[零深度長文]如果你考慮緊去唔去英國,不妨入嚟睇一睇我嘅經歷

672 回覆
1991 Like 86 Dislike
轉工

之前做 Corporate Law Firm 頂唔順
自己唔捱得又唔Chur得
所以轉咗去小型公司做
成間Firm都唔夠二十人
唔知點俾建議你

我覺得 真心想做咪繼續
唔係咁鍾意就轉行

我自己想做編劇
真心feel到你好好傾 唔怪得好似好易同人fd到咁
我考完會考因為內向,揀左唔去英國讀書
之後去德國exchange,畢左業響歐洲玩左半年都唔想返屋企
18/22又咩都敢做,真係暫時係人生最難忘既日子
有得揀真係唔好困響香港
巴打英國搵工辛唔辛苦
其實最難是走之前的心理掙扎
根本去到 日日有新野見 有新野學 環境不同帶來的新鮮感吧 沒有太多時間去擔心 慢慢上手之後就會享受那𥚃的生活 當然會掛住香港的東西和生活方式 但慢慢下來 你就自然會習慣掛念那種感覺吧 不過 現在的香港真的沒有什麼值得留戀! 回憶算吧
生活的適應是時間問題 真的不要太擔心 有問題 同自己講 get on with it. 一股氣去解決!
態度就是融入享受生活的方式

英國見
我之前讀的野已經唔記得一部份了
某程度上我覺得自己讀書係為左考試
有諗過放棄但已經投入咗好多精神同時間落去,再加上自己無咩其他興趣同強項所以都係focus 番係到
有好多野想諗下但無時間諗

巴打個陣選elective 選左啲咩?係咪間firm 要你讀咩你就讀咩
細個好想去吓留學,
嗰陣老母儲咗一筆錢想俾我過去一兩年體驗吓(所以當年好勤力練英文),
結果懶賭老豆發現咗筆錢一次過賭撚晒

依家睇巴打打嘅嘢覺得好好睇,
好似滿足咗一部份當年嘅嚮往同遺憾咁

依家有BNO移英,反而放唔低老爺奶奶
(老爺係高齡癌症病人,
呢兩三年都係我跟出跟入去醫院,
好驚走咗佢哋搞唔掂,又驚有咩三長兩短連返香港都做唔到)
但個心其實好想去英國
間Firm有提議

Equity Finance
Real Estate
Commercial Litigation
嗰啲

我覺得Real Estate識多啲冇壞
Equity Finance 唔做IPO 冇乜用到
野雞大學
我做嗰行比較專 (Project Development/Financing Law)
所以好難俾到實用意見
驚香港人去到俾人racist利申160
唔驚
我都係差唔多高
唔熟呢行唔想點錯你
巴打,認同你。

我係外國呢幾年,自己真係急速成長,新環境學到既嘢,係香港比唔到我。

原來世界真係好大,香港只係一個小地方,當你跳出呢個框框,原來得到既,比失去更多。 真正感受到生活,唔係生存,所有困難面對嘅時候,就自然克服到。

唔想再返去,生命只得返工既世界。

各位,加油
東歐 中東移民問題嚴唔嚴重呀
之前去倫敦成街都係咁
Sainsbury 買餸咁rich

利申: 去開iceland
邊間近咪邊間
Iceland近咪去Iceland
想聽埋第二年
我間iceland遠到pk.....
可能如果晏晝唔記得買先會去Sainsbury. 不過iceland真係抵啲
Bno visa可以自由轉工
T2 比人炒 兩個月內要搵到工
師兄你又誇左D渦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞