專訪遊戲設計總監, 爆如何用陰招令玩家課金

248 回覆
53 Like 4 Dislike
講到免費玩game好應份

絕對應份

佢絕對需要一大班免費玩家,如果唔係邊有人氣?邊有一堆友比你課長搶?

成個game得幾個課長玩左手打右手呀?

的確要
人氣係靠人數既
人數係靠免費玩家
無人氣就無人玩

無課玩家既存在係用黎襯托課長
冇錢貨金又唔想quit game 可以點

死死地氣玩囉
係愛呀 哈利

重練
保持自己係新手免費抽既時候
根本就同PTGF搵水魚一樣
食飯200睇戲300拖手400鍚嘴500
無時間無技術溝女D人覺得自己用錢買回權利
但又唔知養到D女人個胃口越來越大
慢慢變成食飯400睇戲600拖手800鍚嘴1000
果班水魚一樣會繼續課金,繼續覺得自己出得起錢就無問題
但明明係用緊水魚價去買最基本權利

你講到無時間無技術就抵永遠比人虐咁
之前7騎士都俾人捉到排名頭幾個個人可能係gm帳號
啲角色可以用啲本身用唔到既裝

七騎士重玩緊
個pvp系統講運 裝備都係有上限能力 影響唔大

隻game算係可以唔課金都可以慢慢玩既game

係而家開左覺醒 同隱的大師後先開始難玩
垃圾過時低招都拎出嚟講

醒目果啲晨早睇穿你啲嘢走去玩日本廠game啦

日本都係走緊呢d

未玩過日本game
有分別?

分別係日本game整得靚
成日有合作活動r水
真真正正既技術game

FEZ

鬥智鬥力既合作對戰

係香港比爛橙搞到執左
根本就同PTGF搵水魚一樣
食飯200睇戲300拖手400鍚嘴500
無時間無技術溝女D人覺得自己用錢買回權利
但又唔知養到D女人個胃口越來越大
慢慢變成食飯400睇戲600拖手800鍚嘴1000
果班水魚一樣會繼續課金,繼續覺得自己出得起錢就無問題
但明明係用緊水魚價去買最基本權利

你講到無時間無技術就抵永遠比人虐咁

你都係顧你自己姐,無話邊個比邊個高尚
所以我寧願玩lol呢d 課金彌保唔到技術嘅game
以前玩cso
我拎住支3連發Clarion 5.56係到打爆破場
對面成埋貝西 黑色旋風 打一槍等於我3槍
打撚到灰

有cs csgo唔玩玩cso 怪邊個
LM
唔好多半年後仲有人玩先算啦

9成GAME半年後都得番1成人都無

話幾百萬download睇怕八成都係刷首抽既空acc
垃圾過時低招都拎出嚟講

醒目果啲晨早睇穿你啲嘢走去玩日本廠game啦

日本都係走緊呢d

未玩過日本game
有分別?

分別係日本game整得靚
成日有合作活動r水

我就覺得日本game無咁核突,計你有幾多資源,控制戰力通漲呢啲基本嘢啦
小課我覺得無乜問題 玩左隻網頁game5年
換過不下10幾個sev玩,總共課左300幾係唔同sev
今次個sev玩得最耐課左就快200 多過哂依5年課既量

其實課金我覺得問題唔大,睇個人經濟能力啦,唔洗下下話啲乜既

認同 我有d手機game真心鐘意玩嘅 每個月課100~200 俾下錢佢賺 我又唔enjoy嘅咁ok
但係我以前識人玩爐石呢d game半個月未到課2000幾 d靚牌多 但好撚廢 連點trade怪都唔知
結果俾人雞姦 跟住佢一陣就話棄game
呢d諗住速成班用課金極速換成績/技術嘅就食撚屎啦

hi爐石巴打
課金Game根本無止境伏嚟

嗰頭你重課抽多隻神野,一兩個月內又有隻更神嘅出現,你唔追又漸漸唔夠打,依家打機唔課金難長玩

長玩先係勝利 玩到2年你已經可以係全服頭幾名
極少見人玩過2年

係 因為成個服得翻幾條友
小課我覺得無乜問題 玩左隻網頁game5年
換過不下10幾個sev玩,總共課左300幾係唔同sev
今次個sev玩得最耐課左就快200 多過哂依5年課既量

其實課金我覺得問題唔大,睇個人經濟能力啦,唔洗下下話啲乜既

認同 我有d手機game真心鐘意玩嘅 每個月課100~200 俾下錢佢賺 我又唔enjoy嘅咁ok
但係我以前識人玩爐石呢d game半個月未到課2000幾 d靚牌多 但好撚廢 連點trade怪都唔知
結果俾人雞姦 跟住佢一陣就話棄game
呢d諗住速成班用課金極速換成績/技術嘅就食撚屎啦

卡牌game多數無得純屈多錢,想短期買成績唔應該投放$落呢d game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞