專訪遊戲設計總監, 爆如何用陰招令玩家課金

248 回覆
53 Like 4 Dislike
我唔反對買點課金呢種文化
但而家d手機game跟本就唔係打機
放掛機放電
一係就限體 一係要係死刷爛刷
而家d新game都係換湯唔換藥

岩聽
打機唔係用自己一雙手
不斷重複做同一樣野
咁玩嚟做乜鳩
所以我寧願玩lol呢d 課金彌保唔到技術嘅game
以前玩cso
我拎住支3連發Clarion 5.56係到打爆破場
對面成埋貝西 黑色旋風 打一槍等於我3槍
打撚到灰

有cs csgo唔玩玩cso 怪邊個

小學雞果陣幾年撚有csgo呀
我有玩cs1.6咁我玩cso係咪又得罪你
咪衝出嚟7啦on9仔

咁惡嘅而家啲中學生 講一句就癲狗咁
不過你玩得cso呢啲課金game就預左係鬥多錢嫁啦 有乜好打到灰呢

其實你有無考慮過係你on9衝出嚟7先
唔知頭唔知路係到引戰

咁都叫引戰 啲eq都好低下
cso我都有玩過 不過比人屈槍之後就翻去玩1.6同condition zero
map又多 又公平 喪屍mode都有

引戰 噉都有得發嬲
連登仔啲eq
課金game真係遊戲界毒瘤!令偏偏有班岸鳩去玩,最後成個遊戲界都做垃圾game, 有心玩遊戲嘅人比班課金遊戲白痴搞到無好遊戲玩

市場供求,又唔好一味賴

更何況大把game廠本身都冇心整遊戲
所以我寧願玩lol呢d 課金彌保唔到技術嘅game
以前玩cso
我拎住支3連發Clarion 5.56係到打爆破場
對面成埋貝西 黑色旋風 打一槍等於我3槍
打撚到灰

有cs csgo唔玩玩cso 怪邊個

小學雞果陣幾年撚有csgo呀
我有玩cs1.6咁我玩cso係咪又得罪你
咪衝出嚟7啦on9仔

咁惡嘅而家啲中學生 講一句就癲狗咁
不過你玩得cso呢啲課金game就預左係鬥多錢嫁啦 有乜好打到灰呢

其實你有無考慮過係你on9衝出嚟7先
唔知頭唔知路係到引戰

咁都叫引戰 啲eq都好低下
cso我都有玩過 不過比人屈槍之後就翻去玩1.6同condition zero
map又多 又公平 喪屍mode都有

引戰 噉都有得發嬲
連登仔啲eq

一係小學雞一係d爛鬼mk仔
講2句都起哂鋼周圍咬人
我唔反對買點課金呢種文化
但而家d手機game跟本就唔係打機
放掛機放電
一係就限體 一係要係死刷爛刷
而家d新game都係換湯唔換藥

岩聽
打機唔係用自己一雙手
不斷重複做同一樣野
咁玩嚟做乜鳩

其實好多時真係唔知自己「玩」緊啲乜嘢
有啲技巧去玩又自可
有啲game係要課金去拎啲有技能嘅怪(唔知用咩名詞)先可以打得贏,唔係就要「食石」 啫係唔畀錢就要畀錢
都算,有啲唔係技巧有分別個喎,只係因為廠商去調高個數值,你要贏就要課金抽新怪
p&d定唔知Monster strike我初出時玩,最高5星,冇玩一排,見人抽緊8星定9星
通脹率高過津巴布韋
唔明課金game有咩好玩
呢啲設計從來都係製造樽頸位出黎架啦

比一班比得起錢但比唔起時間嘅人刷存在感

應該話課金有用咩
大家覺唔覺大部分課金玩家都係亞洲地區
相反西方國家啲人好似唔多會課金咁

你以為啦

睇下clash royale就知班鬼佬課得幾撚癲
所以課金game 永遠上唔到世界大賽,根本冇技術可言。以前啲game 既rating 係90%技術10%運氣,睇比賽既人睇得津津有味,依家
自從玩過clash of king , 見到啲玩家課成40萬去玩就知手遊係坑
香港叫課金,台灣叫充值

再睇埋D「震撼爆料」就知寫文嗰個應該冇玩開game
就咁渣?以前打機果d仲好聽啵
gm扮玩家聊事鬥非等人課金整神裝同佢pk

咁冇效率
所以課金game 永遠上唔到世界大賽,根本冇技術可言。以前啲game 既rating 係90%技術10%運氣,睇比賽既人睇得津津有味,依家

爐石算唔算
以前d online game仲癲啦
Game廠內部改d神器出黎賣,好耐之前玩RO已經玩到眼都凸埋,果陣d神器要計server唔知一千人定一萬人解左某個任先開到,仲要打城戰佔到開寶箱1%開到材料去整(起碼要幾座城既料),但見某d交易網係好多人放咁,唔洗問都知係乜事。
仲有RO d王係幾小時先會重置一次,當時岩岩更新左資料片,出左隻新王,但當日交易網已經有新王卡買,計佢包曬24小時,一日頂多比佢打到8隻,張卡0.01%出,唔好玩啦大佬
Pay to win根本無咩問題
用技術/時間淘汰玩家咪又係會有人蝕底
根本唔同既得利益者會有大家既道理

問題係 pay to win 既 player 冇 win 過
最終都係遊戲開發者 win
Pay to win根本無咩問題
用技術/時間淘汰玩家咪又係會有人蝕底
根本唔同既得利益者會有大家既道理

問題係 pay to win 既 player 冇 win 過
最終都係遊戲開發者 win

pay to win已經破壞左遊戲本質
見到課金已經剷,隻隻都差唔多
有用心整又成日玩就課少少當支持都ok
體力制寶石抽卡就食屎啦
其實cao最初係好好 好平衝又多左個疆屍玩下
係之後愈黎愈偏重新槍同點槍

就開始垃圾

玩得最沉迷果期就係出殲滅者重機果時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞