【舉征南方】《病港II》(20)

1001 回覆
948 Like 12 Dislike
lm
Lm
每日pish一pish韓湘
Hi
新po lm
lm
push
留名
lm
每日一推
又推下
Lm
咁早有文
係咪即係今晚加更
「抽血?」

「都係例行檢查。」

「直接出抗生素俾我就得。」

「但咁樣好難查清楚係咩菌......」

「照做。」

文景平醫生同意了,但還是給出保險的方法:「如果你想就咁出藥嘅,係無問題,但我會建議你依兩日留院觀察,一旦有咩事都可以即刻幫到你。」

「嗯。」

「咁你拎住依張紙......」文景平醫生拿出住院文件,在上面簽署名字:「上去二十八樓就可以。」

養和醫院,二十八樓。

除了大堂層數外,養和醫院往上走就比較寧靜。

多是上流人士出入,而且有傭人貼身隨行。

到達二十八樓,我交下住院文件給登記處當值的姑娘,隨即被安排到某私人病房中入住。

「會長先生,依到係你嘅床位。」姑娘站在門外,為我打開房門:「有咩需要可以敲響床邊嘅鈴鐺通知我哋,每逢中午十二點、下午六點醫生都會嚟巡房一次,你依家可以除低件衫先,我哋可以幫你拎去洗一洗。」

「唔洗,麻煩你。」

「好,咁唔阻你。」姑娘關上房門。

「咣」

舒適的自然光從落地玻璃窗透射入來,私人病房設計有如酒店套房寬敞,從窗前俯視可以望見整個跑馬地馬場,入面有不少人耕作、畜牧,曾經的馬場經已改型成其他用途。

我脫下黑袍,換上衣櫃中的病人服,躺臥到病床休息。

頭半日,我除了看醫院提供的雜誌外,就無其他事可做。

待傍晚時分,出現一位意想不到的人探病。

「M先生,有人想探你。」姑娘輕輕打開門,跟我說一聲:「係一位姓田嘅議員。」

「竟然係佢?請佢入嚟。」我放下手中的雜誌。

姑娘把房門完全打開,身後的田永和議員隨即進來:「M會長,你好。」

「議員,咁好閒情嚟探我。」我說。

應該說,他居然在半天內,就收到我的消息。

我夾槍帶棒地說:「你消息都幾靈通......」

田永和他和氣一笑,看看門口的姑娘,待她關上門後,才開始跟我說話。

「倖存區入面有資格住醫院嘅人唔多,都係上流圈子嘅人,我哋自由派當然會有線眼。」田永和道出。

「咁你哋嘅線眼點解又會睇上咗我,仲通知埋你嚟?我應該同你哋無咩利益衝突先係。」

「呢間醫院你知唔知係屬於咩人掌控?」田永和沒直面回答我問題。

「天環人?」
「你又知唔知,天環人代表住嘅勢力?」他又問。

「保守派?」

「好彩你係清楚。」田永和往我周遭打量:「你應該無交到任何血液、尿液,樣本俾佢哋啊嘛?」

「當然無。」不留下任何自身的痕跡,是保護自己的基本首要。

「M會長你警戒心咁高,睇嚟我白擔心你一場。」

「你專登嚟到,就係想提醒我?」

「嗯,過往太多蠢人,白白咁將自己基因交出,搞到自己一身麻煩。」

「例如?」

「有個前身係我哋自由派嘅代表律師,佢不過係嚟咗呢間醫院檢查下鼻黏膜,醫生話要抽血佢又照做,結果你估點?」田永和抱手,說。

「死咗。」

「死咗就無,只係身敗名裂。」

「原因?」

「因為六個月後,佢嘅血液被發現遺留喺一個被姦殺嘅未成年少女身上」

「咁樣證據唔係好夠。」

「證據係唔夠,但可以令人民憤怒就夠,可以令到人先入為主就夠,佢之後再多嘅辯解都係無用,因為單單係呢啲睇落咁白癡嘅表面證據,已經可以呃過大部分人,特別係依個貧富懸殊差距咁大嘅倖存區。」田永和搖搖頭,語氣無奈:「之後我哋不得不將佢退居幕後。」

田永和說的,也有他的道理。

這個年代的人,確實不說什麼證據。

很容易就被風向影響,變得衝昏頭腦。

在末世這黑暗和暴力的氛圍下,很少人會用嘴巴說話了。

「放心,我唔會有痛腳俾人捉到。」

「只係怕佢哋會不惜一切咁攻擊你......」田永和站到窗前,俯視外面的景色。

「但睇嚟你哋都好不惜一切咁保護。」我瞄了他的背影一眼,並了當地問:「我對你哋自由派,有任何價值?」

「你嘅行動方針同我哋黨派好切合,你上任之後我哋就一直留意住你,講起都要多謝博海德串聯埋我哋,佢有冇講過你知?佢都係自由派嘅忠實支持者。」

「唔願意逗留喺區內依個方針,的確同你哋相乎。」

「但講到尾,我哋嘅終極目的就係出到香港外面,搵其他救活香港嘅可能性,包括係外國政府,要達成依點,始終需要你哋病獵嘅支持,願意冒險遠洋出海,或者到香港機場一搏。」
早出
聽日先有 應該
又每日一篇
好辛苦吖
「嗯,無哂馬跑之後,佢哋就轉做建設呢個叫「末日堡壘」嘅嘢,話當倖存區一有大型災難發生,就會匿入去當係避難所咁。本身倖存區已經係個籠,仲要喺籠入面加多個籠,你話荒謬唔荒謬。」

件衫有冇血㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞