IT討論區(106) 提提受緊壓迫的你!!1月18日是辭職吉日

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
5)* basket size
2) 補充 static LAN ip + static ip/dns
EN50365 class 0 helmet
EN60903 class 0 gloves
合適穩固既梯
高空工作警告牌
利申 地盤佬
注意女同事安全
2我其實想問 你係你屋企 你朋友係你朋友屋企 你地各自用普通家居寬頻服務
要有static ip lo
我冇就用dns service
vlan
一個鐘玩完一場唔駛要static ip la 就咁dhcp個lease夠做
你地開會習慣係點
好多人成日開會講埋D火星話,外星java/c#文
d大粒野一定聽唔明
自從岩岩出來做野會咁做, 因為唔知人地feeling
之後D工每次開會都要諗下邊D可以講/唔講
變左開會開到人都精神分裂
咁你開會就係講你想講既野
用asus router有free dns 可以用
唔會特別唔講 但係會講之前加句「個technical details係咁既」
開會係要互相理解 而唔係只講對方想聽既野
驚 不了
之前manger(0tech)帶狗仔出街開會
屌過我唔好乜都講,揀來講
火星文唔好講
做幾耐唔好答,遲d返去firm
諗到d乜新idea唔好爆出來
但user諗到乜,佢就yes哂...
我都唔知點
想學devops
其實devops係咪純粹講緊develop完嘅野即刻自動上 production?
git+jenkins咁算唔算devops?
咁開咩會啫 浪費車程時間 叫kai人send諗法比腦細咪得
算,devops = development + operation
definition你上網搵喇,係香港你整到好成個cicd,已經好好
git jenkins係好common既devops tools,當然入面好多功能點用戶,或者點design pipeline果類你要知啦
Udp punching 平時練拳都有玩嘅
咁好簡單,manager叫你答你先答
btw man day同做法唔直接答個客好正路
如果你覺得自己值21k就去馬囉,新工唔對路可以即走㗎嘛,試用期佢試你之餘,你都試梗佢
我都係咁諗..
但佢個做法其實岩99%港資公司
好多pm都係咁
佢地覺得個會一定要簡而潔唔哂user時間
user就無敵可以開到你放工為止
問問題問到你個會overtime就得
系統細節email 大家agree
開會只不過話比user知你做緊野, 應酬緊佢..
我都慢慢篇向呢種做法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞