紫荊黨李山:年青人不滿源自住屋、工作問題

424 回覆
87 Like 769 Dislike
俾美國制裁嘅痰耀宗冇出過聲話紫荊黨
可惜對中國而言,這是同一套維穩策略,不論有無邏輯可言。當然係好on車,但佢現在就係做緊咁既野。從政者,往往唔會理做左有無用,求其找個下台階俾甜頭,旨在消磨時間,一言不合就動武,讓意志消沉,當中完全無解決問題。
咁即係中國管得極差, 啲咩濕鳩短期措施根本唔會有用啦

維穩維穩, 越維越唔穩
咁美國班白左食好住好都不滿
班支那種又解唔解釋到
根本唔會理,派糖只是門面野/卓頭,佢地只顧掌握軍事和經濟,那社會就在佢控制中。
唔理咪等爆多鑊勁囉
無所謂

反正中國經濟已經出大問題. 就算Biden 奶中都無用
中國貨又貴又廢已經係改變唔到嘅事實嚟.
到時有無力理香港都成問題
中共發展初期都有這些人
講經濟爆煲都十幾廿年,以債代股、惡意沽空及養老金入巿都夠膽,咁邊夠佢玩.... 😅
其實一直都係高壓+懷柔+分化

班塔吉克族不知幾愛國

同埋班喺南韓打工嘅朝鮮族
邊有講咗十幾廿年, 吹得就吹, 最多都係08金融海嘯之後先真係多人吹.

以債代股、惡意沽空及養老金入巿都夠膽, 唔等如經濟無問題或唔會爆,
你講嘅廢話, 都係無解決過實質上外匯枯竭問題. 單玩內保外貸, 總有極限
中國連糧食都要用外匯買.
啱啱放監?
所以我咪話應該由特區政府攪囉,每個月組團北上matchmaking,促進中港融合。
而家新疆無懷柔、分化,只有高壓
又推下
消滅香港人就可以解決問題
靠你地班生番管得掂香港就唔會有今日啦 屌你老母
英國人能,中國人無能
人哋可以將香港由漁村變國際都會,中國就將香港由國際都會變為亂過乜嘅地方
仲有 點解支那人 可以六 七十歲都可以過到黎 仲要派一萬蚊都有份佢地對香港有咩貢獻丫
仲有千千萬萬個雙非 支蝗生完之後攞綜援 納稅人埋單
仲有個例子就係有個死廢佬 佢本身都冇得過來但佢揸雙程證 要去淫賤聯d地方做義工話有方法搞佢過來 條件就係話立法會/區議會要投票俾佢地 好快都過左來 仲要來左冇耐又有間公屋仲要新起冇耐 但個廢佬又唔係好慣香港d生活成日返上去吉左間公屋
香港變左支那人既提款機 而淫賤聯利用佢地同鄰國關係放d死廢佬過來 用香港公屋 社會資源種票
仲有d係假結婚過來既
而本土既大把人未有自己地方住

無咗租務管制
樓市變咗剛性需求
再加埋中國資金流入
樓價咪去到咁癲囉
做咗業主仲會想樓市跌咩?
後生仔就係唔使供樓
No stake in society
先會出嚟抗爭
要保住工供樓先係綁手綁腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞