我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
個店主好有問題喎又話自由定價
咁而家人地又唔係冇比錢,肉赤咪咪撚放出黎賣囉店主
真人版巨商
開名未?
開名未?
我邊忽話佢地有錯啊你係咪真係文盲到咁?
我咪話左呢個係倫理道德問題
姐係一次過低買高賣就唔肉酸?
再講呢堆大陸人都係俾足錢架喎但係點解你話佢地肉酸先?
你沖岀黎柒做咩?
1. 要問吓印度孟加拉啲勞工點睇。如果禁止工廠「剝削」勞工,工廠可能會去其他國家設廠,印度孟加拉勞工就會失去就業機會。到底失業好啲定係被工廠剝削好啲,要問問啲勞工先知,我唔代佢地答。同樣,人地可唔可以咁樣攞書應該由偏見書房決定。今次我的書房想用$1200攞書,俾店員阻止之後加到$3000完成交易。大家同意$3000完成交易就無問題。
2. 我係覆緊上面果個人嫌平
3. 如果佢啲書亂到做唔成生意,市場自然會懲罰佢。你可以不滿佢啲書擺得亂,但佢開到3間分店,證明仲有好多人喺佢間店搵到書。
自由定價還自由定價
如果有人出極低價買兩本返去睇嘅話真心唔覺得有咩問題
佢個問題係佢係大量掃返去轉賣
最後佢賺幾多,我當然唔知,但我地知道嘅係佢由1間舖做到3間舖,常理推測都唔會係蝕住開。
只要賣家同意售價,掃返去轉賣都唔係問題。
不嬲唔要面子先係最搵錢
自由定價但嫌人地出價低係咩邏輯
我覺得5蚊佢覺得10蚊,每個人都唔一樣喎清
其實你先係有無睇上面講咩
一直有人話佢岩有人話佢錯
我地上面就係討論倫理道德佢以自由定價大量低買高售
你就沖岀黎話錯錯錯
我幾時有講過話佢錯?
我一直都以自助餐有無人會去拎哂所有野食去食呢種肉酸方法渣喎
你俾左錢你係岩但一直都講要其於互相尊重
上面已經講左做法無問題但食相難睇囉
你就咬死自助餐咩有限制食得哂咪得
咁我夠可以話我有俾錢你理得我要一千本定一萬本
呢d就係倫理道德問題個個角度唔同
我既角度覺得自助餐一開波好似餓狗搶屎攞哂d野食同係自由定價上大量低買高賣都係唔合理咁有咩問題?
你就係到講錯錯錯都唔知做乜9
所以大家上面都知自由定價既原意係咩
原意唔同睇法都會好唔同
我講自助餐既例子係一次過攞哂岀面d野食喎
就好似岩岩岀爐既肉你一個人拎哂成盤走又合唔合理?
你會覺得你有俾錢而餐廳又無限制你係合理
但人地會覺得你有咩理由一個人搶哂成盤肉
呢個就倫理道德問題大家都覺得合理無話邊個有錯
求其啦 自由定價都係gimmick野
出個價低又要比人影上網屌
明碼實價咪幾好
上面咪答左自助餐有限制
你覺得用自助餐做例子岩既
咁叫老細加返d規距好過係到屌客出得低
唔係間間都有
不過我講個例子都唔係想講無話邊個錯只係食相核突
我都覺老細要加d規矩防止呢d食相核突既人
仲有上面好似話唔係老細屌係其他人見到係到屌?
呢個唔清楚
每個人個價都唔同
如果佢出高價買咁多書你估會唔會有人屌?
根本係批評嘅人自己本身就企咗喺賣家立場
先會覺得件事有問題
老細冇出聲既話其他人更加冇資格出聲啦
自己賣左又要放上網公審,佢揾槍指住你咩on9無人逼你賣,賣左唔好後悔啦怨婦
唔係老細出聲,係有人睇唔過眼出聲。

老細事後喺FB出咗個post:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞