[零深度長文]如果你考慮緊去唔去英國,不妨入嚟睇一睇我嘅經歷

672 回覆
1991 Like 86 Dislike
有錢過去英國搵間好啲嘅大學讀LLM囉
再加埋first hon底
搵都工嘅機會就大好多
咪係,除非忽然畀人炒咗又或者續唔到工簽啫,差一年就攞ILR轉bno visa托柒咩?
咁又點? 香港地大把人有錢食過世啦 酸到
你有BC又英國住夠三年,通常就可以交本地生學費,不過或者有其它原因佢要你交外國學生學費,但係你都可以appeal, 我朋友個仔就係appeal完,俾佢交local fee. 如果真係唔得,去第二間肯收local fee嘅大學囉。
reading會唔會好啲?又近倫敦。
我都想分享下
係外國讀書果陣比較得閒,所以有好多時間去思考,諗下天諗下地,諗下人生,諗下無聊野。個腦又有空間自己同自己傾下計,記低好多感受,面對真實一面既自己。對於唔識又有興趣既野可以不停做research學習下,雖然可能係啲識左都冇用既野,但起碼當刻enjoy,同埋唔知幾時同人傾計可能又用得著呢。
返左黎香港營營役役又周圍都係人,根本冇多餘時間同空間做目標為本以外既野,所以好明白香港呢個社會同空間點會造就出搵錢咁叻但好似冇乜靈魂既人,因為大家都只係生存而唔係生活緊。
樓主你描述既瑣事好好睇
同埋你好識諗啊
我都認同 悶係關人事 唔關環境事
同埋會好好記得世界公民嗰句說話
咁講下媾唔到鬼妹嘅經驗
可以

我 「How Much?」
鬼妹 「Fuck Off」
千祈唔好吹奏我呢個廢青
我咪又係一條媾唔到女嘅可憐蟲
LPC啫 冇LLM
咁講大家易明啫
女仔
你睇中咗個女sales?
做乜無端端問how much?
定係你喺街問hooker價錢佢叫你fuck off?
做雞唔會咁mean啩?
巴打成功秒殺我
乜原來英國依家都有啲類似hk pcll嘅嘢?
學店嚟 有錢就讀得!
咁你出得起乜價錢先?
講定等有心人報名呀嘛
咁係香港因為唔想咁多律師出嚟爭食先限制pcll嘅學額啫。
其實都2021年
有smartphone 有上網
勁多service用電話就call到
娛樂同方便已改善左好多
當年屌外國悶個班係80-90年代去外國
個陣得爛鬼call機 淨係可以打長途電話
梗係悶啦
Ching厲害
有啲離題不過樓主想問下你如果想讀下啲law既course仔有咩推介
人在英國返緊工 BPP好啲定UOL好啲
如果係為興趣
買書自己睇!

BPP 垃圾嚟 千祈千祈唔好去!
UOL OK
咁低手,唔怪得知你媾唔到女啦
講到包養,起嗎都出一個bitcoin啦!
咁撚sweet 嘅屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞