全職打poker 你問我答 (2)

355 回覆
1 Like 11 Dislike
因為你handle唔到
中左full house都唔敢去贏
試想想呢鋪如果佢river allin你會唔會fold?
如果你唔會,即係人地如果真係有大過你既牌你會輸晒比佢,但你大過佢就check call贏唔盡
如果你唔會只能夠講你真係太怕輸唔該唔好玩33剩係玩aa kk等中set算
200bb effective, Hero in BB have pocket 3
UTG+1 open 3bb
Button 3bet 9bb
Hero call, UTG+1 call

Flop 10 10 3
Hero check, UTG+1 bet 1/3 pot, call, call

Turn 6
Hero check, UTG+1 bet 1/3 pot, Button call
Hero min raise, call, call

River 7
Hero check, UTG+1 check, Button bet 3/4 pot
Hero call, UTG+1 fold
Button shows 4 5 suit
UTG+1 shows one 10

諗左好耐最後call左, River應該call or all in, 後手被cover, 大概有兩個button bet既size
turn唔應該min raise miss好多value
然後river用盡方法打晒佢
如果你驚對方有66 77咁唔好pre用33 cold call 3bet pot
亦都唔好學人買200bb
唔好學人買200bb係指 新手唔好 定係本身唔好
出去打10/10 人地買成200-500bb
成日唔知點打
因為你handle唔到
中左full house都唔敢去贏
試想想呢鋪如果佢river allin你會唔會fold?
如果你唔會,即係人地如果真係有大過你既牌你會輸晒比佢,但你大過佢就check call贏唔盡
如果你會,只能夠講你真係太怕輸唔該唔好玩33剩係玩aa kk等中set算
香港live game 抽5% +有得買insurance 既牌局,係d工廠大廈入邊有3-4 張台既私人賭場。
樓主覺得呢d牌局會唔會出千? 有時小人見個場主會搵d ‘登腳' 落來打,次次去都輸錢,但美國打poker 就賺錢多
成日覺得香港d私場佢地出千,唔係fd話要去都唔會去
打online宜家用咩教材好
rye太貴
新手 打NL5 NL10
Or 直接fold
直接入錢通常要外國銀行acc 香港都係apps打credit

Agent 通常都係搵friend 既friend

就咁搵街外要cash buy
可能係星期日 多人打比賽
可能係因為果基本功差/水貴得濟
正常打咁細唔偷都一定會贏到
好多場都唔會出千 因為揚左出去等於斷自己米路

登腳好正常 因為冇人中意打short hand

香港cap 6-12bb
美國先cap 1-2bb
YouTube 宜家都有好多人live stream 200-500nl 可以睇個d囉
以前有既 宜家佢好似小出片
6-max zoom
CO A8o A9o open/fold?
BB A8o A9o Call/fold face CO open?
下風期緊
點樣調整心態
兩日輸5-6k
頭腦清醒d. 就唔會有donk call
打咗兩鋪個act其實做得岩應該
然後輸咗2k就開始上頭 想追後尾就倒水咁
最尾一鋪AA all in都可以跑輸人哋quads
我冇嘢講啦
5/10 同frd打 因為打online 時間過得好快
利申:學生哥 所以5-6k都好多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞