[零深度長文]如果你考慮緊去唔去英國,不妨入嚟睇一睇我嘅經歷

672 回覆
1991 Like 86 Dislike
你會唔會因為覺得女神太索太大波而唔追佢?
唔會㗎嘛
咪一樣
https://lihkg.com/thread/2392362/page/1

無恥一推先
我喺Birmingham 有個單位出租
有興趣可以望望
英國做業主租樓俾人有咩麻煩野要注意 洗唔洗搵letting agent
我自己有搵
有啲人冇搵
通常都係Agent搞
住喺香港好壓抑 生活好似生存咁
多謝你提醒左我世界好大
仍然有好多未知可以去發掘
我早幾日先喺Google睇緊世界地圖
發現地球上嘅195個國家
我只係去過二十個
仲有好多嘢未睇過

我下次想去Alaska
我嗰科返香港都唔易搵 所以有d唔知點咁
呢班廢老100%係舐共狗!
但係又唔會返大灣區住
留名
幾時有第二年
而家啲人故意做呢啲衝突,因為新界佬勢力大,但有好多有良心義氣,而家啲人故意做衝突係想撇除良心義氣果班人拎佢地出手幫忙嘅意向減小。
以小弟多年睇倒嘅野估計,佢地卑鄙果班上左位之後其實就一直分隔左有義氣同善良果派,用柔和政策去主導呢班人,灌輸什麼正義嘅大話,比佢地呃果啲人就做成抵死同低調處理,所以害左幾多人,其實本身真正善良義氣果派真係知得唔多嘅。
你意思新界佬都有好人?
就算有,我諗係得一成,十個有九個係舐共貪錢嘅賤人,得一個唔舐共但係都會係港豬唔理事多。
頂睇到下面幾句忍唔住覆你第一次見人咁講
巴打出左pool未 好欣賞你為人同諗法 父唔父幹讀書叻唔叻靚唔靚仔都唔重要你令我對男仔燃起左希望
大多數埋左堆,但本身係有班比較有智慧唔係而家呢班弱智
咁大陸都有良心維權律師,呢啲唔出奇,不過係少數囉。
其實大陸人比香港人清楚啲壞處,我接觸好多都知咩事,反而好多香港人埋沒良心比較多,唔係幫咩人講野係事實,但大陸人係比人訓練到完全接受佢地知道嘅壞事比較多就真,連去外面表達都唔敢。
我只係會用外面方法唔會用圍內,其實如果我知更多掌握更多野,我會選擇國際性嘅地方公開囉。
咁又唔係喎
我留學都識好多大陸人
佢哋唔識分好與難
A0
唔好對我有幻想
我平時都係去其他台問人點樣用交配App約人出嚟交配
詳情請睇
https://lihkg.com/thread/2394393/page/2
講開又講
最近準備考試 Life In The UK Test 上網睇關於英國嘅嘢
有興趣可以望望
https://lifeintheuktestweb.co.uk/the-values-and-principles-of-the-uk/
可以繼續寫嗎?
已經追哂成個post
樓豬寫得好好
竟然仲有人睇
第一年 (二)

「前往英國希斯路機場嘅乘客,現在可以開始登機。」
聽到空姐廣播嗰一刻我咬一咬牙關
嗰年我十七歲
未試過一個人坐飛機
去過最遠嘅地方都係首爾
從來未離開過亞洲

以前聽啲有錢嘅同學講
佢哋放假會去歐洲旅行
去瑞士滑雪 去英國睇波
窮啲嘅會去 日本睇櫻花食拉麵
而我嘅童年旅行都係返大陸

你一定諗 「哦 咁梗係探親啦」
唔係喎我冇親人喺大陸
不過小學嘅手冊入面
總會要你填籍貫
我以前成日係度諗「點解我要填籍貫呢?」
諗極都諗唔明
我就估係因為老師需要知道呢個資訊
但點解老師需要知道呢個資訊呢?
哦 我明啦
一定係當我冇交功課 或者測驗唔合格嗰陣
佢可以好親切咁同我講
「你返廣東新會耕田啦!」

因為小朋友通常好善忙
未必記得佢哋鄉下係邊
所以當老師叫小朋友收皮嗰陣
就咁嗌 「你返鄉下耕田啦!」
小朋友有機會唔記得自己鄉下喺邊而反問
「不過Miss我唔記得自己鄉下喺邊喎?」
呢個時候Miss就會話「拎你本手冊嚟」
Miss望一望
「你返廣東新會耕田啦!」

不過我放假又唔係返新會喎
而係去番禺 澳門 祈福仙湖 廣洲
你又會諗
「哦咁你屋企一定係深藍啦,放假都心繫祖國。」
又唔係喎 屋企由細到大都係深黃
二零零三七一上街
一齊嗌 「屌你老母董建華」

曾經有一段時間我喺度諗
點解朋友放假去三藩市
我放假就返汕頭市
所以我細嗰唔鍾意去旅行
放假去到邊都係講廣東話嘅
都唔覺有異鄉風情

大個咗偶然諗返起
我先記得細個屋企比較拮据
但父母又唔想小朋友連一年一次旅行都冇得去
幾萬蚊機票就俾唔起啦
不過幾百蚊直通車都負擔到嘅
所以父母好堅持每年暑假都帶我去旅行
要製造啲童年回憶

當年只覺得厭惡
而家睇返轉頭只能心存愧意

有返工嘅手足都知
一星期返五日半 有時返六日
香港工時朝九晚九
放假都想喺屋企唞唞瞓天光
何況要帶幾個小朋友去旅行?
根本唔係放假嚟 仲衰過OT
但真係每年都堅持搭直通車去旅行

有朋友去過好多次歐洲
我就同小明一樣去過好多次廣洲

今次我唔使再做小明啦

當我放好行李上行李架
我嘅心只係一直盤算緊一件事
搭長途機無非都係為咗一個目的
就係「食免費杯麵!」

搭過去首爾
不過嗰程太短 食杯麵要額外俾錢
只有機程長過八小時嘅飛機先會提供杯麵
我喺前座後方嘅袋口度
見到有張「飛機逃生程序指示」
我拎上手望一望
心諗「通常飛機出事都係成機死,無謂嘥時間睇。」
放返低先

我問空姐 「唔該可唔可以要個杯麵?」
姐姐話 「我哋起飛前都唔會提供要熱水嘅食物,怕危險。」
我話 「咁可唔可以用凍水沖?」
姐姐話「凍水沖唔到杯麵㗎!起飛之後再俾你啦。」

我當然唔會咁易放棄啦
好 我等

當飛機起飛離開機場嘅一刻
我望出窗外
「黑媽媽,乜都睇唔到」
不過我都好似電影橋段咁有一段內心獨白
「向未知嘅未來出發!」

去到呢度又要補充上回
「點解你有UGC Offer都要去外國嘅?」
故事又返到去當年放JUPAS結果
晨早起身上網睇一睇「哦 呢間」
我父母問 「你想唔想讀?」
我唔知喎不過又唔使即時交留位費
「我諗諗先啦」

眨一眨眼
下一幕我記得嘅
就係幾日後同朋友食飯
夜晚回程嘅時候自己一個坐係黨鐵嘅關愛座
我問自己「讀唔讀好呢?」
一分心嗰一下
我眼角昅到黨鐵路線圖

望一望先
「柴灣,去過」
「杏花邨,去過」
「筲箕灣,去過」
跟住我就開始逐個數
數完港島線就數將軍澳線
觀塘線 荃灣線 東鐵線 西鐵線
迪士尼線都數埋

「咦我咁多個站都去過哂啦喎。」
嗰刻就有一個隱形小燈泡亮起
「都係時候出去闖一闖啦。」
就係嗰刻
我決定去外國試一試

估唔到四年幾後我見第一份長工嘅時候
老闆就係問我呢條問題
「點解你當年會離開香港去英國讀書嘅?」
而我當年嘅答案就正正係我上面寫嘅嘢

諗到呢度忍唔住「屌」咗出嚟
原來我有今時今日竟然要多謝黨鐵

返到機艙入面
開始均速飛行 安全帶燈熄咗
我就準備去嗌我人生第一個飛機杯麵
點知班空姐竟然推住架滿載飲品嘅手推車出嚟
開始慢慢咁斟嘢飲俾乘客
「竟然出呢招?好,我等。」

我出國嘅第一個滑鐵盧
竟然係嗌唔到免費杯麵

第一年 (二)完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞