[零深度長文]如果你考慮緊去唔去英國,不妨入嚟睇一睇我嘅經歷

672 回覆
1991 Like 86 Dislike
會同你傾囉
自爆就唔啦
唔係出名大學囉

Master個故事都幾長
寫到第四年嗰陣再講
利申 唞唞先 原來寫嘢好費神
吹住水先 第一年要細寫都寫到十個

我估應該爛尾收場 寫唔到去第二年
唔係
but so sad bro
成人台又Ban埋!
想開都開唔得啦啦啦
你grad咗媽ster幾多年?
好心你出去溝下女啦
難得有咁多唔同國籍
你點入的係咪好辛苦
都係填Application Form報名

辛唔辛苦就見仁見智
我自己唔捱得 所以唔係好頂到
Same18 22去留學同就快30去留學完全係兩回事
我想問下英國有無類似law clerk,paralegal既工?
即係唔係讀law但同law有關既
[member公屋撚我]儲左幾年錢出去讀書[/member]
其實點先為止唔讀書

我讀書係純為考試
靠Tip題同Professor放水
平時唔會揭書 上堂都唔係好留心
咁我算唔算有讀書?
我識嘅嘢比其他人少
但我出到嚟個張畢業證書同其他人一樣
咁算唔算有讀書?
唔係英文人係咪比較難向呢個方向發展?
我香港都係做緊類似law clerk
去到英國如果可以做返就最好
唔係就真係要做藍領
唔會比較難

個人經驗
有唔少人都會有個諗法
英國公司請白領都鍾意請返Local
我只能話 我喺法律界第五年 冇見過 又 冇聽過
所有我有接觸過嘅公司 都係Based On Merit決定請唔請人
如果你勝任嘅 唔理你乜種族膚色 佢都會請

一定有人話
唔係喎 我之前見其他人唔係咁
其他公司唔請華人

咁我答你唔到
我只能憑自己經驗同觀察講
做過香港中資公司
入面有一半員工係大陸人, 大多都係二十幾三十歲出頭, 每日由深圳落黎香港返工

都幾認同師兄所講
大陸人唔講政治立場的話其實係好容易相處
反而香港人圈子方面, 做過幾間公司, 甚至公營機構, 都有好多呢D老海鮮, 明明大家係同rank, 見你表現差就當自己係上司同老細打小報告
其實唔難
我仲差一年30但上個月終於搵到人生第一個100萬
出左嚟做野都係3年幾鬆D
當然自己要靠投資先有今日
家用都係每個月照俾
如果將"香港"換左"台灣"兩字就唔同講法
2014年佔中之前我都費盡唇舌同當地朋友解釋香港同中國大陸既分別
巴打買咗乜?開心Share
Bitcoin
Ethereum

由出嚟做嘢開始一路供, 試過買完之後第二日即跌20%, 平均每個月擺左一半收入落去
我份糧就算有父母幫我俾首期, 都係過唔到壓測買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞