紫荊黨李山:年青人不滿源自住屋、工作問題

424 回覆
87 Like 769 Dislike
繼續幫中國spin 啦
連機會公平都無, 就spin 去弱肉強食既政制

普選就係理順政制同利益分配問題嘅方法, 但中國無做到
中國亦顯示出喺佢佔領之下嘅香港, 係無可能有普選.

所以你呢度只係你就不斷spin落香港人度, 幫緊中國spin 走個focus
如果

問題係共產黨唔會有如果,只會有高壓嘛
條友根本係不斷用"踩港人"去幫中國spin 走問題源頭
作為政客,問題根源係咩唔重要。只要減少到社會怨氣,找個理由俾甜頭d人,令少d人出黎,有志者覺得不值得為這些人再燃燒生命,咁就可以維持社會短期穩定。
今時今日都難啦. 係人都知短期甜頭係無用. 問題源頭就係無民主, 而中國係唔會畀民主.
你話支共係主謀
香港人本身都係幫凶

大家都一撚樣
只係一個係 粗暴管治者
一個只係 識得9叫 既被虐者

有得移民 就好走
無謂係度糾纏咩野 民主應該點點點
去到 2020年 仲係度 諗民主政府
你心底入邊 都係想 民主中國 根本 光復香港
其實都係一種精神病

不如盼望世界未日,耶穌打救仲實際
香港人唔係幫凶, 因為世界上所有國民, 要求政府搞好經濟, 都係合理
所以你係不斷幫中國spin 走緊個focus 落香港人度.

所以中國唔止係主謀, 而且係幾乎唯一主因.

我而家唔係"喺度糾纏咩野 民主應該點點點", 而係我要指出你點詭辯
覺得香港應該有民主,就等如"你心底入邊 都係想 民主中國"? 打完稻草人老屈完未?

你係咁用五毛常用嘅詭辯法, 幫完中國spin 未?
97前 有得你簡
你班友 咪又係 諗住民主回歸
諗住祖國會變好
跟住 經濟起飛 ,個個爭住奶

89呢 文革呢 ? 唔記得晒?
本身香港人都係失憶自私撚 貪財奴
係關事, 但最重要果樣你故意唔講
好多人唔會認同
不過巧合地佢地又真係窮
What a coincidence
稻草人論證(英語:straw man)或稻草人謬誤、攻擊稻草人、刺稻草人、打稻草人是曲解對方的論點,針對曲解後的論點(替身稻草人)攻擊,再宣稱已推翻對方論點的論證方式

user 明明三 用 "你心底入邊 都係想 民主中國" 去曲解我 "認為香港應該有民主" 呢點.
1982年嘅民調, 香港人係支持維持英治, 你fake news 完未?

用fake news 不斷幫中國將個問題spin 落香港人度, 明明問題就係中國度.
82年香港革新會民調:只有4%港人希望回歸中國

https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/01/10/59941

民調結果的重點,當然係「超過八成人支持繼續由英國管治」,但仔細了解第11 – 15項的結果,可以分幾個層次:

諗都唔諗就話維持現狀 (Status quo) 的Preferred Outcome 高達七成,可想而知香港人當年嘅意識是非常堅定;
堅定不移支持「回歸中國」(Preferred Outcome) 只得4%,稍有猶豫而支持的也只得6%。這也反映出當年港人是非常抗拒中國
「托管地」(Trust Territory) 意思即係香港受英國或聯合國托管監督下自治以至獨立,都有15%人堅定支持,和33%支持。在第14. 項的解說指出,支持這項的主要是中高收入家庭並有較高學歷的受訪者。就學歷問題,須知道這批在1982年起碼20歲的人,即是普遍在二戰後出生的。在當年擁有中學學歷並不是容易的事情。
有16% Probable Outcome 表示「唔知道」,或者有9%堅定表示。
就算係,住屋難同工作問題講撚咗十幾廿年,有邊次抗爭唔係講呢啲? 但都解決唔到,個政府都可以摺埋啦
無意冒犯,佢對住新疆都係咁強硬,香港再亂股巿亦唔見跌,佢仲會怕咩?
中國會唔會怕, 同佢管香港係咪垃撚圾, 短期派糖都無用, 係兩回事嚟
82年? 80%?
點解而家香港咁多藍絲 , 死極都死唔晒?
最好支那人死絕啦
支那賤種唔死絕

香港人果種膠化既根 都係斷唔到,現實係不可能
討論咩都係晒氣 ,所以而家支那人同你講番錢 係好事
起碼會諗佢係咪想收買你
每日150人, 呢度有幾多人? 講之前可唔可以用吓你個死人腦先?
幫中國spin 完未?
討論咩都係晒氣 , 因為你係不斷幫緊中國將中國係問題主因, spin 晒落香港人度.

中國唔會畀香港民主呢個因, 都係斷唔到,現實係不可能
所以走去講錢呢個表因, 根本係戇鳩.
問題就係中國劣治無得搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞