33歲,排到公屋,你問我答

782 回覆
52 Like 162 Dislike
公屋邊有地磚
Ps5就唔應該接抄價,助長抄狗
樓點解唔係呢?
冇人話一定要買樓,搵5萬租私樓有咩問題
如果高收入又住公屋低收入又住公屋,窮人排公屋租劏房排十年八年比緊市值租金,高收入反而住公屋比緊優惠租金,更加顯得扭曲
舊既有,留上一手既
推推俾樓主
所以個住屋政策咁撚傾斜都係多得呢班友...
發展商出咩鳩屎樓 鳩屎則都大把人買,然後買唔到/買唔起既就繼續屌冇得住,然後就怪罪落公屋呢啲公共資源度雖然知道個政府係戇鳩,但因為咩都做唔到就怪落住緊政府樓既人

我打完出嚟都唔係好明個邏輯,但而家呢班人就係咁諗
又好似係定律喎,d大陸喱真係好鍾意嫌舊喎!
你個問題係市值租金過高既問題,唔係能力高低既問題
點解市值租金同普通人既正常收入唔係正比?反而問能力
會唔會係太多有能力既人俾太高租金令到租金咁貴?
支持樓主 公屋係比有需要的香港人
申請果陣唔過又派到 有乜問題?
大多數人都係咁啦
等派果幾年 冇收入/隱藏資產 係幾咁辛苦
好過派比新港人 黎一陣就派到
好多 comment 都好負面
每個人有唔同選擇
當一個成本應該$3000個月既套房,開$10000都有人租,租客搵緊$50000個月,咁係個租客問題定業主問題?照你邏輯,租客有能力應該租大啲貴啲,唔應該租咁平既攪到套房貴哂?
每條路都苦,香港人點解要咁苦
你申請到派都無業?
得益者就想多啲奴隸
人生勝利組

我無咁嘅福氣,我要買私樓

但我已供完,今日賣,會賺成千萬
唔係
申請個排無業
終極審查至到上樓前無業(1年),當然計畫較多既人可以短啲
你點知幾時派到你
我職業唔係兒子,大多數人都行唔到你既路,辛苦你啦
有得估既,上裝睇號碼,討論區睇下去到幾號
我就審查超額之後失業,再上訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞