我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
講真,二手書店喺呢個文化沙漠做係難嘅,而且可敬,我去買一兩本書冇問題,但我唔會合理化用自由定價檔攤去低買高賣呢個行為你如果話生意難做,咁你執咗佢啦,冇人迫你開舖,唔好講到開二手書店好偉大
之前喺fb都見過有人話佢會拎漂書站啲書去賣
通常都冷冷清清, D書推完出黎又推返晒上車走嫁啦
如果經完佢手D 書真係出到去, 咁點都好過D 書一味開箱>入箱>開箱Loop
見到一定要阻止
睇到E個留言都唔洗再睇落去XD
#老師又中
其實不如整個最低定價十蚊啦
對普通人冇乜影響
啲仆街成本變十倍
睇到有留言話多謝老闆咁做, 令佢有得去佢鋪頭尋寶 (咁上下意思)

jm9
其實漂書/自由定價個理念係點,
有無人可以介紹下。只要拎返嚟本書係非牟利用途就符合?建議下次可以加返。
嚮資本主義社會搞d違反資本主義既商業行為衰左然後話個社會同d人無得救
係咪TOP商場頂樓果間
我好怕自由定價
都係prefer明碼實價
佢根本答唔到咁點解佢一開始就唔去偏見書房尋寶
呢啲係讀書讀上腦的例子
用普通商舖黎形容自由定價書店已經不合理,後者個定價唔係根據自由市場甚麼供求水平而定,係依賴讀者的自行約束,如果到頭來要個書店去限最低售價,咁根本同自由定價書店的原意相違背
個二手書店老闆好明顯係利用便利和冇規則呢個漏洞去賺錢
假自由撚
佢讀經濟多過你食飯啦傻閪
你講嘅野自己都自相矛盾
https://www.facebook.com/mybookroom/posts/3730466173663239

出埋偏見書房個post

睇留言一開始係出價1000買152本書,最後加到3000偏見先接受

我點樣自相矛盾
1. 依個post只係講自由訂價,無講漂書
2. 二手書店收書,其實都係幫緊本書流通,書籍俾愛書人發現的機會其實無減低到。
自行約束又係咪自由定價
自己唔set規則又話人用漏洞
蠢人笑人讀書上腦 笑死
慈善團體義賣我認為還可以接受
但而家佢係去另一間二手書店掃貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞