紫荊黨李山:年青人不滿源自住屋、工作問題

424 回覆
87 Like 769 Dislike
班智將真心唔知㗎
Okok, 當你岩,呢個係問題根源

咁你個19政府解決方法就係叫年輕人上大灣區?!?!
好正確 難聽D講 香港真係好多港豬
當從 支那泵水人人有餅分 唔係比大財團商家佬食灑 解決住屋 有平樓 租金管制 有HEA工返 有旅行去 有股炒 大把港豬愛政府
土共:係國民教肓 唔夠愛國愛黨問題
有樓有上游機會我就真係唔會反
真實原因唔講得ga 俾上面班韮菜知道左有樣學樣仲得了?

你講既生活問題一定有影響,但係唔係上街既導火線
如果真既,政府應該每人派層樓就解決問題啦
支那人真心覺得錢係大曬,咩道德標準同做人原則都唔洗理,當然唔係全部都係,但佢哋好多都係咁
原來香港一年有成三萬人畢業
正確d黎講係同香港政府所希望既好似
但現實好多大陸落黎根本唔投票
然後又好多新移民既下一代又同化左反支那
咪由佢地up
橫惦佢講呢兩個原因佢地都無可能解決到
同情有撚用
派錢丫嘛
你知唔知新加坡就算你肯投資幾千萬移民
都只係做到永久居民(Permanent Resident)
做左永久居民十幾年後先可以申請做市民 (Citizen)
而新加坡只有市民先有投票權

如果你用工作簽證或者配偶簽證過去
起碼要一兩年先可以申請轉做永久居民

新加坡政府鐘意大陸(有錢)新移民只係因為佢地會帶資產過黎帶動當地經濟
當地人都一樣唔鐘意新移民
最高樓價最實際
佢部分正確,如果未都未發生之前
但宜家嘅問題係發生左咁多事之後
已經唔係單單有屋住+人工高可以解決到
因為呢兩年見到成個制度嘅破壞
起碼有料少少嘅人都會考慮走
唔洗講咩,就咁傳統名校插班人數就睇到
番去拜山啦李山
佢就係想你走
然後用大陸人黎換血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞