[零深度長文]如果你考慮緊去唔去英國,不妨入嚟睇一睇我嘅經歷

672 回覆
1991 Like 86 Dislike
讀Law 做返Solicitor 都係提早兩年搵

搵咗兩年左右?讀書時期開始
支那基因真係冇得救
通常落Pub有部機會有人話 不如打場
好少聽話專登走去打
呢啲Pub Sports嚟
係咪個個留學都差唔多
睇完以為自己黎
其實D鬼仔一齊玩 去pub 去nightclub 佢地好玩得 玩熟咗就得 反而無比人排過 我讀U兩年就咁樣過 不過都係做做了一年毒撚才識得同佢地玩

點都好 主動D 融入他們的生活方式 自然少比人排

如果你本身是自閉 成日怕比人拍 又痴埋香港仔玩一堆 做番你係香港做的事 咁樣好自然比人排 因為你根本無融入他們的生活
疫情之後度度都難 香港人肯做 肯捱下 一定有工開
繼續幾好睇
你有父幹又點可以相提並論?
那有錢,你老母!
同你個利申一樣
無父幹真係好難一星期5日午餐晚餐都係餐廳搞掂,父幹都係一種能力下世投個好胎
衰過香港
同意 所以我果時 少同香港人玩
吊 班香港人一係約埋飲荼吃飯 番屋企睇碟 昵D野洗乜到英國做 那時咁辛苦和咁貴去讀書 當然要做香港做不到的事 講下講下 好掛住在英國讀書果兩年的生活! ps 第一年 因為唔識 做了毒撚 所以才有咁深的反思的結論
Well said
我想話
其實打落去 都係生活瑣事嚟
當然 生活有轉變
例如
第二年 喺外國打第一份工 做M&S女裝
第三年 學車 畢業 搵唔到工 又 冇居留 覺得玩完
第四年 返Intern 又同Master間學校鬧返
第五年到第八年 返工 買樓 買車

我諗當中都有啲深刻嘅小事可以講到
第三年喺John Lewis打Part Time嗰陣
有個疑似Racist白鬼同事成日針對我
上咗大學嘅莊走咗去做大學雜誌嘅分部編緝
遇過仆街鬼Housemate
我都要回憶吓先

我諗第一年應該有嘢可以補充
等我諗諗有乜深刻嘅小事可以分享
欣賞同多謝你share自己經驗

但我相信靠父幹生活同冇錢去生存,兩者體驗一定好撚大分別但冇錢嘅香港人要走佬就預咗,哩個係現實。
呢樣真
不過佢嘅碟頭飯
£4.80 有得無限加飯
通常下午去 當Late Lunch Early Dinner
全日食一餐
又得
香港麥當勞好平 27蚊有個餐
呢樣真

好似
有啲人話香港好住
你有錢有自己層樓高收入可以靠屋企咪好住囉
冇咪唔好住囉

所以你啱
巴打而家有無British Accent
其實嗰邊啲人會唔會介意accent
Lm 好好睇
支持樓主寫落去
好睇呀 支持巴打繼續update
我有鴨脷洲口音

冇喎 都係香港人講英文嘅口音
佢哋暫時都聽得明
都有試過同事聽唔明 要我重覆
跟住我惟有寫係張度
佢話
「哦 係 XYZ!」

而家都會發生
巴打所言甚是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞