【舉征南方】《病港II》(20)

1001 回覆
948 Like 12 Dislike
今日好靜
等緊
Push
雖然只是口舌之爭,但我心中卻浮起不安的波動。

有時社會上的事,比打鬥還要緊張。

比起明刀明槍的病者,人類自己本身更像難防的暗箭。

就算護士照常給我抗生素,我都因為深深的懷疑而沒有吞下。

為免生出什麼變故,我覺得要提早出院。

我想要盡早完成這場戰爭,

我想把南淵七病獵帶回家。

怎料,翌日清早我收拾個人物品之際,又有新的探訪者前來。

「乜入咗院都唔講聲啊。」那熟識的煙味,讓我一秒了然。

「你又會喺到?」我發現王達尼身邊,還有另一個人隨同:「你係嗰個伍......」

「伍錦星啊!灣仔倖存區管理人,嗰次就職典禮同你仲有達尼生見過一面!」他標誌性的地中海髮型,留下不少的印象。

王達尼呼口煙,徐徐地說:「琴晚阿星突然搵我飲酒,咁我哋就順便過去傾埋生意,傾到今朝就同佢順便飲埋茶,佢無意間講起你入咗院,我先知道你喺到,咪特登嚟睇下你......搞咩啊你?都已經做咗會長嫁啦,仲出去頻撲啊?」

「好少事。」我繼續收拾物品。

「啊......M會長!送俾你嘅。」伍錦星送上精緻的果籃。

在這個年頭,果籃可以稱得上是名貴的禮品。

「入面封信係......」我留意到入面放著信件。

「喔,係代表廣大灣仔倖存區嘅居民,對你致謝!佢哋好感激你,嗰次病者喺銅鑼灣爆發嘅事,連我個七歲嘅女都好鐘意你。」伍錦星笑說。

我打開信件:「係?」平平無奇的感謝信。

「先生,醫院依到唔俾食煙。」醫院的姑娘特意入來提醒。

「唔好意思。」王達尼收下香煙,轉拿酒壺。

「先生,醫院依到都唔俾飲酒。」姑娘續說。
「吓......酒都唔俾飲。」王達尼收下酒壺,又拿出檳榔準備放入口。

「先生,檳榔都係唔得嘅。」姑娘捉住他的手。

「有冇搞錯啊......提神三寶都唔得......」王達尼一旦發火非同小可,忽然拿出牧童笛放到嘴邊:「咁吹牧童笛得啦呱!?」

「嗶嗶嗶──嗶嚶嚶嚶──!」他胡亂吹了兩嘴。

「呃,咁健康有益嘅活動當然得。」姑娘離開病房。

「癡線......」王達尼見姑娘離開,把牧童笛收回大衣內。

「你突然間拎枝牧童笛出嚟吹,點睇都係你癡線啲......」我不知自己剛才看了什麼。

「唔知有冇機會可以支援下你哋病獵協會呢?」伍錦星驀地提出。

「支援?」我停下雙手。

「無錯!我哋灣仔倖存區都係啱啱先復甦,但我哋都可以提供到一啲資源俾你哋,而且M會長你好似搞緊南征嘅事?就算傳媒無報導,廣大市民睇到你哋啲動向都估到少少,咁倒不如真正向大家講述一次?」

「你可以為我哋提供啲咩。」我直接問利益層面。

「首先肯定係昂貴嘅醫療用品,我樂意幫你哋分擔一下,反正我接管倖存區之後,律敦治醫院嗰邊遺留咗一大批醫療用品,係我暫時用唔著,倒不如貢獻俾你哋。」

「唔見你幫我嗰區分擔下?」王達尼問他。

「嘿,M會長嘅病獵協會係為人類福祉著想,達尼生你嗰到又點同呢......」

「咁多謝你先。」

「但我都想有個小小嘅要求......」伍錦星說。

我淡淡一笑:「果然係無免費嘅午餐。」

「好簡單!只需要喺灣仔倖存區,成立病獵協會嘅分部。」伍錦星提出。

「我無額外嘅經費,去營運額外嘅分部。」我們最多只有病獵旅館,設置在不同的倖存區。

要經營一整所病獵協會,是件很困難的事。

「我仲未講完,全部費用會由我承擔。」伍錦星拍拍胸口。

「嗯......?」

「營運開支、膳食、住宿、武器修理、人才培育,全部費用我哋一力承擔,以我灣仔管理人嘅名義!」

「哇,你要知道係每個月都接近成幾百萬籽開支喎,你咁有錢啊......」王達尼疑惑。

「我覺得會係好嘅投資。」伍錦星愉快一笑。

「等我哋討論下先。」我讓伍錦星先行出去。
伍錦星一邊行出,一邊拋出誘因:「如果你肯,我可以即刻就派發醫療物資到你哋到!」

房間剩下我和王達尼後,我才問他:「點睇?」

「睇落百利而無一害嘅......」王達尼跟我想法一樣。

「但係會唔會太突然?」我把他帶來的蘋果,放到王達尼的嘴前餵他吃一口。

「唔......」王達尼咬上一口蘋果,抱著手沉思:「基本上你唔洗付出任何嘢,你就試下先,睇落佢都似係投機主義者,賭你喺南面會有所斬獲,話哂佢都係被選上嘅灣仔管理人,數口頭腦都唔會差,一定計過度過先咁決定。你就暫時同意,拎咗佢批醫療物資先......我知道呢個倖存區醫療用品嘅物價,我估你啲病獵喺戰場到受傷,你都未可以完全咁醫治到佢哋每一個......」

「你都有道理。」我把蘋果放到嘴邊咬。

「喂,你唔係餵緊我嘅咩?做咩淨係俾我食頭一啖......」

「測驗下有冇毒。」我吃下整顆蘋果了。

「哈哈,唔知考慮好未呢?我個女係你小粉絲嚟嫁,日日都同我提起你......」伍錦星仍在門外說。

「考慮好。」我把病房的門打開,說:「但我要先收咗筆醫療物資先。」

「絕對可以!成立分部呢啲事慢慢再講都未遲,我哋保持電聯。」

如是者,出院前我和伍錦星達成協議。

但我願意定立協議的主因,都只是為了前線病獵們的生命著想。

如果單純因為醫療用品不足,而白白死在戰場,就死得太冤枉。

我回到協會不出兩天,伍錦星他果然就送來一堆醫療物資了。

經過協會人員檢測,確實是專業的醫療級藥用品,可以即時送到戰場去。

由於這些物資價值不菲,為免生出什麼意外,我命令百里和林楚兩名大病獵,負責運送醫療用品到奇力山據點,補充那裡藥用品缺乏的問題。

與此同時,我把醫院想出的作戰計劃書,讓烏納咒分別派給每個部隊的大病獵,讓他們按照自己計劃書的內容來行動。

行動日,如無意外會訂立在五天後,那天我預計會傷亡慘重。

因為即使有大量的醫療物資,都無法解決醫療人手不足的問題。

我現在所做的不過是計窮力竭地,盡可能把傷亡數字減到最低。

開戰的日子來臨前,我應該要顧慮很多才是。

可是我頭腦卻經常一片空白,可能因為我已預計出,結果不是我能控制到。

無論怎麼做,我都必然逃避不了傷亡慘重的問題。

到最後,反而讓自己餘下一片空白的麻木會更好。
課金加更呢
今日咁早出
好緊張
牧童笛cls王達尼
達尼
達尼隨身帶牧童笛
達尼吹牧童笛sound track :
https://youtu.be/X2WH8mHJnhM
牧童笛真係好痴線但唔知點解好有畫面
Push
Pish
Ching 不得了 入腦
唔係通緝咗幾年啦咩
zw
咁就推下post喇
好耐冇人講「我愛黎明!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞