我的書房爆出醜聞!

263 回覆
147 Like 16 Dislike
一睇就知毒撚嚟
書界收賣佬
問題響邊
又一年
首先FYI 條友本身開二手書店
第二 你明唔明漂書活動/換書/自由定價活動嘅意義係咩?
有咩野爆
出晒名啦一早
都唔係爆出架啦,條友俾人話好多年,
以往九龍地書節年年見到佢兩日都拖喼去攞d漂書賣,仲未計其他衰野...
都係個句啦,咁樣唔犯法,不過「食相十分難看」,
但佢多人幫襯到可以開分店,好心唔好再幫襯佢,佢d書又唔係特別平同特別齊
舊聞啦
https://www.facebook.com/mybookroom/posts/3730466173663239

有些事不吐不快,可能講錯 ,請見諒, 希望所有在網絡上嘅傳言一次過清 理。
致偏見范生及每一位仍然選擇留下的你,
今日facebook少咗100個like, 昨日在偏見買書, 原本揀咗幾十本,但越揀越多,最後揀了152本,繁體簡體英文都有,付款3000元。 事後他們出post, 寫到我用很低價錢買書, 自問價格不算低。應該說是第一次去其他書店買咁多書。給了你3000元是否令你蝕了很多錢, 如果你真的覺得蝕了很多錢,請你給回3000元給我,立即來我舖頭搬走你的書。 我做了五年,收了無數書,主要收文史哲人文社科的書, 雖不敢說我收書價全港最高,但應合理。 如果那個物主拿700本文史哲人文學科的 書到我店出售, 我給六七千元也絕對沒有問題, 應說可以更高。 不要說我賤價買書 。第一次去其他鋪頭買書買到咁唔開心。范生,認識你四五年, 這四五年來平時你來我店買書也買不少,你轉售賺錢時我有沒有開post講你? 近期每次到我書店買書都見你在 whatsapp群組或wechat群組問過你的客要不要才買,有人覆實你才買 。這幾年來你也買了不少初版董橋和黃碧雲 , 相信他們大部分也已經在大陸了。真的很後悔賣了黃碧雲揚眉女子初版給你轉售給大陸人( 從老總書房得知), 有時我情願本書賣給香港人留返本書喺香港。
我從來都唔會賣書上大陸, 因為我覺得只要本書仍然在香港,10年20年30年之後我哋喺香港嘅書店都可能收得返這本書, 這本在香港嘅絕版書仍會在香港流通 ,但係你賣咗上大陸的話, 香港就少一本絕版書 。這五年來我一本書也沒有寄上大陸。其他行家來我店買書後賣上大陸我無權過問, 但我一本也未賣過上大陸, 我也懶得去郵局秤。 你買黃碧雲之後, 事隔兩三四日一樣有香港客願意出更高價錢買。 不要以為那些絕版書我要靠你才賣得出。 不要以為你出的價是最高的價 。就算你不來買書, 最多我賺少啲 , 或者買遲些才賣得出 。 有時諗我情願畀佣金蘇生賺,攞去新亞拍賣都不想再賣給你攞去炒上大陸。 我下星期都有兩三包舊版武俠小說 , 既然你買得咁不滿意,請你也不要再來, 最怕人買書買到黑口黑面,又要入貨又唔想畀錢我賺。 你來我店買書也一樣次次講價。
回想開店五年來,每年也收幾萬本書,這五年來出售的書也總共超過十萬本。 自問收書價格合理, 否則冇人拿書來給我 ,送贈的除外。你出post說我價格低 , 令所有人都覺得我賤價買書欺騙你一樣 ,我留言說給了你三千元,你立即刪除我嘅留言, 令所有人覺得我真的用很低賤嘅價錢同你買。
我店收書, 值錢的書自然會用高價收 ,普通小說不要怪我不收, 因為真的賣不出。 賈生的清版民國版的線裝書我也是幾千蚊一套向他買, 我幫他賣曬他手上嘅線裝書, 七三分帳後幫他收返十幾廿萬 ,雖然他說用幾十萬買回來 , 但我少客買亦冇能力幫佢炒高一倍。 幫收返十幾萬都算係有交代。 英文哲學書我入貨價都平均60蚊一本同賈生買. 這兩三年我也向賈生買了近二三千本的英文哲學書. 賈生會睇留言,以上所講他可做證。
小弟有書本囤積症以及購物狂, 明明已有的書都忍唔住買多一本,有時明知少客人買,但自己欣賞嘅作者都會忍不住手買多本。 開店五年來,收書已變成為習慣 ,只要有一日冇書收周身囉囉攣。 就算眼前有很多書但我仍覺得冇書睇。 我諗就算我明天結業今日也照樣會去收書。我只趁著假期冇人約上門收書我才會去其他書店買書, 估唔到會發生啲咁嘅事。
經常收到顧客投訴書店太迫,但書店租高昂, 三間舖加埋月租十五萬, 經常有客人叫我開第四間舖放好d書但實在沒有能力租第四間舖。 我也想我的書店可以像誠品一樣放得整整齊齊。 回想求學過程,自己文理工商的科目都讀過 。我心目中嘅理想書店,是一間包羅萬有的書店,人無論要找什麼書都可以找到,所以我才四出收書。
不要怪我炒書,我做零售小生意都是低買高賣賺個差價。有時靠售出高價書才能cover低價書及賣不出嘅書嘅成本。 我們不像慈善團體一樣沒有租金負擔。 我請的員工也不是義工,我也一樣有出糧嘅負擔。
睇返啲留言,覺得最好笑是連steve lo 都批評我炒書,冇錯你真的有資格批評我,因為我放上群組賣的書真的不夠你多。steve lo 你唔使開心住, 我知道你睇我仆街最開心, 少隻香爐少隻鬼 , 我都佩服你因為你係少數能快手過我嘅人 ,但佢遲早一日知道你炒賣香港文化歷史嘅書,佢一樣都會出post講你影埋你相添呀(記得帶口罩), 你去到佢度買書記得比多d錢唔好好似來我度買書咁樣逐本講價,。(行內人明嘅自然明我講緊咩). 香港史香港文化的書你都不用再來我度買, 要入貨請去其他書店 ,我也最怕人逐本講價 ,本本都要平十蚊廿蚊 ,亦明知你能夠在群組中雙倍賣出。 那些香港史香港文化的書我也是要成本買入,我亦不是一定要靠你買才賣得出。 不要再說幫朋友搵書,我也幫近兩萬人找書。
經過此事,我已決定繼續努力打造自己理想中的書店 。 我希望將來能夠將有能力租一間特大舖位 ,將三間店結合返做一間 , 不用客人走嚟走去。 不過到時真的無法想像搬運工程會是何等艱巨。
在此,真心多謝曾經免費送書,買書和賣書給我店的客人。 衷心多謝每一位仍然選擇留低的你。
唔幫襯佢可以幫襯邊間?(最好黃)
其實定價再俾個收銀決定收幾錢會唔會ok 啲
係自由定價
但人地租金人工都係錢
不過我相信有人喺依啲場合
真係會1蚊買一本書
憑自己實力真金白銀買再憑自己實力賣
咁其實仲係唔係自由定價
雖然我都唔會想個機制比人濫用
但咁樣又好似違反原意
使到咁不如乾脆定價出售好啲
大把啦
書展有啲書斷斤計咁濟
年年都有家長成喼買返去睇得哂兩三本都偷笑
根本香港唔岩玩自由定價
係華人地區都唔適合
其實已經比人唱咗好多年
所有舊書義賣活動都會見到佢拖喼掃書
但你有你唱
佢有佢繼續發大財開分店
因為做舊書義賣嘅好多都係大集團(太古,宣明會)唔會理你舊書界點運作
而好多幫襯我的書房嘅人又唔知老闆啲事蹟
唔講以為佢$1買左十本書
呢句真
台灣都應該會俾人玩爛
其實自由定價/免費贈書等加多句,每人限最多十本/廿本,咁咪可以防止有d人太倡狂
又可以達至其他人都有足夠機會買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞