【舉征南方】《病港II》(20)

1001 回覆
948 Like 12 Dislike
等緊。。

大家正評左未?
推!
My heart will not go on
希望今晚加更
講故台最多正皮
每日一推
羈留室。

自回來之後,我都沒有探望過那位來自西城薈的大人物。

「你好。」我放下一片麵包,到冰冷的桌子上。

眼前的羅柴施上將,像狗一般奪起啃咬:「唔......唔唔......」

「餓咗好耐?」

「唔唔唔......」羅柴施上將吃得極為滋味,連麵包皮屑都不放過:「唔嗄、你無死到......」

「話俾我聽,我有咩理由,要放你返西城薈。」

「......」羅柴施上將說不出。

「你可以指控天環人?」我又問。

羅柴施苦笑搖頭:「無可能......」

「我都知你唔會。」

「你哋病獵協會嘅真正敵人係叛獵組織,唔應該介入兩國嘅鬥爭......」

「如果你返唔到去,嗰位救你嘅女上校會有咩下場?」我翹起腿,借故地問。

羅柴施又再苦澀一笑:「我點知?但任務失敗嘅後果,肯定唔好受......你咁問得,即係韓湘上校佢無死到......」

我點點頭,不答他什麼。

「但佢居然無暗算你......將你變成人質同我交換......」羅柴施把臉額貼到桌面,失落地大笑:「哈哈哈哈......你個腦到底諗咩?佢無可能諗唔到咁做......」

我倒是沒代入過韓湘,她能有這樣的選擇去完成任務。

「唔係,佢一定諗得到呢個方法!」羅柴施忽然話風一轉,緩緩抬頭看我:「只不過係因為你,令到佢無咁做......」

「韓湘上校,係個好女仔。」說畢,我離開羈留室。

距離開戰的前幾天,我收到一則電話是伍錦星打來的。

「M會長!」

「伍生,搵我有事?」

「你收到我送嚟嗰批醫療物資嘛?」

「第二日已經收到,多謝你嘅支持同付出。」我循例都要答謝一句。

「唔知我仲有咩可以幫到你呢?」伍錦星的參與程度,超乎我預期。

「其實你送嗰批物資,都已經好足夠。」

「但你一定唔止需要嗰啲。」

「我嘅醫療人手,係有些少缺乏。」

「如果我話,可以請到一班醫生去幫你手呢?」

「你可以?」

「哈哈,係咁嘅,我同中環嘅「香港醫學會」都有少少交情,我或多或少都可以請佢哋嚟幫下你手嘅,費用當然都係一樣,你需要擔心!哈哈。」
「要收一收你嘅武器先。」一位侍應過來,要把我傘子收走。

「嗯。」我把傘子交他。

「M會長你好,王管理人你好。」席上的眾人友善地問好。

「各位好。」我點頭。

至於王達尼,他一坐下來就毫不客氣夾了塊東坡肉到嘴中,現在仍然細嚼著那塊軟爛的東坡肉,只能口齒不清地打聲招呼。

東坡肉、烤鱸魚、羊菌湯,簡單三道細火慢燉,說明了一眾來賓尊貴的身份。

我先喝了口湯,然後吃了口魚,味道十分上乘。

我在面具下留意到,這些醫學會的高層一直有意無意地往我瞧上一眼。

「聽伍生講,你想要醫療人員幫助?」來自醫學會的某個高層,突然主動打開話題。

「係。」

「其實派出醫療團隊嗰陣,一直有個宗旨,就係本身傷亡係唔係可以避免。」醫學會高層停頓片刻,語氣少許婉謝:「但根據M會長你嘅案例......好明顯就係人為嘅傷亡,即係可以完全避免嘅事嚟。」

另一位高層,都開腔表明:「好老實咁講,只要你暫停你嘅出征計劃,你下屬嘅死傷都係無必要,亦都唔會浪費任何醫療資源。」

「即係唔肯?」如果他們不願意,我無謂留在這裡浪費時間。

「嗚唔!咳......」本來還在鯨吞東坡肉的王達尼,馬上舉手想要發言:「等陣先......其實阿M會長呢個計劃好長遠!依一刻只係需要付出少少醫療資源,就可以換取未來全人類嘅幸福,我哋應該睇長遠啲。」

「長遠?我哋人類捱唔捱得過聽日都未知,無以前社會上嘅生產鏈,稀有嘅藥物用一粒就係少一粒,如果依家就用哂,孤注一擲落病獵到,咁同玩命有咩分別?作為一個醫生,我唔會搵全人類嘅健康同你賭。」醫學會高層又答。

氣氛陷入僵局。

「睇嚟佢哋唔太想提供醫療嘅人員。」我準備站起身離開。

伍錦星卻把我按低:「M會長你坐喺到先!話唔定佢哋會說服到你呢。」

「說服我?」我怔住。

「無錯啊,說服你停戰。」

「吓,你有冇搞錯咗?係你要幫我哋說服班醫學會提供醫療資源先啱......你仲捐咗筆醫療物資俾病獵協會......」王達尼都感到愣然。

「啊哈。」伍錦星拍拍自己腦瓜,裝傻賣笑地說:「少少甜頭就引到你真係......」

王達尼察覺到危險,開始靜觀其變。

「哈哈!放心,我哋斯文人嚟嘅,咩都講規矩、講法律。」伍錦星拍拍掌,外面一名精裝律師步入。

「M會長趁自己仲可以飲多幾口咁滋味嘅湯,就多飲幾啖。」伍錦星一邊說,一邊在律師所攜帶的文件上簽名。

「你打緊咩注意......」我盯著他。

「啊,你好快就知。」伍錦星對我微微一笑。

律師收到簽名後,馬上朗聲閱讀文件內容:「根據灣仔管理人伍錦星先生同天環教達成嘅協議,將香港會議展覽中心嘅土地用途,列為宗教用途,並且灣仔管理人願意以一籽價錢,轉讓給天環教管轄,由依一秒開始,本行律師見證下,香港會議展覽中心將會變成「天環教」教會重地。現在,有請兩位代表簽署文件。」

律師閱讀完畢後,那個紅領帶的譚國剛又徐徐地出現:「早喺醫院嗰陣,你唔應該拒絕我嘅建議,令到我要諗方法點將你伏法。」

「你係保守派嗰個副長......」我不自覺站起。

與此同時,數十名醫學會高層同時站立,嘴角勾起邪惡的弧度。他們悠然自得的,有些人整理手袖、有些人輕抹眼鏡、有些人咬著牙籤,彷彿一切都在他們的預計之內。
「M會長啊......」伍錦星又以嘲諷的口吻,繼續譏笑:「你以為你係邊個?可以同到一班醫生食飯?你好快就連狗都不如。」

「做得好伍錦星。」、「嚟緊嘅政策,會有唔少係利惠灣仔倖存區。」、「以後繼續合作合作。」、「演咗場好戲啊。」、「多謝你餐飯~」、「大快人心。」那些來賓娓娓而談。

「你哋係......」我開始意識到,這群醫學會高層都不是真的。

「係時候結束依件事。」譚國剛快手在文件上簽名。

「文件正式生效,M會長,你已經觸犯咗當日法庭判你嘅限制令。」律師目無表情地,說出中立法庭當日設下的限制:「當中內容係,未來三十年,禁止出入中、上、西環倖存區,各地屬於天環教嘅教堂,否則當地司法管理人,有權將你拘捕並定罪,而香港會議展覽中心正正屬於天環教範圍,請你唔好作出多餘反抗。」

伍錦星往外面高呼:「保安入嚟!將呢個犯人押住,準備將佢送到合和監獄入面。」

要馬上就逃出去?

不,如果保安人員的數量,跟我入來的時候沒太大分別......

如無意外,

我是逃不了。

我視線又移到桌上的餐刀,腦中快速描繪了一個殺人計劃。

如果我立即動手的話,至少能殺掉這飯局裡的一半人以上......

但我這樣做的話,就是帶同協會一起自毀......

病獵協會的聲譽,會一落千丈。

他們殺不得。

我合上眼睛,腦內飛快轉動,只得出一個最好的結論。

一動不動。

「呢個就係法律賦予我哋嘅武器。」神色保持嚴肅譚國剛走上前,眼神銳利不已:「同你嘅南征美夢講再見吧。」

其後,一群保安衝入到粵菜廳中。

「睇嚟之後病獵協會要群龍無首囉。」伍錦星說得輕輕鬆鬆,臉上笑意不斷溢出:「至少都判你坐足二、三十年,反正定罪行由我決定。」

「喂。」我望向伍錦星。

「係係係?有咩廢話想講呢?」伍錦星刻意把耳朵湊近。

「至少,依一刻我可以打你一拳。」我揮出一拳,打向伍錦星的臉龐。

「呯!」

「嗚啊啊啊──」伍錦星整個人摔倒後方。

「唔好郁啊──!」那些保安不敢完全接近我。

「哈哈哈嘿我諗法有變......」被打的伍錦星痛吟幾聲,然後仰著天花大笑:「我要將你判死刑!!!」

「今後,你就會係我哋嘅一員,歡迎你嘅加入同合作。」譚國剛伸手把伍錦星扶起。

「我多謝你就真譚議員,能夠幫助你係我嘅榮幸......記住喺班天環人面前......多讚我幾句,多啲搵我合作,最緊要有錢齊齊搵,我灣仔倖存區任何時候都歡迎你哋。」

「就算係咁,你哋都無辦法阻止病獵南征。」

「......仲喺到逞強。」伍錦星僵硬地展笑。

「你會殺咗我?希望你真係做到。」我淡淡一笑。

我看似狂妄的說話,惹得他們都大笑起來,只有王達尼仍然暗自緊張。

「捉住佢!」伍錦星喊。

那些包圍住我的保安,小心翼翼地靠近我:「噫......」

「捉啊!你哋咁多人,有幾難啊!」見保安們婆婆媽媽的,伍錦星不禁責罵。

「上啊各位伙記!!」保安們一湧而上。

他們把毫無反抗的我,活活地捉拿。
補200正評
Push
「唔係,佢一定諗得到呢個方法!」羅柴施忽然話風一轉,緩緩抬頭看我:「只不過係因為你,令到佢無咁做......」

「韓湘上校,係個好女仔。」說畢,我離開羈留室。

Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞