IT討論區(106) 提提受緊壓迫的你!!1月18日是辭職吉日

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
今次侵侵事件算唔算打左cloud IT狗兩巴

可靠?邊撚到可靠?
不過雖然d sa寫開window form/vb 點餐系統
但試下一條team無左個sa/tech lead
其實都幾大獲
你試下做條全p team, 0 sa
所有野p仔話事決定, 連d logic都係p諗
個pj最尾run到但後續main程度好難
最終下手/公司都係決定放棄revamp
d p仔諗野好闊, integrate又唔識
tech勁就得
你識果堆sa係寫開.net系列先win form同vb啫
唔少sa寫java其實都跟得貼
成個pj做果陣要諗埋點main,要預位impl改野同加function,仲有好多non code既野要考慮
頭一兩年做p果陣都覺得自己寫到曬D野好勁係無敵咁濟,但越做就發覺自己諗漏得越多
sellhk IT老細解決方法:炒左個SA升睛巴
其他SA有啲好過佢
但已經走左2個
我都係
以前個app都有啲野諗漏
依家好似連it界都好頹
一年黎來來去去都係個d十幾間熟到燶請人/扮請人

sellhk唔啱做
等過埋年應該好啲
查實點樣搵到25k既sa
不過見到pccw,ico,asl就唔開胃
已經潛左水
我又無講過CS grad一定會識 事實上好多CS grad都唔會答得晒 真係用黎睇下程度 程度係一個連續既spectrum 而唔係得CS grad/差過CS grad兩者
同埋部分係開放題
1黎講 我expect聽到3 way handshake/packet vs stream/tcp guaranteed sequence/both usually base on ip 之類既野
2我本身諗port forwarding 但牙青既dns都好好
3我有啲驚訝無人知 似乎大家唔寫real-time multiplayer game或者p2p streaming
4想聽到關於core/cache/memory/ssd之間既分析 無話有標準答案因為好睇具體scenario ECC都係一個可以諗既分析方向 甚至考慮distributed/cloud都好好
手巴既建議答案係執定包袱 靜靜雞寫cv搵工走人 因為腦細咁提出 代表佢無筆直買有保養既workstation
5 想聽分析 linear probing/quadratic probing/chaining/double hashing/cuckoo之類 睇廣度同深度

1係偏向睇你有冇聽書
2係睇你玩電腦玩左幾耐 係有能力幫fd整電腦個啲 定係偏向學術方面多啲
3係睇有冇做過啲奇怪野
4/5係純知識題
ico, asl呢d直情it界毒瘤
Btw事實上我啲同事都唔會答得晒
因為呢啲題目係由我既角度提出 我有我既經歷 你有你既經歷 大家有既野唔同
心態要調整好 唔好人既問下問題答唔到 就覺得人地抛書包 或者自己廢
5題答到一兩題係ok的 唔代表你廢人勁 亦唔代表人地玩鳩你 純粹因為大家既intersection細
正如搵工咁 十份cv有一個interview 十次interview有一個offer 十個offer有一個靚 呢啲先係常態
因為一兩次唔夾而好唔開心 唔講走唔走得遠呢樣 淨係講辛苦自己呢點 都已經好唔應該咁辛苦自己
手巴的口滿吐智慧
好想跟手巴揾食學野
1個移民1個話休息
試下佛系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞