《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》2

1001 回覆
153 Like 1 Dislike
長期Cd-rom入黎say個hi
求神拜佛要係happy ending
sosad
最愛係Baileys,最鍾意畢一球雪糕倒一碗Baileys咁食,真係食甜品都食到醉
兵寫到結婚算唔算離題
唔算
好似朱古力奶咁
btw 真係有出Baileys味雪糕 幾好食的
係囉,但佢咁講又好似真係講得通
修成正果嘛
雖然我知情節都重要,但其實加多啲甜係咪會多人睇啲

唔係
要夠虔誠神明先會聽到
P.S Miss Li之前無出現過,之後唔知會唔會再出現Miss Tang(又稱蓮姐)就之前出現過,係個好好嘅訓導主任
--------------------
第九章(3)

自從那天起,Miss Lam的笑容變多了、燦爛了,不再像以前總是滿懷心事,板着一張臉,和阿祖的相處也不那麼拘謹,常常沒穿內衣便在家亂逛,看得阿祖晚上總對她想入非非。

這對阿祖而言應該是好事,只可惜她的笑容不只為他綻放。

星期五放學後,義工小組的負責老師Leung Sir和Miss Li本來要帶義工小組的同學社區中心做義工,可這天Miss Li臨時不舒服請了半天病假,其他老師又都也忙着回家照顧小孩,副校一時找不到人,便對正埋首改卷的Miss Lam打起主意。

「係咪好忙好多卷要改呀?每次經過都見你係到埋頭苦幹緊咁。」副校突然站在Miss Lam桌前問道。

Miss Lam的位置就在走廊前、影印機旁邊,其他老師經過時都會看到她的一舉一動。

副校也不例外,有時候還會找她說說閒話。

這天,Miss Lam以為副校又來找她說閒話,便暫且放下手上改不完的功課,對副校微笑道:「係呀,中六堂堂都Pastpaper,我又改得慢,無計啦。」

副校雖已為人父,年紀早已不輕,可是男人的成長好像只有數字上的增長,外表卻像能永久凍齡般永遠年輕,即使說只有三十多歲大概也有人會相信。

「係呀,仲諗住Miss Li病咗,諗住一陣搵你代佢,同Leung Sir一齊帶啲學生出去活動添。你啲卷急唔急架?」

Miss Lam知道副校不是真的想知道功課是否急着要改好,而是在等她主動答應代替Miss Li帶活動。

Miss Lam本來約了阿祖一起回家看Sex Education的結局,很想對副校說急得很,可想起自己只是一個合約老師,根本不像其他「老屎忽」有拒絕的權利,只好說:「都唔係好急姐,反正今日都無約人,我OK呀。」

「辛苦晒你啦,明明唔係義工小姐都要黎帶活動,仲要係寶貴嘅星期五,你無約人咩?應承得咁爽快。」

有呀,係咪唔洗帶呀?Miss Lam心想,卻說:「我都好少約人嘅,翻到屋企都係改卷,不如同啲學生去學下野好過。」

「難得喎,年輕人竟然無活動,咁就靠晒你同Leung Sir啦。咦,Leung Sir呢?副校這才發現坐在Miss Lam旁邊的Leung Sir的座位竟空空如也。
「喔,佢仲未落堂。」

「咁麻煩你一陣幫我同佢講聲,由你代Miss Li呀。」

「無問題。」Miss Lam爽快回應道。

救命,星期五都要遲放工,OT仲要無補水,仲慘過狗,唉,Miss Lam心想,發了則信息給阿祖:今日要OT,嗚⋯⋯。

「竟然係你,做咩唔搵其他義工小組嘅老師?」Leung Sir問道,正和Miss Lam一起走到操場。

「可能我咁啱係位掛,無計啦。」Miss Lam拖着疲累的身軀,打着呵欠說道。

「佢擺明見你好恰姐,佢邊敢搞其他老屎忽呀。你琴晚好夜訓咩?好似好攰咁。」Leung Sir問道。

昨夜Miss Lam和阿祖看Netflix看到凌晨,本想繼續看下去,卻不知不覺地靠在阿祖的肩膀上睡着了。早上醒來時,竟發現自己在床上,阿祖還替她蓋好了被。

「太多野要改啦,無計啦。」Miss Lam說謊道。

確定人齊後,Miss Lam便負責帶學生上車,Leung Sir則負責在隊尾再次點算人數。

「同學仔,我地今日會去深水埗明哥到幫手派飯,車程大約十五分鐘,大家趁依個時間休息一下啦。」Leung Sir宣佈道,然後坐在Miss Lam旁,司機位後方的座位上。

自那天Leung Sir載Miss Lam回家時,談及阿祖曾待過在兒童之家,要Miss Lam小心阿祖這種學生,Miss Lam激動地要Leung Sir不要戴有色眼鏡看學生後,雖然二人日常見面還是如常地打招呼,Leung Sir卻還是覺得Miss Lam對自己的態度有點不同了。然而,剛巧臨近聖誕假期,大家都忙着趕進度、補課、出卷等,Leung Sir還未找到時間和 Miss Lam解釋。

雖然Leung Sir不喜歡這經常找女同事聊天的副校,但這次卻多得他,Leung Sir才找到和Miss Lam解釋的機會。

「係呢,上次⋯⋯我覺得你其實講得好啱。」Leung Sir鼓起勇氣說。
「嗯?」Miss Lam疑惑地問道。

這幾天要消化的事情太多,那天的對話Miss Lam早已拋腦後。

「嗰日你咪話我地唔應該戴有色眼鏡睇啲學生嘅,返到去我諗咗好耐,後尾我再同Miss Tang了解阿祖嘅背景,開頭Miss Tang都唔打算同我講咁Deep,係後尾我問到,先知原來阿祖嘅Background原來係咁,難怪你嗰日會咁嬲咁話我。」Leung Sir搖搖頭說。

Miss Lam沒想到自己隨口的一句話,Leung Sir竟這麼認真。

「原來你係講嗰日嘅事,我嗰日返去其實都覺得自己語氣重咗,但又唔知點同你開口道歉好,無諗過你會咁認真諗我講嘅野,我應該同你講返句Sorry就真。」

「唔係呀,我覺得你話得我啱架,阿祖無再群埋嗰班人,又無再曠課,可能真係變乖咗呢。我唔應該比以前啲經歷框住。」

「以前嘅經歷?」Miss Lam好奇問道。

「一匹布咁長,就到啦,遲啲有機會再話你知。」說罷,Leung Sir站了起來,轉身提醒同學準備下車。
------------
多人睇唔排除今晚加更,
留言話我知你係咪睇緊
好好珍惜我日日更故嘅日子,不多矣
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
Miss Lam唔好變姣婆臭雞please
希望牙祖同miss有好結局
qoute文嘅就係冚家產,死全家,生個女個子官甩出黎喺個閪度條條fing
係文呀 我愛JESSIE
我諗我明Miss Lam點諗
之前hurt得咁傷 依家有個傻仔喺隔離陪住自己 氹自己笑 咩都就曬自己(而且又幾靚仔下)
唔係話收唔收兵 但係喺受完傷之後有人將自己捧喺手上當係寶貝咁錫 始終會想要嘅
可能未必鍾意佢 但係就鍾意佢對自己咁好 其實都好矛盾㗎
走啦Leung Sir
牙祖屌咗你女神喇
仲以為係sporty黑黑實實嗰type
現實都已經夠sad,唔好連睇故都要sad end啦
溝到又點
阿祖: 你條女個西好緊呀,我屌過,我真係屌過
睇緊呀睇緊呀
成日都懶冇留到言
希望今晚有更加
我都覺得miss 咁大經歷 會變到咁 所以呢個故 應該呢加先開始 比哂甜頭呀祖 跟住開始收息 正式收兵
可能miss會變臭雞梁sir可能都做埋兵
啲甜睇到扯扯地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞