33歲,排到公屋,你問我答

782 回覆
52 Like 162 Dislike
除非你假設樓主同樓主父母都無交過稅,否則點樣可以同支那蝗一落黎就拎福利相提並論呢?
咁又係,見啲回覆就知點解俾人話兒登
呢一代後生買唔到樓覺得好遙遠,呢樣野可以理解
出到嚟做嘢儲下錢,出去租樓住先
之後兩公婆買樓大有人在
有手有腳兩個人搵5萬
唔學kol 打卡充大頭鬼點會唔夠洗
排公屋同其他低收入冇能力出去租樓嗰啲大亂鬥都算
做乜要講到好似自己應得?上三代香港人都冇咁大口氣啦
1000個人睇到,得1個啟發到佢唔一定要買樓,都叫幫到1個人,人生唔應該係為左層樓
本人交左10年稅
蝗蟲小朋友佢老豆老母都要做
其中一個一定係香港人,個細路大個咗都要交稅
但你計吓條數,樓主咁嘅收入,結埋婚再加埋公屋
免稅額點會唔cover晒
上三代人收入同樓價既對比係?
agree, 屌 其實真係基撚本野
即係派到你 唔合格
然後半年做返合資格
再上訴咁玩?
自己搵得少都算,自己負責
但條女搵少咗錢,某程度上佢生活質素下降
點叫人辭咗份鍾意既工,搵返求其工做
唔好玩啦
喺香港出世,就算大陸出世落嚟香港
有手有腳做嘢邊個冇交稅
$1又係交,1,000,000又係交稅
唔好成日好似IG啲MK仔女
拎個綠色信封出嚟就覺得貢獻左香港好唔好?
同佢講都曬氣
上一代同下一代根本唔同晒
同埋你唔拎大陸人都排住拎
咁點解唔香港人自己拎
一係你有能力唔比大陸人拎香港人未唔拎囉
On99
問吓你屋企人
如果係早期香港出世攞黑色英國護照的話
啲思想同資訊都唔update
點講你都唔會明同理解
留返同個官講
睇佢覆咩就知佢選擇咗
唔使再理佢
唔係一次 審查唔過可以半年後兩年內上訴 你半年後衰左可以再半年後上訴 (即係總共一年) 第一次衰咗兩年都過唔到審查就取消申請
咁你屋企人都係上一代,咁應該買到樓?
唔係2年審查一次咩
上一代人有樓唔難呀
咁上一代既環境同今代環境係未一樣先
一樣你未可以咁講比較囉
要知道
今時今日同香港人爭資源既唔係香港人
係大!陸!人!
個個都可以審查之後上訴之前咁岩失業咩
上樓後又搵得返5萬
係你好彩啫
不過好彩都係本事黎既
正常後生仔女,份工做得好地地都唔會想辭職一年半載為間公屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞