[零深度長文]如果你考慮緊去唔去英國,不妨入嚟睇一睇我嘅經歷

672 回覆
1991 Like 86 Dislike
樓豬好正好有文彩好生動
老老實實 工就普通文職工作
錢係靠炒股票

屋企人有研究開
我諗炒股贏到嘅夠供我讀書
講緊係幾十年前開始炒
Lm 慢慢睇
靠炒股票
唔知
未成功過
溝到再答你
你又啱
的確同中同ge相處係唔洗諗點對答 鳩鳩下又一日
依家見番都會珍惜 我都兩年半冇番香港見佢地了... 唔知個樣變左幾多呢
第五年嗰章先開始講
冇錢邊度都唔洗去啦
呢啲故事,雖然講唔出咩野大道理,但係我睇完之後覺得非常之有親切感!
你睇埋樓豬細佬都有去加拿大由high school讀起
我中學有呢D同學屋企老豆多數唔係醫生就律師
樓豬屋企應該後者 中產再上D 中半山d frd
描述既細緻程度就快夠可以出本書仔
多謝巴打分享

想問下有無識d香港人係好細個(小學前)過左英國長大?
你覺得佢地同你呢種大個去讀書有咩大分別?
炒股 同 炒樓
炒股為主

問過阿爸
話 如果唔係股票 供唔到你哋去外國

同埋佢差唔多由我出世儲定一筆錢
唔係突然間話 「不如去外國啦」
食左咩鬼妹
作為一個窮人,買張機票同拎錢去下歐洲都唔得嘅時候
自己又唔叻,有時睇下人地分享,當係一個渠道認識下外國,上網好多人分享點好點好,有幾何真係有貼地分享

有分幾種
有一種係真係BBC嚟
講嘢似鬼佬 鍾意Clubbing 成日做Gym Gel哂頭 著衫靚一靚
有一種係都係 顧家型
主要都係屋企陪父母 少出街 唔去蒲
如果父母係做外賣檔會幫手煮 送餐 收銀
讀U仲要係law,racist嗰啲先畀人排
中學小學就難講
同系同學好少交流
都係Hall嘅Friend多啲接觸

同學都係Hi Bye
上堂見 落堂散
睇到有d眼濕濕 樓主一生平安!
咁好多香港學生都唔讀書嘅
學校好壞係一個因素

但英國人好少話會催谷小朋友讀書
極少聽鬼仔話會放學補習

如果你想小朋友受英國教育
就試吓英國嗰套
唔好再用香港家長嘅思想 「你一定要努力讀書」

同埋英國行行出狀元
Electrician Plumer 都可以搵幾千鎊一個月
唔啱讀書 試吓Apprenticeship 又得
睇多啲Travel Documentary
我自己都睇唔少

去唔哂咁多國家
就算去旅行 一兩個星期打吓卡
又睇得啲乜?

要真係了解多啲嘅
睇多啲Documentary啦
以前有個朋友去咗working holiday 之後返嚟
成個fb 都變咗寫英文
同佢講野夾雜大量英文
又好似自己高級啲咁

所以好欣賞樓主咁貼地
自己唔掂都認唔會懶威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞