我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
無買過舊書唔知舊書市場價
不過條友本身諗住用1000蚊買152本書
就算最後比佢加到3000都係20蚊本書?金拱門都買唔到wor
又話d書喺佢心目中有價值嘅先買嘅?
既然係咁就無野好屌你情我願
佢年年宣明會舊書$20本都掃成gip
佢再賣出去都唔只$20蚊啦
網上踢爆成日影個背面出嚟

拍片cap正面係基本喇
年年宣明會舊書義賣都好多人
從來唔會有「冷清」呢個情況
希望佢快撚d收皮
年年宣明會都見到佢拎紅白藍膠袋掃書
定價負數, 叫主辦倒貼好冇?
係自由定價 但佢係開放畀平民大眾 而唔係商業活動
人地依家避重就輕轉移視線
今年武漢肺炎都冇乜舊書回收event了
你追post咪見到囉 講咗好多年 有睇下書有上Facebook 流下都會知
叫「我的書房」呀
呢間野不嬲仆街
有老人家喺佢到留書
點知有人開得高價啲就轉手賣咗比第個 冇啲信用
偏見書房老細事後喺FB出咗個post:

佢無禁止亦唔打算禁止其他書店去佢嗰度買書。
根本就係假自由定價,心中有貴賤價就已經唔係自由。扮清高。
從來唔買二手書
我冇講二手書喎先生你做咩姐
我的書房店主以往有幾樣野比人鬧:

1. 去漂書活動拎中學課本/ 垃圾書 換咗人地啲較好較靚嘅書,繼而轉售。(最為人垢病)

2. 慈善團體義賣活動,全家總動員咁去搜羅書籍,由活動開始一直到結束,不斷接力搜書,拎咗過百本堆埋一角,一直到好多個鐘後先比錢,變相剝奪其他人買到較好書籍嘅機會,因為一個人可能要逗留半個鐘一個鐘先睇到晒啲書,無可能會夠你幾個人咁快。後來有團體限制每人買書數量。(當然佢有比足錢,可以當係做慈善,但我覺得最大問題係令到其他人少咗機會買到書)

3. 買賣問題。有人曾經話叫佢預留書,佢應承左,之後去到又話賣咗比人;亦有人話比完錢買左書之後,行出門口,可能店主知道本書有價值,就叫住個客,搶返本書,退返錢比佢。
依家係負數?
自由定價唔係商業活動
仲有就係會賣漂書,有唔止一個網友喺佢鋪頭見到有禁止轉售印嘅漂書賣
我講得唔好 我引返其他巴打嘅一句
「原意上啲書唔係for你一批批收再拎去商業市場轉售牟利咁樣囉」
佢係極端毒撚黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞