33歲,排到公屋,你問我答

782 回覆
52 Like 162 Dislike
咁響我心目中有交稅有返工既大陸人又唔係蝗喎,佢地住公屋好正常,咁答你滿意未?

我既論點係樓主經正常程序申請無隱瞞無虛報,覺得私樓唔值,出去租唔抵咁住公屋有咩問題?
唔好成日當左人哋係廢老 我好後生
後生仔90後00後並唔係等如典型連登仔,終日犬儒
心態決定自身,同埋跟住你身邊人嘅將來
呢個先係正確做法 有冇諗過其實所謂話難上車 只係一個惡性循環 你買私人樓 地產發展商就加價 原本10蚊就買到嘅嘢 因為要肥班發展商所以變咗食炒價 要俾成千幾蚊 跟本就唔值
住夠十年以上先係兩年審查一次,其實都係鳩填,填完抽中問你先慢慢諗解釋,真係過咗入息上限咪乖乖地交倍半/兩倍租囉
你可以選擇租或者自置
你唔使地方住?定係同屋企人住緊冇呢個需求?
只係諗唔明乜嘢理由會有人認為香港出世就應份有公屋住
犬儒人人定義唔同
你認為咁係犬儒 無問題
你既自由
大陸人落嚟攞資源係有,但係統計數據話你聽極大部份都係香港人自己攞,攞綜援攞公屋攞傷殘津貼關愛基金,etc.
有啲嘢自己思考下
係咪將所有問題諉過於人
射晒啲大陸人身上就可以解決問題?

咁唔通有啲底層香港人爭資源
其他香港人係咪可以一腳踢佢出去先
以前7/80年代咪一樣香港人屌柒呢啲垃圾
咁政府擺得出黎就申請得架啦,佢無推出過咪唔申請囉,咁樓主申請果陣合資格申請又有問題?

好似兩蚊車咁,推得出黎預咗有老人家搭架啦,唔通怪人地好用政府政策?你用唔到就唔俾人地用?
每個國家既公屋對象都係比返本地人
依加大陸人新移民日日排住隊搶
咁香港人住番公屋有咩問題先?
無問題就唔好用你既道德去套落其他香港人度
係公屋連香港人口都解決唔到 仲要比大陸人搶
咁既情況係未仲要用你既道德去讓晒啲公屋比外人?
望吓上面講緊咩先啦,跟錯晒Focus點覆你
你呢句應該用嚟復成日話大陸人搶資源嗰啲
審查只係睇你交幾多錢租,唔會收返,除非你搵多過8皮野
咁使唔使加返個標準係上三代都要香港本土出世先?
80年代90頭。
一車車大陸人落嚟香港,嗰陣啲香港人一樣屌到仆街,然後佢而家嘅下一代就叫做香港人所以就應份?

長知識了
離題少少 如果1人要幾耐?
咁你攞啲數據黎睇下
我剩係知大西北呀 觀塘呀果啲地方
通街講普通話既 連啲細路十個有一半以上又係講普通話既
我本身都咁諗,我係好彩既
但一年儲唔到首期,7年儲到又做唔做樓奴呢,值得諗下
有屋住之後又有冇需要搵咁多呢,又可以考慮下
我分享我既方法姐
睇嚟好驚
ok
兩個人月入五萬唔係好多姐
定一個人呀
有錢人
可能石頭出糧
樓主係一個5皮定兩公婆總數5皮
即係你既意思只要幾代都係純香港人
咁拎公屋資源就無問題;
但假如樓主上一代唔係香港本土
只係佢變成今代本土 所以你就話佢不是
認為佢唔應份
你用身份黎判斷依個情況
咁理解你想法有有無錯
我要舉報,我唔知樓主住邊總之我要舉報

樓主:我好驚呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞