我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
想買平書有無其他介紹?
或者咁講,去得二手書店嘅人嘅自我要求都比普通人高,所以特別接受唔到店主咁做
因為店主咁做,而啲為理念而買二手書嘅人就違反左佢地本身去買二手書嘅原意
咪講左數量少係無問題
但掃到百幾二百本你又覺得合理?
你食自助餐格離個人攞哂岀面所有野食你又會唔會覺得合理?
佢都無錯佢都有俾錢架喎
呢個就倫理道德問題每個人都有自己睇法
係我角度就量少就無問題量多就唔合理啦
都幾撚仆街
數百幾本仲唔top佢
明知轉售
唔係自由定價咩?
個比喻有啲問題,同今次爭議不能完全相提並論。
食自助餐你係餐廳規定限時內食得哂,每次攞好多野食返枱其實無問題,你唔俾我大胃王?
咩叫原意?
如果不溝咪唔好自由定價
佢頂多叫做cheap 但佢有做錯咩
其實用自由訂價又要怨。成個怨婦咁。。
其實賣方亦有權拒絕賣書俾佢,你賣俾佢個刻即係同意左個交易,事後再道德審判其實都好有問題。
講吓自助餐啦:
1. 如果有人自助餐拎勁多嘢食又食唔哂,我會鬧佢浪費食物。
2. 如果有人拎哂所有生蠔(高價值食物),搞到其他客人無得食生蠔,我都會鬧佢自私。
3. 如果有人拎勁多食物又食得哂,又未至於搞到其他客人無得食,我唔會鬧佢。

講返書店啦:
4. 書店的空間有限,我的書房唔可能無限量收書。如果佢收返嚟書賣得出,等於一個人食自助餐食哂啲食物,我唔會鬧佢。相反,萬一我的書房將啲書送去堆填區,我就會鬧佢啦。
5. 其實好多舊書的價值都好低,喺二手書店擺幾年都未必有人買。你地以為愛書人俾人搶哂啲高價值嘅書好慘,但其實啲書可能送都無人要。珍惜依啲書嘅愛書人存唔存在都成問題。等於有人喺自助餐瘋狂食麵包,其他食客都未必會反感。
6. 自助餐會對高價值食物制訂規矩,例如每人每次只可以拎兩隻生蠔。而低價值食物就唔會制訂規矩,例如麵包、炒飯就任你拎。「自由定價」依樣嘢玩咗咁多年,書店都唔會制訂規矩去限制牟利、限制數量、限制價格。我相信偏見書房日後仍然唔會制訂規矩。
你可以攞架有邊條限制你唔可以攞哂?
但樣唔樣衰就另一件事
無話岩同錯呢d係倫理道德既睇法
只係呢d有無人咁做就自行判斷啦
所以咪話 錢就由佢咁賺 又冇人理佢
大佬咁樣都開到分店呀 即係賺好多啦
咁樣既情況下又點會理書展
漂賣個意義 邊個嫌錢腥架
其實好多野都要基於互相尊重
唔係話佢無限制你就可以做到好誇張
換著係你既角度你都唔會想每次有人搶哂全部or大部份既野
至於岩錯部分的確無錯佢跟足規矩去玩
但合唔合理就另一件事
不過當你做到咁樣樣既時候好多時都變左大家攬炒
就好似m記既d野咁以前任擺岀面你拎
但到最後玩串左個party咪大家無得咁樣拎仲要泰式辣醬要加錢囉
又唔見外國d人玩到咁樣?
好多野都要係互相尊重底下
呢間書店以文史哲二手書為主打
係咪應該為文化界以至文學推廣行多步
Instead of 聚焦喺個人私利 private benefit 呢?

況且我的書房又係咪真係幫助二手書有效流轉?
我又唔多認同
唔計佢哋間舖長年唔執位
啲書堆到山咁,裏面仲成日夾雜啲劣質簡體書
更大鑊嘅係根本佢哋就唔識貨
有次經過打算當巡超市咁
見到本梁款《文化拉扯》
用 critical perspectives 講香港 90 年代社會
佢哋竟然賣 10 蚊本
As a consumer 消費者我緊係開心啦
但係咁樣真係建立到一個健康嘅二手書 ecosystem?

1. 人地賣文史哲書籍你就覺得人地唔應該賺到盡。依種諗法係懲罰緊賣文哲史書店,本身二手書店已經難做,佢唔賺盡啲可能一早執咗啦。
2. 人地賣得平你又鬧人唔識貨,可能人地賣得平係為咗推廣文化界呢?你嫌平咪「自由定價」俾多啲錢當tips囉。
3. 根本好多書無論擺喺偏見書房定我的書房都好難賣得出,一本書擺幾年都無人問津係好正常,所以我的書房啲書先會堆到咁高。
$1200 152本書其實我覺得唔誇張,更何況最後我的書房店主俾咗$3000。根本啲書就係擺喺邊間書店都擺幾年都未必有人要。
如果書店真心想多啲愛書人接觸到書,買到心頭好,加少少規則亦未嘗不可,例如每次買十本,甚至唔俾行家嚟搵食。我覺得呢個俾賣方可以做嘅嘢,而唔係提完價,賣埋再出post屌鳩買家

咁當然今次件事買家係行家,有搵食之嫌,但若果係孤寒書痴又點?係咪又咁對佢?

用自助餐比喻我覺得唔適合,但暫時未諗到例子,姑且照用:即係如果有個大胃王真係食得窮你,唔通餐廳即場加價,再影鳩佢大頭擺上網屌鳩佢咩?
你一定係中國人
屌你係咪文盲啊我講係合唔合理啊錯乜撚啊
我都講佢無錯喎

下次發生咁既事唔好覺得唔合理記得去屌酒店唔俾你飽飯食
由$1200加到$3000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞