33歲,排到公屋,你問我答

782 回覆
52 Like 162 Dislike
審查冇過,個一年失業
我28歲而家結左婚生左女 係咪特快可以抽到
係,亦要好小心,我冇呃話任何野
但好易報漏左醫療保同股息,要好小心,漏左會好大獲
計好條數,唔過就得,記得每次都唔好報漏任何野,$1都唔錯得
冇撚錯,仲要上來酸鳩我地,好戇撚鳩
屌你月入5萬都要住公屋?
早知18歳果陣排咗先
3個時段要留意返
1. 交申請個陣
2. 就夠時間見主任個陣
3. 拎鎖匙個陣
有人話上左樓頭2年都會俾人查, 呢個唔知, 因為好似人人唔同

1 最容易預啦, 因為係自己掌握時機. 2 就等返3 5 7 年, 就個個月mon 房署個number 網, 再睇埋D 支那閪公屋forum, 大約都會估到係咪就到自己 (就到既意思講緊半年至一年), 睇到signal 就辭職, 現金工唔駛驚. 3 我就唔知啦, 安全黎講就最好維持低收入直到拎匙啦. 但中間可能又隔多你一至兩年. 視乎有無新盤同你排咩區幾多人.

所以有個問題係有一大部分大學畢業既手足, 佢地既工作或career path 唔可能承受空白/ 低薪1-3 年, 所以取捨下就唔會再排公屋. 但唔代表佢地有能力出面買樓/ 租樓. 所以唔係人人都捨得咁做
月入5萬走黎爭公屋
我屌你老母呀
我都覺得奇
冇呃過,失業
屌你老母
你呢個收入唔係雙倍, 未到要走, 但你自己小心D
有廢老/白卡先會快,仔女只係一般家庭
1人唔好諗啦,岩既不如早啲結
住公屋都好意思擺上連登講
正一爛泥扶唔上柄
拎左匙後冇問題la, 除非漏報或者呃9 人
樓主應該交1.5倍,唔使交2倍
咁一般大約等幾多年
去樂富,9成唔知講緊咩方言,好悲哀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞