我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
亦有人話比完錢買左書之後,行出門口,可能店主知道本書有價值,就叫住個客,搶返本書,退返錢比佢。

其實係咪可以call popo
你而家係捉人字卂蝨畀人捉返

唔係自由定價咩?咁負數都係自由定價,就應該可以啦;相反,如果你覺得負數唔得,咁即係自由定價外仲有某啲准則要守啦
老闆咁講我冇意見 但作為書友我就睇唔過眼囉
你唔講其實無人知
介紹下
M記就係發現出咗問題,所以之後加咗限制
咁書店發現有人濫用依個機制,但又唔諗辦法去限制人咁做,咁係書店問題喎
幾年前係一啲換書活動都見過有人投訴呢間二手書店嘅老細, 用自己鋪頭賣唔出嘅垃圾舊書嚟換一啲新淨嘅好書,可以話呢間二手書店嘅行為好早以前就已經為人所不齒。
我自己係覺得呢啲so called「文青活動」某程度上係有賴大家自律同埋守規,開頭定立呢啲規則/規矩嘅時候都係出於信任參加活動嘅文學愛好者,目的都係俾大家分享同交換自己嘅文學愛好,而冇諗到太多/設太多防。 當然你可以話個活動舉辦者係天真or直頭愚蠢,但我自己係會傾向於更為不齒同鄙視呢啲濫用規矩嚟牟利嘅人。
講真如果真係覺得冇問題嘅,咁同中國人有咩分別,最後咪玩爛晒大家都冇得享受個方便。
商業角度嚟睇 原本想收六蚊本書 人人都想低買高賣 無可厚非
佢用一毫子收一本都仲得添
人格角度嚟睇佢就係一個大仆街 唔使去到咁盡嘅
佢自己都作為書商 即係都有返咁上下眼光
大約都知本書嘅價值係幾多
用返個相宜價錢收書 大家好嚟好去唔得嘅
係要玩串個party 真係因住收尾嗰幾年
係,比咗錢如果酒店無限制,的確係可以拎哂所有野食。如果搞到其他人無野食,咁係酒店問題而唔係果個人嘅問題。

你可以屌鳩佢自私,不過佢有權咁做
啱呀,但係賣書果間無去做野去阻止人破壞市場操作,咁係書店嘅問題
唔明點解有人會屌返偏見轉頭
怪佢而唔係提佢set rules
我的書房嘅fans一般有兩種回應:
1 . 是非嚟啫,唔好理,唔使理,我買嘢㗎咋
2. 資本主義,一買一賣,係咁㗎啦,好出奇啊?

wtf
諗咗方法啦,限十本書嘛
但唔代表嗰個人係無問題
其次都有唔好,就係影響到真正有心人
講得好
其實我覺得同自由定價一樣
本本比1蚊冇話唔得
但真心係玩爛個規矩
有權唔代表咁做係正當
真係好撚賤,撐佢嗰啲人睇開咩書睇到咁撚樣
中國人dna好撚重喎你
係啊係自由定價
入到去唔1蚊1本買走就傻仔啦可?
掃啊!!!
開名啦,係人都知你講偏見書房
入得post都知咩事啦
抬價何來仆街之有,按照你哋買賣logic
睇嚟原價200嘅書由10蚊抬到20蚊真係好仆街啊
一撚尻樣 一個用繁體一個用簡體咁解
蝗咬蝗
1. 偏見書房自由定價本身係商業活動,而唔係慈善活動。商業活動唔需要限定顧客係有心人。
2. 我反對我的書房拎漂書活動啲書嚟賣,因為幾乎所有漂書group一開始已經講明謝絕商業用途,好多書嘅封面都寫明不得轉售,拎嚟賣係違反誠信。
我去咗偏見書房Facebook page睇留言。

見到有網民話:「一間書店行得通自由定價,代表著人民質素及文化程度夠高。如果行唔通就代表呢個地方人民質素未夠成熟去run呢個concept。」
依位網民的言下之意即係一間自由定價的書店執笠,就代表人民質素及文化程度唔夠高。

依個logic我覺得好有問題。
1. 假如我開一間自由定價餐廳。由於食物非常難食,每位食客憑良心俾好少錢我。
結果我間餐廳做唔住執笠,代表食客的質素及文化程度唔夠高嗎?
2. 一本高質素嘅書我覺得值$200,一個流浪漢覺得同一本書值$10。依位流浪漢其實都係一位非常有文化的愛書之人,就算佢成副身家只係得$50都要用$10嚟同我買書。最後我的賣書收入支付唔到租金、人工而倒閉,代表我的顧客都是沒有文化嗎?
我都唔明點解會屌偏見精神病

利申有係我的書房買書 但唔會盲撐 明顯呢單嘢係我的書店問題
其實根本唔需要提醒偏見書房set rules。
偏見書房試行自由定價已經一段長時間,有咩漏洞老細仲清楚過你。
第二點for呢單野有d意見,佢係會幫緊書流通,但佢個定價會令愛書人取得嘅門檻提高
屬於香港人嘅書店
https://lih.kg/2000687
咪就係叫做 我的書房
因為熟香港書店嘅個個都知乜水
終於有人講到個重點
佢今次呢單自唔自由定價 上面啲人可以慢慢拗理論 拗定義
但係你上面講嗰幾個例子 點計都唔撚係正常啦

咁多人都咁憎佢 話佢食相核突
根本唔係單純今次嘅問題
而係佢一大堆仆街事蹟

希望樓主pin你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞