《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》2

1001 回覆
153 Like 1 Dislike
係姑姐……仆街鳥
呢個故事可唔可以唔好咁現實唔想sad ending
冇用啦,姑姐已經知
連朋友都做到咁 冇彎轉
Yuki大犧牲啲 對於阿祖黎講屌閪好平常
可能因為樓主最近嘅情緒都比較暴走,訓醒見到自己打咗啲咁嘅野心諗
Feel 到阿祖同miss lam應該冇好結局了
轉頭無事啦
第十四章 「多謝你收留我,以後我地無拖無欠,我都唔會再麻煩你。」

聖誕假期終於完結,可是新學年的第一天,Miss Lam和阿祖沒有再一起回校上課。

自從那天和Leung Sir十指緊扣的照片流出後,Miss Lam沒有再提起要阿祖搬回去一事,倒是經常不在家,即使難得留在家,她和阿祖說過的話也不超過十句。

阿祖知道Miss Lam在躲避自己,也知道自己應馬上從Miss Lam的家撤退,可是打開手機的通訊錄,上面的聯絡人雖然很多,可是真正熟絡的少之又少,當中又有幾個願意收留他?

一時三刻,他實在不知道自己可以去哪。

就在這個時候,阿祖竟看到他那位久未露面的家姐出現在校門前。

阿祖收起手機,加快腳步走上前,驚訝地問道:「你點解會係到架?」

「仲好問?咪黎處理你啲蘇周屎,你做咩唔去肥仔文到訓,偏要去你班主任到訓?」阿祖家姐用力拍了阿祖的額頭一下。

時間尚早,還未是學生回校的高峰時段,街上的人也寥寥可數。

「咁我可以點姐?唔通真係訓街咩?」阿祖無奈地摸着火辣辣的額頭說。

「你班主任明明咁靚女,」阿祖家姐想起那次見Miss Lam時,印象中那年輕可人的模樣,愈想愈不對勁,續說:「你唔係⋯⋯你對你班主任做咩啲咩黎?係咪影人裙底跟住要脅佢收留你!?」

「哇,你咁諗你細路嘅。」

「你楊祖耀,個膽同你呀媽一樣咁大,之前仲癡埋啲死𡃁仔到,我點知你呀,你死唔緊要呀,一陣累到人地Miss,明明好心收留你,結果比你斷送大好前程就唔好啦,唉。」阿祖家姐說着說着竟內疚起來。

「阿祖家姐?又會咁早嘅,校長仲未返到,一係你入黎會議室等陣呀。」男副校從校門走出來,準備去買早餐,剛巧遇上阿祖他們。

「喔,好呀,唔該你。」阿祖家姐說,接着便跟着副校走到會議室。
Live 咗
但係屌自己唔鍾意嘅人
就算唔同阿祖一齊可唔可以都唔好同Leung sir一齊
今次呢篇好短...再等下先
其實唔要祖同Leung sir 一齊先係最make sense
因為現實世界贏既通常都係呢啲唔討好既人
雖然你講嘅嘢係真
我都要負皮你
唔好咁現實啦睇完聖姑個故好sad,比個機會我啦我想happy ending
就係因為現實睇人或者自己經歷呢啲野太多,故仔有happy ending反而唔信
有happy ending梗係好
係故事中買個希望
文呀呀呀
通常yuki呢啲mk妹都會傷害miss 無用啦 miss個心都唔知諗咩
第十四章(2)

阿祖和姐姐坐在會議室後不久,校長和副校便進來了。

會議室的空間不大,中央放了一張長方形的桌子,並圍繞着它放了六張椅子,校長和副校拉開近門的那兩張椅子,坐了在阿祖和姐姐對面。

「你好呀,食咗早餐未呀?」校長故作親切地問道。

「食咗啦。」阿祖的姐姐也微笑回應道。

「其實今次勞煩你黎,係想了解返阿祖最近嘅生活情況。」校長說。

坐在一旁副校拿出一張阿祖的出勤紀錄表,遞到阿祖姐姐面前,說:「咁係了解之前都要讚下阿祖,今年個出勤紀錄比上年進步咗好多,唔單止係咁,品行各方面都有進步,好希望你可以維持落去。咁除此之外呢,都有件事想同阿祖你了解下嘅。」

說完一大堆門面說話後,副校才終於進入正題,續說:「其實就係有同學話見到阿祖同班主任Miss Lam嘅關係比較親密,咁我地都有再深入了解過,咁都有同學話見過佢地一齊返學、放學咁,所以想了解下件事究竟係點。」

「咁啱撞到一齊返學、放學唔得嘅?」阿祖不屑地反問道,這樣的態度瞬間惹起副校和校長的反感。

「祖耀,希望你注意下你嘅態度。」副校嚴肅地說。

「佢青春期係反叛啲嘅,大家唔好介意呀。」阿祖的姐姐嘗試打圓場道,「不過就算真係一齊返學、放學,又有咩問題呢?」

「喔,咁如果只係咁樣單一事件問題又不大嘅,只係有同學唔單止見到佢地一齊返、放學,仲見到佢地⋯⋯每朝都係同一棟大廈走出黎,又一齊返番去,咁傳咗啲遙言出黎,咁其實就非常影響到校譽嘅,所以就想約埋家姐你了解下。」

事情發展到最後,校方關心的仍然是學校的聲譽,擔心會對來年收生造成影響,而不是事情對學生所造成的影響,甚或傷害。

他們口中的有教無類、作育英才不過是個用來賺錢的幌子。

「有咩好了解,你地關心嘅都只不過係學校個名姐,反正都係band3學校,校譽?邊個睇?」阿祖一語道破事實,校長的臉頓時涮上層灰。

阿祖的姐姐連忙在桌下踢了阿祖的腳一下,瞪了他一眼,別過臉又微笑對校長和副校說:「但學生嘅片面之詞,未必係事實喎,你地會唔會再深入了解啲先再作判斷?」

「係囉,證據呢?」阿祖問道,自信他們不會找到證據。

然而,副校卻拿出手機,打開Facebook,裹面竟有幾張他和Miss Lam結伴進出同一所大廈的照片,而上傳者不是Yuki,而是⋯⋯
----------
究竟係邊個仆街影架呢
tips:仲有邊個知道依件事
確實,Sad End比較真實
又梁sir篤灰?唔好啦掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞