紫荊黨李山:年青人不滿源自住屋、工作問題

424 回覆
87 Like 769 Dislike
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20210122/s00002/1611253793055/首批13黨員-紫荊黨-招25萬不難

被問如何看待本港的六四集會、七一遊行、「和理非」等,李山稱黨內暫未有討論,但面對參與反修例示威的年輕人,他感嘆社會兩極分化,「同情他們沒有住房、工作,看不到未來、前途,他們走上街頭宣泄不滿」。

繼續誤判啦
第一係唔妥支共
都係呀,即刻停左150人殖民換血先啦
最高工時?
講就咁講,你估佢地真係唔知咩事
支那專材好食好住
97前又唔見, 點解釋
就算當呢班友係真心想香港好, 佢地都唔會去解決
驗證下 一人一層樓 咪知
班支那人既思考方式真係零舍不同
不滿制度暴力, 你知我知單眼佬都知
有錢有屋有筍工又真係會好多人唔介意你做啲咩
睇下新加坡
仲係支共思維, 注定失敗。
佢地唔會也唔敢講出事實,但毋庸置疑解決住屋問題一定會少左怨氣,政府可以將申請居屋/公屋要宣誓,你一遊行就收樓
佢要咁諗無話唔啱
但太片面

民生問題就係因為管治問題
管治問題長期得不到改善就係管治班子問題
管治班子無能而不能撤換就係選舉制度問題
選舉制度失效而無處糾正就係立法司法問題
立法司法無道逼使巿民上街表達訴求但卻反遭濫捕就係人權與自由問題

而當人權與自由出現問題到極致
就可以將所有問題當成無問題
呢個就係中国
係咖,無錯呀

但係你地支那種根本無能力管理有多種思想文化衝突嘅國際成市,但係白人就做到

所以就令香港變成支那種有能力管理嘅垃圾城市
最唔妥你啲大陸閪呀
講左好多年啦 咁個解決方法呢 幾時解決到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞