紫荊黨李山:年青人不滿源自住屋、工作問題

424 回覆
87 Like 769 Dislike
咁撚簡單
年青人不滿咪掉晒佢地去集中營囉
去晒新疆
再換小粉彎返黎
搞掂
住屋,工作
背後都係關錢事
姐係佢地都擺脫唔到d 更深層次既事
咩撚都係由錢既角度諗
我用多幅圖答你我有無去過新疆

香港到,深圳河以北唔會跟風咩?
到時咩都唔洗做 支共就滅
少數民族不嬲唔受一孩政策規管

昆明火車站斬人之前仲可以帶刀
呃到邊個? 大把坐監手足有頭有面有份好工架DLLM!
新疆由懷柔轉高壓政策後,已經無呢支歌仔唱
我覺得冇樓冇希望係其中一個因素。但唔可以講話“源自”。
大家都想個政府係可以令巿民安居樂業。但你呢個垃圾政府做到咩?
你做唔到,重要放大陸人落來搞尻本土文化,人地話你有問題,你就走去打壓。咁點樣唔反尻你?
年輕人不滿

源自中囯同埋仆街死中囯人

建議消滅中囯人
其實係
如果我可以解決眼前嘅問題有幾多人會思考更深層嘅事
人之所欲好多時只係錢銀女人呢類嘢
我信佢地唔係扮既
佢地個代成個人生既煩惱就係食同住
高層次既野佢地處理唔到
加上每個人都只係當香港搖錢樹 搵夠咪去嘆世界
香港依個地方變成點 關佢鳩事
唔係錯判,係最大主因唔講得
其實極權同生活差兩樣都係因素
終極咁講,如果中國共產黨真係管治能力超班,真正意義上做到國富民安,有幾多人會理共唔共產,揸權果個係唔係中共。
事實就係自己做得柒,極權係政治原因,住屋工作係社會原因,冇話邊一樣係決定性
2021仲用十幾廿年嗰套嚟講
屌你兩班年輕人都唔同人啦

香港住屋 工作問題根本全部人都有份
解決左未
我都諗同無希望係所有問題既根源
但個無希望唔係淨係講錢同樓, 香港人係一個需要自由同公義既民族黎
無錢無樓香港人都仲可以忍, 無哂言論自由, 思想自由, 日日學校洗d o靚仔腦, 法律法庭只保護藍絲黑警, 黃絲比人斬都無人理, 就越過哂香港人底線
跟住解決咗個「訴求」就可以話年輕人唔知足,再分化中老年人同年輕人
一路講人話一路話對你好一路話要團結香港人果班你估佢地做左d咩
所以中文奪命四式好有用
大部人錯晒
做乜鳩啫你
有ideal 想追求民主人權自由好撚失禮你?
一定要定義香港人做奴隸?
係冇錯 不過只係佔問題嘅超少部分
仲有成個壞咗嘅政制問題
你太睇小中國嘅大統一思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞