我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
呢個情況同你俾左錢去食自助餐差唔多
你唔係以為俾左錢就可以攞哂岀面所有野食掛?
當然規則無限你點拎但咁樣做就好樣衰
只會係無文化既人先會覺無問題囉
自由定價本來就係吸引人去睇書唔洗俾貴書錢
屌你你買哂人啲書走去低買高賣做法好樣衰好無文化成個大陸貪便宜心態
My Little Airport有一首歌叫「去信和賣碟」,歌詞教人賣唱片要先將高價值嘅唱片逐張逐張賣,賣唔去嘅先用一個價錢將餘下的碟打包出售。

賣碟如此,賣書都係一樣。高價值嘅嘢就唔好撈埋其他低價值嘅嘢嚟賣,高價值嘅書根本唔應該用「自由定價」的方式出售。 如果啲書擺幾年都賣唔去,就唔好怪人低價收走。

https://www.youtube.com/watch?v=gQHmVvwagZw

到你再過多兩年
差不多三十歲的某天
你會去最後一次二手唱片店
賣去過往十數年
買落的幾百張唱片
這個時候你要賣得有技巧一點
技巧是要知道有兩種唱片店
一種是每張碟報不同價錢
一種是一個價錢報一堆唱片
你要以第一種店為先
它不會收下所有唱片
餘下的就再賣去第二種店
唔係應該相反咩?
去慈善團體拎比較卜街, 因為團體可能想送比D 真係冇能力買書既人
但係我上面講左啦, 本身就冷冷清清, 佢去拎問題真係唔大..

二手書店就完全冇可能有問題
你自己都係做緊生意,佢睇得出呢本書值錢,佢賣得出高價係佢叻
你自己唔花時間去幫D書定價, 連10/20/30/40 咁樣既大類都唔分下
到人地花時間簡完書, 埋去比錢你先係到抬價
點睇都係"另一間書店"卜街D WO
呢啲冇話啱唔啱
你就算古董同賣畫都係咁
拍賣行A 去拍賣行B 執貨
然後發覺當中有好嘢自己拍賣返出去, 都唔係乜稀奇事
同埋你哋又唔諗下,
老闆花自己時間去揀書去搬運去存倉
如果眼光唔好10本有9本都死貨, 其實佢一樣係會自己硬食返個COST,
唔明有乜好鬧
如果講乜原意係想多啲人睇多啲書
我只可以話咁就唔好玩乜自由價格,
全部送哂去孤兒院中小學算數, 仲幫到人
否則老實講我自己都去過呢啲地方,
通常啲人都係睇多過買, 好多書响到輪迴幾年都冇人要,
攪啲乜自由價格純粹偽文青玩意自己開心覺得好有意義
幾時整多 d econ片
你呢句‘自行約束又係咪自由定價’冇咩意思
自行約束係公民社會內市民對自己的行為應該有自省,今次事件即係讀者去自由定價書店買書,就應該自省,唔好用黎當係賺錢機會
自由定價係形容緊個書店賣書個方式
兩樣野黎,你放埋一齊做咩
我上面段說話係回應Facebook 段說話,唔應該用經濟理論去套落自由書店,我咪就係話個老闆唔應該用漏洞去賺錢囉,人地冇set規矩啫,你咁做都唔啱
咁你又兜個圈話番人唔set規矩,你都唔係喺同一個context黎討山論
何謂自由?
自由就係你想賣咩價錢你就可以賣咩價錢
佢想用咩價買就咩價買
當你因為你自己嘅express omission冇咗the first part淨係得返the latter
點解佢就冇咗自由?
this is 自由社會?

ok, 你話佢defy咗個purpose
但係個purpose不嬲都淨係話將啲書攞出嚟賣/分享,hence 如果你唔想人resell嘅話你可以唔拎啲書出嚟or 唔再自由定價

第二你覺得佢咁樣做好cheap但係你有冇諗過平時你買啲嘢全部都係低買高賣
佢只係尋找低成本嘅書 1.做廢物回收 2. 支持佢嘅生計 3.maintain大家對睇書嘅樂趣

啲書個個人都可以用低價購入
點解因為佢resell所以就要佢畀多一倍價錢
定係你只係妒忌佢識做生意

佢根本唔損害任何人嘅利益
咁佢resell又有咩問題呀
just because he is making a profit?
我真心唔知道自由定價的原意係「吸引人去睇書唔洗俾貴書錢」。
我仲以為自由定價的原意係「消費者覺得本書值幾多就俾幾多」。

依個原意係書店老闆定係第一個諗到自由定價嘅人訂出嚟?點解人人都要跟依個原意?如果唔同人對自由定價的原意有唔同睇法咁點算?
終於有個正常人
留名睇ching撚狗
書蟲系度嗎?
唔知點解諗起佢哋

我諗自由定價都要係互相尊重既情況下進行
當然一本兩本你岀價低我覺得好合理
賺少一兩本既錢去等其他願意俾高啲既人cover翻
但當你去到過百本既時候已經唔會cover到
呢啲事其實係一件倫理道德既問題
佢的確係有俾錢佢可以咁做
但合唔合理又係另一回事
我以自助餐做例子都係想講岀
你可以咁做但其本上都唔會有人咁做因為好多野都要互相尊重先會進行到
義賣活動、自由定價依啲嘢已經運作咗好多好多年,唔會今時今日先發現原來有人會「濫用」。
如果唔鍾意有人用自由定價嘅書嚟牟利,應該一開始講明唔歡迎有人用嚟賺錢啦。

同埋書籍俾愛書人發現嘅機會都唔一定低咗。二手書店店主去哂咁多個義賣活動收集書籍,愛書人去二手書店反而會容易啲發現書籍。唔係個個愛書人都咁得閒去義賣活動。
中學時期開始幫襯我的書房,南豐鋪時期老闆經常比我用$20-50買一堆書
或者唔係大財
只係香港既出版相關行業近年係一年比一年難捱,而呢位係慈善漂書活動掃到可以連開新鋪,令人側目
啲書亂過貨倉
唔講以為係垃圾,準備丟
所以有一日佢自己咁樣玩串左個party到最後都係大家攬住一齊收皮
你比人自由定價
人地覺得值一千蚊
你作為賣家覺得唔止一千蚊
咁點解唔一開始就講你心目中既價位出黎要人估估下
最好笑係個價唔岩比人講到冇道德
所以就係我上面所講啲人用經濟理論套落自由定價書店根本係唔合理,又要話咩set規矩,根本係兩個層面黎
就正如班手足公民抗命,去裝修,但班藍絲就一口咬定,破壞商鋪,犯法就係犯法,根本係兩個context
1. 「自由定價」情況之下,竟然會出現賣方唔想放嘅價位,即係賣方本來就預咗買方會因為「唔好意思俾太少」或者「唔識價」嘅原因,而俾多咗錢,從而收回成本,甚至賺錢。咁即係唔係真正嘅「自由定價」。

2. 賣方知道買方原來都係行家,識揀好書,而且每次都大手掃貨再轉售,所以唔想平賣俾佢。假設買方真係一個書痴,純粹鍾意買書,賣方又係唔係會平放俾佢?我傾向覺得都唔會囉

根本賣方就接受唔到「自由定價」帶來嘅缺點,咁就唔好搞啦,好明顯佢係想文青散客俾多少少錢而賺錢,我覺得做生意賺錢無問題,但用錯方法又屌鳩人就無謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞