專訪遊戲設計總監, 爆如何用陰招令玩家課金

248 回覆
53 Like 4 Dislike
阿媽係女人

香港成日賣廣告果堆垃圾game全部d模式都一樣 根本引唔到玩開日game既人

不過呃到好多阿叔小學雞
大家覺唔覺大部分課金玩家都係亞洲地區
相反西方國家啲人好似唔多會課金咁
阿媽係女人

香港成日賣廣告果堆垃圾game全部d模式都一樣 根本引唔到玩開日game既人

不過呃到好多阿叔小學雞

玩過日game返唔到轉頭
以為有幾爆
原來全部都係古典招數
大家覺唔覺大部分課金玩家都係亞洲地區
相反西方國家啲人好似唔多會課金咁

你以為啦
手機遊戲現時成了收入最高的平台 , 現在最多人玩的手機遊戲多是線上遊戲 , 都以免費下載免費玩作招徠 , 然而在遊戲中加入大量的課金或商城系統 , 玩遊戲原本是鬥智鬥力鬥技巧的 , 變成了 Cash is King . 手機遊戲付款(香港叫課金 , 台灣叫充值)是遊戲商最主要的收入 . 而為了有更多收入 , 不少遊戲商奸招盡出 .

呢句係咪戇鳩...
課金明明就係外來語,原文係日文,因為日本手機遊戲興起,就算支那同台灣依家都多人叫課金

係叫都話香港叫入點呀...

而家香港的確叫課金多
細個個時先叫入點 而家仲邊有人咁講
課金Game根本無止境伏嚟

嗰頭你重課抽多隻神野,一兩個月內又有隻更神嘅出現,你唔追又漸漸唔夠打,依家打機唔課金難長玩
玩過一年半載打怪升lv game都知啦
有咩特別呢?
不過講真家下手機game比以前online game可玩性差好遠,同埋fix死你日日都要至少用幾個鐘玩(仲要分開幾次),日日重覆掛機打,根本連課都唔想點課
同埋一樣野,課金手機Game好似冇咁多外掛對比online game
以為有幾爆
原來全部都係古典招數

以前商城制online game已經有呢d野
阿媽係女人

不過呃到好多阿叔小學雞

d咩仙 咩俠果d全部都係咁
寧願比錢買cheat
都好過課金
呀媽係女人
寧願比錢買cheat
都好過課金

早幾年d online game成日有大陸工作室賣月費外掛百幾蚊,效益幾高下……手機game我就唔清楚了
咁又叫陰招
好遊戲同靚仔一樣
大把女自動獻身出水啦
隻game廢用咩招都陰唔到
d人俾左錢覺得到開心咪得囉
屌你 整隻game出黎比你玩 唔洗食咩
寧願比錢買cheat
都好過課金

早幾年d online game成日有大陸工作室賣月費外掛百幾蚊,效益幾高下……手機game我就唔清楚了

真係寧願買呢d
Clash of clans 有
所以我寧願玩lol呢d 課金彌保唔到技術嘅game
以前玩cso
我拎住支3連發Clarion 5.56係到打爆破場
對面成埋貝西 黑色旋風 打一槍等於我3槍
打撚到灰

moba可以咁長青唔係冇原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞