33歲,排到公屋,你問我答

782 回覆
52 Like 162 Dislike
應該2年內有樓派, 來緊新界唔少新公屋落成

如果你個區突然有幾萬個新單位, 就算差萬幾號碼都可以即刻有樓, 所以只可以自己估算
除非真係好趕住上樓, 否則我就寧願到時再上訴
嚟咗香港幾耐?
住夠10年就要每2年審查,10年資產都過啦
認同
唔通月入五萬做樓奴又好好?
住公屋係拎返香港人應有既權利
我25歲已做咗公屋戶主。
2005年。
3至4人單位。
由遞紙到入伙一年左右。
兩次都派新樓。
堅。由食蕉到街坊9成支那。
No. G1402 天倫樂申請個陣揀左市區
見到到宜家個no.好想轉排新界區⋯⋯

利申:阿爺今年已經84歲
唔該晒
想問下如果審個陣見到你銀行有D不明來歷既錢 可以點解釋 千幾千幾蚊咁
想問下單人申請加名轉家庭申請需唔需要審查入息?
你係戶主結婚加名冇問題 即係你兩公婆同兄弟加埋3個 如果你唔係戶主我記得加名就好撚麻煩
支持香港人住香港公屋
其他支那賤畜大陸有樓有盛你唔捉走去捉香港人?

巴打唔洗理佢地
住緊個上限同申請個上限唔一樣,你有無睇清楚先
但唔知佢幾時派,到佢派就要你交過去半年既入息證明
點預個時間點?
已住緊公屋點會唔知
租約寫明頭10年唔會審查,之後每2年就審查一次,資產或薪金其中一樣超倍就踢走,資產上限得果百幾萬好快會過
諗住可以住一世個啲都on9,玩10年有個本仲唔出去上流買私樓咩
實際計出黎再多少少
我倍半租最尾實際交都唔止倍半
超息舉得
即係排到你就即刻裸辭,第一次審查唔過,跟著再上訴?
你話第一次審查就過左,過左點解要上訴?
On9 其實係香港,當我交緊倍半兩倍租,要供養父母,唔住公屋出去租,你估真係咁撚易
又要無首期,當你俾得起一成買私樓又過唔到壓測
最慘先係呢d夾心,搵幾皮野咩都做唔撚到
咁老實,假設樓主要照顧兩老甚至係四老,家用分分鐘佔一半,剩低既一年去兩三次旅行,所剩無幾啦,反正樓主就唔會做樓奴

審查又唔係查你支出,總之你銀行無果舊錢就得啦
住緊兩人家庭要五萬二千幾先交倍半租,超乜
要寫有多一人家庭成員 莫非佢擺咗離岸戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞