33歲,排到公屋,你問我答

782 回覆
52 Like 162 Dislike
只係帶出一點,頭10年真任玩唔會理你,之後就要諗下值唔值得為左間公屋放棄向上流機會,
而且家下公屋政策都on撚9,廢老過60就算好有錢都唔會踢走,相反唔夠60個啲就睇到實過1蚊就踢走
公屋得2類人先無敵,就係拎白卡同廢老
係一個正常社會到
你咁樣諗係絕對正確
樓主先係仆街冚家剷嗰個
但係你而家生活係嗰個地方叫“香港”
清醒下啦
你唔係覺得香港正常呀話
無價值既醫療保險點解要報? 唔係有紅利先報?
你已成為人生贏家了
連登仔真係以為個個fg 50k 父母準備定舊錢幫你俾首期,搵兩萬以下果啲全部唔係人黎

連登仔幻想中既無勞動階層無草根階層既香港究竟係點運作,兩萬蚊既工全部無人做

點解無人反思下係社會問題,係制度問題,而唔係住公屋有問題
佢同老婆住喎
可以日日瘋狂做愛
咁唔一定要買樓先叫上流先叫人生既,總有人唔想做樓奴

係,你可以話人窮志短,問題係人地人生點過,覺得值唔值得都有自由掛
如果得一個人,佢十八歲就申請都唔知有得上樓未
啱啊,我都系2人27歲上到公屋
1人單位俾廢老新移民搶哂
申請緊最大單位 都係一人住
早知我當日就咁樣
過去咁多年白過
好彩今年抽到居屋
舉報 連仔請協助調查
無架,上到樓頭10年任玩唔會理你
邊區
咁多人排
要結婚(+分) 生2件(+分)
仲要返學年齡(+分)
審查前一年辭職咪好屈機

上樓之前唔駛再審查咩

前後咪失業左兩年
1)其實唔想做樓奴,唔想向上流
把口就講到毫不在乎。
但身體就好誠實,成日mon 住地產版

就係因為眼紅其他人個個買樓向上流
而樓主同自己就住公屋,所以先要圍爐吹奏公屋
平衡一下心理

2)公屋係窮人及老弱病殘的社會保障,
後生仔有手有腳,有部分人仲要係大學生,碩士生,竟然為左想呃窮人的福利而唔做野一年幾。
仲要以此為傲,可想而知樓主真身的人品,道德,有幾差
1)唔想做樓奴,唔想向上流
把口就講到毫不在乎。
但身體就好誠實,成班人成日mon 住地產版

就係因為眼紅其他人,個個買樓向上流
而樓主同自己就住公屋,所以先要圍爐吹奏公屋
平衡一下心理

2)公屋係窮人及老弱病殘的社會保障。
後生仔有手有腳,有部分人仲要係大學生,碩士生,竟然為左想呃窮人的福利而唔做野1-2年。

唔知個醜字不突此,仲要以此為傲,
可想而知樓主真身的人品,道德,有幾差
可憐一班真正有需要公屋的人,
等極都上唔到樓
另一社會悲劇係,
7婆,一眾高官,尊貴的議員,房署官員,
個個手握大權及大量資源

明知香港好多政策,
尤其公共房屋政策漏洞處處

但呢批人的精力全部都用係討好皇上
而唔係堵塞漏洞及更新各項政策

最後,社會福利被大批冇需要的人濫用,
而真正有需要的人卻完全冇援助
搵5萬一個月,無做野一年無60萬,真係首期都夠比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞