專訪遊戲設計總監, 爆如何用陰招令玩家課金

248 回覆
53 Like 4 Dislike
睇呢d垃圾 game大賺特賺

就覺得巫師3間公司好似遊戲界傻仔一樣

手機遊戲你撘車痾屎果陣可以玩,但係啲電腦大作就要坐定定,市場自然細啲

咩年代呢,依家就算大game出係電話度有有quick save, 就係方便隨時玩,唔再局限長時間過關啦。
不過做大game花心機花時間,就算賣幾百蚊啲契弟都牙痛咁聲。但班撚樣玩垃圾手遊又課幾百幾千幾百幾十萬都唔覺肉赤架喎。唔講仲以為生活係平衡宇宙添

啫係點?純粹想問下,冇惡意

好似GTA, Final Fantasy, modern combat , Street fighter 等等呢啲一線game, 咪正game囉。全部都有quick save, 甚至退一步講,當年手機game之祖,angry birds, 植物對喪屍呢啲又好玩又簡單嘅game, 都可以8蚊搞掂。真係要買道具都幾幾十蚊有交易,打爆個game, 100蚊咩都得。邊似依家癌細胞識發展,成為鬥錢多,無遊戲性嘅垃圾手遊
我覺得好既game
2成運4成技術4成課金

勤力0課=懶西中課
勤力中課=懶西油王

0課都要有「希望」追到課金既
咁隻game先夠平衡

咁未有課金 game 前,冇好 game ?
其實問題唔係課金到而係遊戲性囉
課金game又唔係呢幾年先有
要數嘅話係現實遊戲王呢類tcg本身就係課金game
根本d人憎手機game係因為佢遊戲性垃圾
d game換個名就叫新game但入面d玩法一撚樣
咩都auto都唔知玩d咩撚野
再講講:
以clash of clans為條,假如以佢個遊戲戰鬥系統,加好似三國志式嘅策略玩法,可以訓練自己啲部隊,建設自己嘅城,再去單機統一成個版圖,已經超好玩。再將自己練出黎嘅城同兵加多個online 對戰,咁樣係咪成個game更全面更耐玩。
大家覺唔覺大部分課金玩家都係亞洲地區
相反西方國家啲人好似唔多會課金咁

On9
Pay to win根本無咩問題
用技術/時間淘汰玩家咪又係會有人蝕底
根本唔同既得利益者會有大家既道理

問題係 pay to win 既 player 冇 win 過
最終都係遊戲開發者 win

pay to win已經破壞左遊戲本質

你窮先咁覺得 對面玩緊鬥銀仔 不知幾爽

咁你係玩遊戲得到滿足感,定比錢有滿足感
再講講:
以clash of clans為條,假如以佢個遊戲戰鬥系統,加好似三國志式嘅策略玩法,可以訓練自己啲部隊,建設自己嘅城,再去單機統一成個版圖,已經超好玩。再將自己練出黎嘅城同兵加多個online 對戰,咁樣係咪成個game更全面更耐玩。

依家就係有理無理都推你出去鬥課金同人挑機,有更好嘅遊戲體驗都失去左
正常做生意手法
黑咩暗 咁都黑暗你平時零售買野仲”黑暗”

你係腦細定工人 ?
所以啲有心整既pc/ps4 game一定要繼續支持,呢啲風氣再落去,啲人就淨係整手機game唔整其他

microsoft 曾經講過 windows 會行月費模式
咁你會唔會繼續用 windows
睇呢d垃圾 game大賺特賺

就覺得巫師3間公司好似遊戲界傻仔一樣

手機遊戲你撘車痾屎果陣可以玩,但係啲電腦大作就要坐定定,市場自然細啲

咩年代呢,依家就算大game出係電話度有有quick save, 就係方便隨時玩,唔再局限長時間過關啦。
不過做大game花心機花時間,就算賣幾百蚊啲契弟都牙痛咁聲。但班撚樣玩垃圾手遊又課幾百幾千幾百幾十萬都唔覺肉赤架喎。唔講仲以為生活係平衡宇宙添

呢個真係奇怪
課金本身無問題
但有啲人明明肯課千幾蚊都唔肯買game,寧願上網搵破解版
可能佢地覺得賭錢畀錢應份,打機應該免費?

如果突然d道具標價要課1000先買到既
咁d玩家會唔會課金?
定寧願繼續舊玩法
繼續抽先會課金
留明學野
大新聞喎

冇錢貨金又唔想quit game 可以點

你將打手游既目的放錯重心...

打機係要打隨時可以放低既GAME先得
再講講:

依家就係有理無理都推你出去鬥課金同人挑機,有更好嘅遊戲體驗都失去左

比支那收購左係咁
再講講:

比支那收購左係咁

笑甚麼,依家香港細至m記,大至地產買地都比大陸玩晒,之後用貨金game形式玩殘你班友

港台韓大陸vip制垃圾game
短炒半年內執柒 然後下一隻
或者過幾年炒冷飯改名再推一波
pxd單機遊戲都大把毒j課金啦
大家覺唔覺大部分課金玩家都係亞洲地區
相反西方國家啲人好似唔多會課金咁

你以為啦

coc外國輚大把人課到破產
諗起巨商 啲野愈出愈痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞