我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
其實人地為左錢不如出去打工
就算新書買出去都唔係好多錢搵
除非買工具書兒童中小學習作
有冇野prove到?
佢由一間開到三間
我覺得即使唔知佢買新書去漂,但絕對知道漂書個度d書好過佢d垃圾書,所以先去用垃圾換好野

唔犯規則,但冇良心pk
講就講賣文史哲,其實乜嘢書都會收
收到個數量冇時間亦都唔打算執
間舖頭根本就係貨倉嚟
佢係鋪連埋倉咁做
其他二手書店好多都另外租貨倉
平啲但賣唔到嘢
自膠
Ok sor
利潤咁少都可以開到三間
就算係人哋免費送書
試過去過呢啲書店啲書真係落唔到手
嗰陣時喺碼頭有一間
是但執咗本俾20蚊當支持
但係我喺嗰度睇咗20幾分鐘都冇人比過錢
唔知碼頭嗰間係唔係即係呢一間?
真 有次係地攤有檔買雜物有袋聖誕護膚品試用裝細細袋咩都有啲咁市價應該80-120
我出一半價50蚊都叫合理掛
點知個啊婆好無禮貌仲打我隻手搶番袋護膚品
出價100蚊
我嬲撚到扔埋我朋友個袋即刻走

想賺錢你可以明碼實價唔好攞住呢個旗號呃飯食
第一點可唔可以拒絕如果真係呢本書相差價值太遠
係啊 義賣活動如果係推廣閱讀咁佢變相扼殺好多人閱讀嘅機會
當大部份嘅人去到都得返啲劣質嘅書就會冇心機再行落去
個老細就係連漂書都照賣
聽閒佢另一個cheap嘅位係會拎自己舖頭賣唔出嘅書去漂書
例如過期工具書之類
再將有價值/受歡迎嘅書拎走
所以冷冷清清其實都有機會因為佢呢啲行為
其實幾諷刺,冇文化既人賣文史哲書。
佢講就咁講 佢嗰間書店入邊根本垃圾居多
一陣間拒絕嘅話 上面班人又屌㗎啦
話規矩都冇寫明唔可以咁做
應該唔係 佢嗰三間都係喺太子同深水埗
如果係自己睇 但係都係一蚊一本咁買 你又覺得有冇問題
唔係引戰 係真係唔明
買開新書 睇完嘅書我送比人都冇所謂 就算佢攞嚟賣我都唔會介意
既然你問我覺得有冇問題 咁我就主觀咁樣答你
如果係真係負擔唔到 一蚊一本我覺得完全冇問題
但問心 有幾多人真係$20都比唔起
飲少啲汽水 零食都喺度啦
有時係睇你覺得本書值唔值嘅啫
我又未至於覺得文字有幾矜貴 但大把人覺得文字冇價值

另外唔追post嘅話可以睇埋 #169 同 #200
黃藍店呢啲不嬲唔同人有唔同尺度,用個人準則強加於他人身上係無鬼聊(甚至邊啲店黃邊啲度藍都係爭議)
指控人扮黃起碼要啲有力啲嘅證據啦吓話

提一句就封人係有啲奇怪,但咁都未至於「人格有問題」掛
最多咪係算自我唔接受他人意見
(可能店主識餐廳老闆知係黃,反而覺得提佢嗰個係抹黑打手呢)

咁都算「人格有問題」咁我的書房直頭係無恥啦
就當我同個老闆有私怨啦
私人野唔想再講
原來佢block埋我另一個朋友
令我更加憎佢

我唔幫襯
但你地想幫襯就係你地既事
而家focus喺其他方面,應該唔會拍住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞