紫荊黨李山:年青人不滿源自住屋、工作問題

424 回覆
87 Like 769 Dislike
我同政府高層開過會,佢地真心唔知咩事架,十分離地
所有對政制既不滿基本上都可以視為不滿利益分配既制度
政治本來就係為左分配人同人之間既利益
當社會對政府滿意,就算有民主選舉,投票率都會好低 (例如北歐)
當民怨上升,投票率都一樣會上升 (假設有令人信服既選舉制度)
因為更多選民希望改變
或者要求更民主既選舉方式 (如果選民認為現時選舉方式無法反映大多數民意)

利益分配不公既制度自然會引致貧富懸殊
而且社會向上流動性會降低
窮撚永遠只可以係窮撚
貧富懸殊係引起民怨最典形既成因
民怨累積過左臨界點就會引發暴亂
呢個臨界點係浮動
暴亂成本高既地方(如新加坡)又會高d
言論同新聞自由度高既地方,臨界點又會低d
以前古羅馬格拉古兄弟改革到凱撒
近代泰國動盪、阿拉伯之春等都係同貧富懸殊有關
好心啦連呢點都睇唔出就唔好扮了解年青人啦
成班傻鳩開心大發現咁撚樣
反國教 真普選 反送中
邊單同樓有關?
起樓又係益地鏟佬同鄉黑同炒家
繼續撚死香港人
佢講得無錯,但只係一部份原因,另一部份大家都知,佢都知,只係佢原係既得利益者,唔會去改
如果每個香港大學生都喺中資企業有份工,每個月有幾皮嘢,然後再送件新疆集中營嘅維吾爾妹做老婆,到時仲會有幾多人反支
少數手足的確好有風骨,但大多數人係無風骨。全世界都係,唔止香港
新加坡其實都好鍾意大陸新移民
貪佢哋夠順民,差不多個個都會投PAP
呢方面黎講同香港幾似
一個唔講政治嘅政黨?
如果每個香港大學生都喺中資企業有份工,每個月有幾皮嘢,然後再送件新疆集中營嘅維吾爾妹做老婆,到時仲會有幾多人反支
貧富懸殊係香港只會越嚟越誇張
當然,不過如果無利益原因,大家就只會好似十幾年前咁,唱下今天我,大嗌可恥,然後就返屋企訓覺。
呢樣係原因之一黎 個個有層樓 月入3-4 真係叫生活個時邊個會得閒反你
紫經黨係咪要為年輕人滅共
簡單d講 抹黑左先
唔會撚聽你個支那撚樣撚頭講野
個個安居樂業邊個得閒理政治
有呀,冚家已退出政壇返祖國(英美澳加、新加坡)定居

係得Cctoy不願面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞