《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》2

1001 回覆
153 Like 1 Dislike
加更
睇緊,加更
睇緊
因為已經過咗一個月,試又考埋,搬都搬走咗一排,可能少咗啲心理描寫
第十四章(6)

阿祖的房間和Miss Lam的在同一層,還剛巧是一首一尾,起初他也沒甚麼所謂,直至推門看到眼前人時,才覺得上天在跟他開玩笑。

「點解你地會係我間房架?」阿祖驚訝地看着Leung Sir和Miss Li問道。

若可以的話,他真想馬上離開這房間,可是剛和肥仔文吵架了,身上的錢又不多,無法像在香港一樣瀟灑地揚長而去。

「咁啱同你同房嘅同學無黎到,又少咗間房,咁唯有我地一間房啦,幾日姐,好快過,唔好咁介意啦。」Leung Sir理所當然地說道,繼續蹲在行李前左翻右找的。

「咁你呢?Miss Li你⋯⋯做咩係我地房?」阿祖問道。

「祖耀你唔好誤會,係我大頭蝦唔記得咗帶沖涼液,咁啱Leung Sir就係隔離房,咪行過黎借囉,唔好意思呀,打搞到你。」

咁多女老師唔問,係要行過黎個男人房到借?阿祖心想。

找了半天,Leung Sir從行李箱掏出一袋洗澡用品遞到Miss Li手上。

「唔該晒你,好彩有你咋。」Miss Li感激地看着Leung Sir說道。

「唔洗客氣,你快啲返去休息啦。」Leung Sir走到門前,主動替Miss Li打開。

「你都係,早抖。」

Miss LI離開後,阿祖故意在Leung Sir面前說:「有女朋友,仲比其他女人入你房,幫人幫到底,你真係好啦,Leung Sir。」

「我同Miss Li呢,就真係無野,唔係你諗嘅咁嘅。祖耀,其實你咁唔滿意我,我地之間係咪有咩誤會?」Leung Sir誠懇地問道,一心想藉這次交流團與阿祖修補關係,尤其在知道他是Miss Lam的表弟後。

「誤會?你講你同Miss Li,定你同Miss Lam?」

「唔理你信唔信都好,我同Miss Li都真係無野,我剩係鍾意你表姐,Miss Lam。」

「哈,依啲野,你留返同Miss Lam講啦,總之你有咩對唔住Miss Lam嘅,我唔會放過你。」阿祖直勾勾地盯着Leung Sir雙眼說。

Leung Sir未來得及回應,阿祖已拿着梳洗用品和睡衣走到洗手間,「咔」的一聲把門鎖上。
真心問一句
Leung Sir幾撚時空難死
Leung Sir誠懇地問道,一心想藉這次交流團與阿祖修補關係,尤其在知道他是Miss Lam的表弟後。

收撚皮啦屌你老味
第十五章 「做咩咁嬲?你⋯⋯呷醋呀?」

第二天早上,Leung Sir一大早便起來了,至於阿祖則睡到最後一刻才起床。

「就夠鐘車上啦,Miss Lam,不如你幫我手催下啲同學仔食快少少呀。」Miss Chan向也剛下來不久,還在吃煎蛋的Miss Lam說道。

你明明食完早餐,你自己唔去?Leung Sir心想。

「我去呀。」Leung Sir說道。

「Leung Sir呀,不如你去睇下架車黎未,Miss Lam一個人OK架啦。」Miss Chan指示道。

「係囉,你去睇下架車黎未先啦,我OK喎。」Miss Lam連忙站起來去催促學生是時候上車了。

直至所有學生都離開餐廳,Miss Lam也準備走時,才看到阿祖衝忙地走進餐廳,隨意挑了件蛋糕來吃。

要不是Miss Chan要她把學生都趕上車,Miss Lam根本不願主動找阿祖說話。

那次幾乎被革去教師資格的陰霾還是深埋在她腦海裏。

「做咩咁晏先落黎?夠鐘集合啦。」Miss Lam站在阿祖身旁催促道。

「咦,你又會咁準時嘅,琴晚訓得着咩?」阿祖說,一邊忙着把拳頭大的蛋糕塞進嘴巴。

「仲好講,你嚇到我琴晚爭啲訓唔着!」

「訓唔着,咪過黎搵Leung Sir,攬住佢訓囉,最多我抵諗啲同你交換房啦。」

食屎啦你,Miss Lam心想,還是忍住了這句話,說:「仲食?爭你咋,行啦!」

「如果Leung Sir有第二個,你會點?」阿祖又把一個丹麥卷塞進口裏。

「關唔關你事?仲食!行啦!」Miss Lam再次把阿祖往餐廳門的方向推去。

再次來到交流的大學,這次是與學校的漢學學會進行交流,除了例行的講座外,午飯後,當地學生還安排了手工藝班作為下午的活動。

「這次我們將會教大教造髮簪。」一位當地的男學生說。

「吓,男人老狗整咩髮簪?」一位男學生衝口而出道,馬上被副校瞪了回去,便不敢再作聲了。

「男同學也可以造給你喜歡的女同學嘛,希望大家都可以認真做。」另一位穿着漢服,笑容甜美的女學生溫柔地說道。

女學生戴着一頭長及腰的假髮,頭上插上兩個閃亮卻又不浮誇的髮釵,臉上化上精緻的淡妝,加上一身粉色的漢服,手臂上還繞着一條長白紗,活像仙俠劇跳出來的小仙女。

「禾門一丁鷹真作。」一位男生看着這位甜美的姐姐,口水都快流出來了,以不鹹不淡的普通話說道。

「你飢渴都唔好表現出黎呀,口水都就出黎啦。」Yuki忍不住喊道。

「哈,你們真可愛。」那位女大學生微笑道,與兇惡的Yuki形成強烈對比。

接着,當地大學生把髮釵、珠飾、膠水等所需材料派到眾人手上。

笨拙的阿祖本也想認真地造,可奈何笨拙的他一顆珠黏了半天也黏不上去,終於那位笑容甜美的女學生走到他身旁,拿起他手上的髮簪和膠水,說:「你要用夾子夾住那顆珠,再塗上膠水,然後這樣子,你看,就黏上去了。來,你試試。」

阿祖接過髮簪,也試着學她夾起盒子裏的小珠,可怎夾也夾不動。

「要用點力,卻又不能太用力,來,我教你。」接着,那女學生坐在阿祖身旁,纖細又柔軟的手執着阿祖的手,名副其實地手把手的教它怎把那珠黏上髮簪上,頓時惹來眾男生妒忌的目光。

「禾也畢會夾,你可以搞禾嗎?」阿祖身旁的男生問道。

「你可以問那位男生呀,他也是漢學會的。」女學生說道,手仍舊放在阿祖手上。

「哇,你真厲害,對了,你叫甚麼名字?」看着女學生輕易就把這本來空無一物的髮髻點綴成藝術品,阿祖佩服地說道。

「我叫張小巧,他們都叫我巧巧,你呢,你叫甚麼名字?」

「我叫楊祖耀,你可以叫我Joseph或是阿祖。」

「Joseph⋯⋯真好聽,你普通識還說得很標準呢,好厲害。」巧巧讚嘆地拍着手說。

「還好吧,你的技術才好。」阿祖謙虛地回應道。

「Miss Lam?」Miss Chan在Miss Lam身旁叫道,可Miss Lam沒反應,還是呆呆地站在原地遠眺着正和女學生一起造髮髻的阿祖,心想:傾咩傾得咁開心?

「Miss Lam?」Miss Chan又重複了一遍。

哇,整個髻姐,洗咪癡咁埋,Miss Lam的目光還是黏在阿祖身上。

「Miss Lam!」Miss Chan終於忍不住在Miss Lam耳邊大叫了起來。

「係,咩事?」面對Miss Chan在耳邊特高的分貝,Miss Lam這才回過神來。
-------------
預告交流團行程,下一站夜市!!
要留言+正評呀!!
https://www.instagram.com/jessie_lannn/
佢一個死好喇
唔好累左成機人
想做表姐夫 收皮啦
「禾門一丁鷹真作。」

諗左兩秒先get
有文
其實有啲嘢真係呃唔到人
冇嘢嘅話 Miss Lam又點會唔開心 又點會呷醋
快啲同啊祖一齊
台妹

btw
台灣: 國語
中国: 普通話
正評唔到
唯有留個言支持你
不過每晚咁樣好吊癮
係出到文嘅同時要注意身體喔
有文
已經feel到之前會有胃痛嘅情節

Leung蛇個下係呀祖面前講明自己想溝miss lam對呀祖其實都好大衝擊...

試諗下唔好係自己憎嘅呀蛇 就算係自己朋友 又或者冇咁老友嘅同學咁樣講都會好唔舒服
空難變左荒島求生故
「這次我們將會教大教造髮簪。」
同埋點解整整下髮「簪」變左整髮「髻」嘅
好憎梁sir 呀 🥺🥺🥺
今晚黎多更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞