【舉征南方】《病港II》(20)

1001 回覆
948 Like 12 Dislike
課金有文
每日一推
原來係同一人!?
死神個故邊度有講啊敏全名
「俾我打甩咗幾隻牙齒,都係咁口硬。」百里無奈地搖頭。

「而且佢有計劃地咁,偏向講更多關於叛獵組織嘅事情我哋知,應該係想我哋將威脅嘅重心,轉移落佢哋到,減低西城薈嘅威脅感。」

「會長,你諗住點處置佢?」百里搔搔眉目。

「繼續留佢喺協會先。」

會員晨早的探訪結束,我又繼續一個人的醫院生活。

大病獵相等於病獵協會的門面,我不想把他們人留在身邊,浪費他們人生寶貴的時間。

除了看雜誌和心戰之外,我會在窗前觀察那座末日堡壘。

堡壘入面的工作人員總是俛拾仰取的,我會觀看他們不同人所負責的崗位,又會看看建築措施的分佈,例如宿舍、農田、水源等等,無意間了解到要營運一個能養活人的地方,是很考功夫。

不知不覺,我連續吃了三天抗生素,每顆價錢達百萬籽以上。

那老土的話句,很適合用於現在,就是沒錢的別生病。

原本我以為今天會平淡地過去,但臨近傍晚也是逢魔之時,那些人終究還是出現了。

黃昏餘輝映照著病房,平靜的巡房時間,有個同樣身穿醫生袍,但名牌職級顯示是院長級的人物,出現到我病房的門口。

「M會長你好,我係養和醫院嘅霍院長。」霍院長他一入來,就誠懇地跟我握手:「我哋嘅醫療服務,幾好嘛?」

「嗯。」我不知他前來的用意,就避免說太多無謂的說話。

「哈哈,你哋病獵真係辛苦哂,特別你身為會長,仲肯親力親為。」霍院長不會特地前來,給我擦馬屁吧?

「你想講咩。」我直接問。

「呃唔......」霍院的和善的笑容變得生硬,被我揭穿了另有目的:「其實有一位人物,佢係議員嚟,今日想見見你,但佢唔知你願唔願意......所以我就代為出面問下你意願。」

連作為醫院的首長,都要代某人出面邀請,看來對方的來頭不少。

加上對方不想被我當面拒絕,自尊心看來也不輕。

「咩人。」

「我請佢入嚟。」霍院長行出門外,跟某人說了幾句。

接著,一名西裝筆挺,一臉英氣,絲毫不染,打著紅領帶的男人,逕自一人走入。

但往走廊外面望,可見其實他有四名保鑣隨行。

這男人跟肚滿腸肥的議員不同,他天生一副戰鬥格,有令人敬畏的氣場。

「霍院長,請你稍為回避一下。」他聲音沉穩而堅定。

「係,唔阻兩位。」霍院長離開病房。

我和紅領帶男人互相對視著......

他不言,我亦不語。

直到有隻蒼蠅偶然飛過,他才主動開腔:「你就係病獵協會嘅第二任會長?我係夕鯨國嘅議員,保守派副代表──譚國剛。」

「睇嚟我入院嘅事,可能求其問個街上經過嘅阿嬸都知。」

譚國剛微微一笑:「倖存區唔大,有咩事嘅話,我哋好快會就會知。」

「以前有咁多時間,但偏偏到我入院先嚟搵我,貪我夠虛弱?」

「只係以前你周圍奔波,基本上要搵你都唔係一件易事,始終你唔似瑪希咁坐足喺協會全日。」

「你係代表保守派嚟同我交談?」

「係,而我哋要同你傾嘅,只有一件事......收回戰爭嘅號令。」

他的直接,令我反而要思考如何回應,不能再輾轉地說話。

「拒絕。」我都用直接的態度,回應他好了。

「你應該知道,我代表住幾多勢力?」譚國剛反問。

「最主要都不過係天環人。」我說。

「破壞人嘅利益,唔係一件好事。」譚國剛的語氣既像警告,又像提醒:「你仲有時間返轉頭。」
「「破壞人嘅利益」你係指......你哋係病者?」我淺笑。

「我哋當然唔係病者,但當中嘅政治複雜,我諗無必要同你加以解釋,你只要聽我哋做就好......病獵會長。」譚國剛如鷹的眼睛,正盯著我注視。

有戴面具的優點,就是別人讀不到你的表情。

無論你是害怕、快樂、生氣還是傷心。

「我拒絕。病獵協會嘅事務,你哋無權過問,亦唔會受任何黨派影響。」

「或者我應該咁講......」譚國剛插著褲袋,走到窗前凝視落幕的餘昏:「假如你哋行動成功,就會激起區內嘅人對外界嘅希望,咁樣佢哋就會變得唔願工作,成為一心盼望住外面救援嘅蛀米大蟲,就同幼稚嘅自由黨一樣,總係希冀住唔存在嘅他國救援。你咁做之後,自由黨支持度都會大增,咁樣係抹殺緊我哋保守派勢力同支持者......喺區內付出嘅一切努力,包括你住嘅醫院、食緊嘅米、飲緊嘅水,都係我哋所建設同維持,你要識得選擇。」

「言下之意,你係唔想民眾得到希望?想佢哋繼續活喺籠入面,替你哋工作,維持住你哋嘅特權?」我反問。

「如果真係有希望,一早就應該出現......」譚國剛稍為停頓,深沉地說:「而唔係八年之後,都仲係得我哋香港人孤軍作戰。」

「但你可能唔清楚我哋病獵協會嘅理念,只係想清除依一片土地嘅所有病者。」

「但你嘅舉動,會引嚟民眾傾向自由派嘅理念。」

「咁唔關我嘅事。」

「你嘅行動會帶嚟思想上嘅影響,就係關你事。」

「咁係民眾自己嘅選擇。」

「我哋唔會容許民眾選擇。」

譚國剛緊皺的眉目稍放,似乎注意到自己把內心的說法道出了。

「即係話,你無論點都唔會收返呢場戰爭命令?」

「我會答你,我唔會放棄任何一個被遺留喺戰場嘅病獵。」

「好,我明白。」譚國剛整理下領帶,再說:「以前你初初上任,幾多新措施、幾多新計劃都好,我哋唔會當你係威脅,但今次......你超越咗我哋底線。」

說罷,譚國剛轉身離去。
墨b
韓湘看著地板,又略略看向我:「你擔心我?」

得米啦!牙mon!
又兩篇,爽~

我覺得一個星期十篇左右最fit
睇門徒咁
歡迎加入
諗起以前都一口氣追咗大半篇第一季
Push
無晒武器又無人幫拖,唔想死咪投降
又開條咁大嘅枝線,唔知攪幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞