戇鳩...
課金明明就係外來語,原文係日文,因為日本手機遊戲興起,就算支那同台灣依家都多人叫課金

係叫都話香港叫入點呀...

咁香港而家主流係叫課金
我睇唔到篇文有「課金一詞源自香港」嘅意思

電字系嘅 電腦 電視 電話 電器 都係日文嚟
佢只係講香港用開日文嘅外來語啫
香港用巴士 台灣用公車
唔通又話會on9,因為巴士係英文咩
而家根本唔係打機
只係買一d虛擬既野滿足自己
去淘寶好過啦
起碼有得用下

應該話課金有用咩

以前olg真係wow最好
唔洗升裝備lv,刷每件裝都叫有落手打同埋有互動,同埋刷齊裝就封頂
咩升+15果d game真係純粹浪費你時間衝裝,好似永遠都升唔盡咁
但pvp係其中一個玩家互動既重要元素
好多紅起既game一定有玩家競爭成分
鬥完裝就鬥技術,比起純pve更加令玩家會深入鑽研隻game

wow 真係果陣時日打夜打,好撚好玩。始終dps,pvp技術有得練,果種團隊一齊打死boss 嘅成功感冇一隻課金mmorpg 比到我
課金game真係遊戲界毒瘤!令偏偏有班岸鳩去玩,最後成個遊戲界都做垃圾game, 有心玩遊戲嘅人比班課金遊戲白痴搞到無好遊戲玩

市場供求,又唔好一味賴

更何況大把game廠本身都冇心整遊戲

市場供求唔係大哂
而家根本唔係打機
去淘寶好過啦
起碼有得用下

認同
垃圾先會玩pay to win嘅game
真係想打機嘅就會正正常常買隻game打

課金手機game全部都係買虛榮感
得垃圾先需要
想睇原本set果D 問題廢成點,如果真係有既話
爆D 阿媽係女人既野嘥我時間睇
而家根本唔係打機
去淘寶好過啦
起碼有得用下

認同
垃圾先會玩pay to win嘅game
真係想打機嘅就會正正常常買隻game打

課金手機game全部都係買虛榮感
得垃圾先需要

有錢就係power
有運就係實力
依啲風氣連遊戲世界都有,真係可悲
本身遊戲就係想生存係個現實嘅世界以外嘅世界,點知都係做返現實嘅嘢
定係啲人覺得自己課少少金就到王者,抒發到現實俾人騎住嘅壓力?
跟本係連玩家心態都改變左,講60 wow好玩個d 比你而家用番以前60個態度玩, 每日夜晚七點至一點打raid 你頂唔頂得順
如果你隻Game好玩既話 自然就會課落去架啦 WarFrame係我第一隻會課金既Online game
當你開到75%Discount個時 課唔夠$500已經有成3000-4000點 夠你用幾個月 好多人都係幾個月先課一次(Prime access/Discount)間公司都仲好地地 無問題

同好 MR13 啱啱登入300日拎咗獎勵 隻Game 係唔課金都得 錢換時間 , 時間換錢
龍珠不停迫你課, 送石吸引你抽下垃圾卡 .. 來來去去都係咁開始無癮.
lm
正常做生意手法
黑咩暗 咁都黑暗你平時零售買野仲”黑暗”
我比較想知呢d靠諗頭既post係點入行既?
玩得多就知
一係重課 一係輕課
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞