【舉征南方】《病港II》(20)

1001 回覆
948 Like 12 Dislike
細雨密密地斜織,沖洗硝煙瀰漫的南區。

血水染滿遍地,如河涓涓。

冰冷的雨水為戰意高昂的病獵降溫,勝利的喜悅只帶來短暫的快樂。

不到半路,他們無一不記掛著故去的戰友。

全線部隊撤退。浩浩蕩蕩回到夕鯨國倖存區。

病獵部隊的回歸,吸引區內不少居民圍觀,眾人議論紛紛討論他們的輸贏。

所有部隊在病獵協會門口聚頭 ,大病獵們互相觀看部隊所餘人數。

感同心受。

「睇佢哋成隻死狗咁,輸咗吧?」、「你見唔見到個會長?好似直頭唔喺到。」、「唔會係死咗啊嘛......」、「好似得一半人左右返咗嚟。」、「有冇知雅克點啊!?佢係箭手部隊嚟嫁!」、「各位病獵辛苦哂......」

到後來有的市民,更直接大聲詢問:「到底係贏定輸啊!!?」

雖然勝利,但也只是慘勝,不是真正的大獲全勝。

應該說,戰爭從來沒有一方會是真正的勝利。

輸的,永遠是失去同伴的軍人。

大家沒顏落色的,等待著下一步指示。

南淵歸來的病獵,還對倖存區的周圍感到陌生。

只有秦狩一人,率先站在正中號令眾人:「全體入到運動場到稍息!」

「係!!!!」病獵部隊逐一入到銅鑼灣運動場。

剩下大病獵等高層,於協會大門互相會話。

博海德看向大家一眼:「各位,辛苦哂。」

「任務成功就得。」薛墊仁說。

「蒙柯亞,你隻手點?」雲梨臉上還有些污漬。

右面手臂扭曲變形的蒙柯亞,回應不見得樂觀:「就算好得返,都唔知可唔可以繼續揸手術刀。」

「陳一劍去咗邊?佢明明跟住我一齊撤退。」富馬一瞥左右兩旁。

「回程個陣暈咗,佢消耗太多體力。」蒙柯亞答。

大家互相慰問後,眼神重點全都轉移到南淵七病獵身上。

他七人尚站在樓梯之下,仰望著全橦病獵協會,百般滋味在心頭。

「副會長......」雲梨主動喊他。

秦狩的目光慢慢向下移,落到雲梨身上:「你係傑洛曼嘅徒弟,我記得你。」

「嗯。」
「當年小小嘅病獵,都已經成為咗眾人嘅大病獵,世界真係奇妙。」秦狩行上梯級,向他們詢問:「M去咗邊?仲未見到佢。」

在場一眾大病獵都認識這位,創辨病獵協會的元老之一,秦狩。

「我哋都唔知,今日開戰嗰陣佢應該要喺到。」博海德困惑地抓頭。

「點都好,要先搵個人穩定病獵部隊眾人嘅士氣。」秦狩掃視大病獵們的目光,再逕自走入到銅鑼灣運動場:「我睇,呢個責任都係交俾我。」

話畢,入到運動場的秦狩穿越云云眾人,站立到講台之上。

博海德單手插腰,看向其他大病獵:「你哋應該唔係太熟副會長?畢竟佢仲在位嘅年代,你哋都未俾瑪希晉升做大病獵,好似得我同蒙柯亞係。」

「好有氣勢。」崇尚強者的富馬史,正背靠石柱:「啱啱都係靠佢,東面大部隊先有機會突破重圍。」

「佢啱先望我哋嘅眼神......」薛墊仁一邊嘴嚼香口膠,一邊解讀剛才情況:「應該係睇得出,我哋無個人識得演講振奮士氣。」

「世界上有種人嘅特質,係最可怕──純粹。」南淵病獵老成員元蒼,也加一把口:「秦副會長佢,就係嗰種純粹想消滅所有病者嘅人。」

「河冥,好耐無見。」富馬史向姜河冥打招呼。

「我就知道你會上到大病獵嘅位,富馬史。」姜河冥和他靠著同一條石柱。

「嗰陣第四班嘅資深病獵入面,得你有資格同我比拼。」

「其他人呢?」

「都走哂。」富馬史看向天空。

「你係竹三草?」雲梨接近南淵病獵唯一神射手。

「你係......」竹三草不認識雲梨。

「我叫雲梨,認識你家姐竹三花,佢當時係我前輩。」

不久,其他大病獵都和南淵病獵們聊了起來,除了不是透過正常程序加入病獵協會的薛墊仁,作為盜賊出身,性格有些孤僻的他,只和熱情的陳一劍最合拍。

因此,薛墊仁入到大堂打算問問霍洛圖他,會否知道會長的下落。

結果,大堂沒什麼人,只有職級平平的病獵,他們都不知道會長去向。

「連霍洛圖都唔喺到......」薛墊仁有不好的預感。

另一邊廂,秦狩正縱目部隊。

他強悍臉龐下,令台下病獵們心生敬畏。

「在場可能有一大半嘅病獵唔認識我,我就自我介紹一次,我叫秦狩!係病獵協會前任嘅副會長,南征第一次戰爭嘅副指揮官。」

秦狩來回踱步,伸手指向台下一眾戰員:「今日你哋所有人嘅存活,並唔係僥倖!係你哋用血汗、勇氣同生命,去捍衛嘅一切!你哋記住依日,係我哋病獵戰勝南區嘅日子,我哋將會替死去嘅兄弟繼續行落去,病獵嘅榮光永不會熄滅、亦永不會停止......直至勝利最後嘅一秒!」
本來垂頭喪氣的病獵,慢慢抬起頭來。

「病獵!!!!!!」繼而一同舉起手吶喊。

全場被短短的演說所感染,因為秦狩的說話簡單而有力,粗暴且直接,完全沒留一絲的餘地,不打任何感情牌,對於戰爭後活著不需有愧於心,他們得到了自己戰鬥的原因。

大家都在高喊,彼此振奮著。

「病獵理念永不死!!!」秦狩高舉了手,捏緊拳頭。

隨後,南淵病獵和大病獵都徐徐入到運動場,並且一同站於台上。

大家方真正感受到,勝利的喜悅。

突然,接待處不見蹤影的霍洛圖現身到台下,他表情有些急趕,像有什麼要馬上通報一眾大病獵知道,陪同他的還有三名鷹學派大病獵。

有見及此,雲梨向大家宣佈:「各位,先去休息吧。」

「秦狩副會長,你哋都先返去休息吧。」博海德說。

「今日辛苦你哋。」秦狩一個眼神,示意南淵病獵一同離場:「收隊。」

大伙兒逐一回到病獵協會中,直至餘下大病獵們。

「霍洛圖,有緊要事?」雲梨問。

「係!而且好大件事......」

「咩事。」

「會長俾人拉咗。」霍洛圖說。

「拉咗......?」富馬史皺一皺眉。

「灣仔倖存區嘅管理人,我同百里、烏納咒戰爭一完後,就率先返咗嚟,先知道依件事。」林楚眉目緊鎖,深沉地說:「個管理人突然將一橦建築物嘅用途改做成「天環教」,令到會長觸犯咗之前金鐘法庭判落嘅禁令。」

「咁都得,真係不知所謂!」一說起,百里就用力踩踏地面。

「法律......」博海德口唸唸的,好像知道什麼。

「博海德你知道啲咩!?」百里留意到他的神情。

「法律武器係天環人最鐘意用嘅手段......」博海德搖頭嘆氣。

「天環人?我哋病獵應該同依班人無咩關係。」富馬史說。

「咁樣對會長落手,太有意圖。」林楚說。

「會長嘅朋友王達尼先生,已經將事情嘅全部講哂俾我哋知,有少少關乎呢次南征行動事,再加埋以前奧密教主死去嘅舊仇,令到代表天環人利益嘅保守派議員獻計,令會長踩中呢個陷阱。」

「關南征咩事?」薛墊仁反而不明白。

「會長佢次行動,會觸動到區內市民嘅情緒,作戰成功嘅話更不在話下。保守派嘅理念傾向係倖存區內嘅秩序同利益,同佢敵對嘅自由派則係相反,主張對外尋求自由同援助,一旦行動成功,就會促使民眾傾向支持自由派。」林楚詳細說明。

「事實係,我哋真係成功咗。」富馬史答。

「咁會長依家喺邊。」薛墊仁問出重點。

「諗住劫獄啊?加埋我一份!」百里拳頭難耐。

「唔可能咁做,咁等於同夕鯨國為敵,病獵協會係中立組織,咁樣會拖成個協會落水,我哋身為唔可以亂嚟。」博海德直接指出。

「會長喺合和監獄最頂層,佢被列咗為甲級囚犯,就算你哋有病獵執照都唔可以入去,除非得到監獄長批准。」霍洛圖只覺有心無力。

「甲級囚犯?咁連賄賂都唔太可能......」博海德苦惱地摸額。

「交俾我吧。」雲梨拿出象徵住特權階級的「天環」。
冇得睇劫獄
咁達尼依家瞓緊喺邊
係文
比起病港I差好遠
話說嗰三條友係咪全程食花生
達尼
肯定係
push
有時撈亂咗大病獵啲特徵
睇嚟都要重睇了
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞