33歲,排到公屋,你問我答

782 回覆
52 Like 162 Dislike
不如諗下結個婚實際啲,真心冇咩可能
2個咋,普通打工仔
驚緊呀,執緊行李走人
首先香港人嘅身份係極寬鬆
大多數人覺得香港出世攞到身分證就叫做香港人
單飛孕婦喺香港出世個仔都叫香港人
雙飛兒童都可以叫香港人,因為有香港出世紙
咁根據啲連登仔極左光譜,佢哋住公屋係應份
原來各位連登仔都咁大愛

利申:第三代香港人
wow...幽默呀
做邊行
而且上兩三代人對香港嘅發展的確有唔少嘅貢獻
佢哋後人有公屋住都可以話係值得俾佢住架。
但唔係好似樓主頭先覆
唔係因為你唔想買唔想出去租,一句應份就大晒囉
咁大陸人住公屋又要屌,我真係諗唔明
大家都係蝗蟲心態,唔想付出咁多拎jetso 啫
做乜要分得那麼細?

UK深明香港人心態,thus 5+1冇public fund
咁你一開頭講明你所講既對象
係不是純幾代既香港人
咁未唔會令人誤你講晒所有香港人包本100%土生土長香港人
唔想買唔想租係邊個造成依個風氣
係無能政府
搞清楚問題根源
有能力會唔買?
2個人搵5萬 買樓真係你講咁易?
10年後既事邊個知?
咁評估過夾硬買萬一出事就玩完
咁唔買私樓 改住公屋有咩問題?
樓主又唔係搵十幾萬一個月
樓主識玩
咁咪係囉,港共政府有無政策唔俾福利支那蝗呀?無丫嘛

有無150審批權呀?無丫嘛

有無要支那人黎到一樣要排三五七年先上樓呀?無丫嘛

你唔去屌政府政策偏向支那而走去屌香港人申請公屋?你無撚野呀?

來來去去剩係skin去邊啲人申請得邊啲人唔申請得,半句政府都無屌過,on99
離題
冇問題我出返去先啦
服務業
聽講有人做地盤 咁啱傷左個期停工排到市區海景公屋人生贏家
其實無視咗果條友就得
佢話自己唔係廢老
係第三代香港人
香港變成點都仲睇唔清
繼續用佢果套想法
同隻牛彈琴咁
人話 話檢舉人果啲平時係咪系香港兼職分化L
總之:申請左先算,一人就唔駛諗,二人就可以好好考慮下條路,申請左都可以唔要,可能幾年後發左唔駛要,但都叫多個選擇,人生應該要有選擇!
檢啦,我都想同房署反映下個水壓,高層單位唔係好夠
想知
補充一下,如果係同兄弟姊妹/老人家申請,最好18歲時即刻申請
18歲多數讀緊書,入息資產好易解決
去到23-4歲畢業已經排左幾年,做1-2年野多數有樓派,呢個時候辭工其實問題唔大
如果廿幾歲先申請,到派樓時隨時30幾歲,到時月薪高,職位高福利又好,未必會捨得辭工
記住愈後生申請愈著數
上面咪講咗,入息只係睇最近半年,資產轉移又唔係難
你哋成日以為由申請到派樓嗰5-6年都要咁低人工,根本就係比人誤導
我應該知你哋講邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞