《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》2

1001 回覆
153 Like 1 Dislike
我寧願咁樣大結局就算
我驚劇情再暴走
去搵阿草?
然後Miss嬲嬲 捉佢返屋企好好懲罰佢
同個肥仔文絕交啦 我諗佢淨係搞到阿祖都唔緊要 搞埋Miss阿祖一定唔會原諒佢
其實Leung sir只係第二隻兵
新故 《三十歲嗰年,我做咗學生老襟》
樓主,我準備好啦份禮物,你一完故就可以寄比你
其實咁樣完 都幾貼題但係我仲想睇
樓主寫你心中既結局故事唔一定要happy ending
where is the 兵!
Jessie記得跟自己心入面嘅故事寫
Btw,由中學睇到大專
莫非定律
墨非定律?
你唔比Leung Sir好後生嘅
你又啱,咁完都幾好
估唔到咁就就快一年
我返去跪玻璃,對唔住
第十四章(4)

還有兩天便是新年假期,假期未至,學生的心思早已不在課堂上,每天都總有學生缺席,這天也不例外。

「⋯⋯容心兒,楊詩詩,」Miss Lam一邊點名,一邊掃視課室,可看來看去也不見詩詩的身影,又問道:「有無人見過楊詩詩?」

「Miss,佢今朝打黎同我講話病咗喎。」一個女學生說道。

Miss Lam搖搖頭,無奈地在她名字旁畫上代表缺席的圓圈,又說:「楊祖耀,⋯⋯有無人見過楊祖耀?」

「無喎。」子傑說。

「又無?今個學期先啱啱開始,佢已經第五次缺席啦喎。」Miss Lam生氣地說。

算上阿祖,今天缺席的學生合共有四人,而一班不過二十來人,換言之已有六份一的學學生沒有來上課。

「Miss你唔係阿祖表姐咩?佢份人係點,你應該好清楚架。」子傑理所當然地說道,不知道阿祖已不再和Miss Lam一起住,二人的「表姊弟」身份連虛有其表也算不上了。

被堵住了嘴的Miss Lam無話可說,無奈地在點名簿又一次畫上圓圈。

其實Miss Lam致電過阿祖的姐姐,想她幫忙勸阿祖不要再動不動就不上課,她卻已接近半個月沒見過阿祖,連Miss Lam在學校見到阿祖的時間也比她這個監護人多,Miss Lam只好放棄,直接打給阿祖。

每次看到Miss Lam的來電顯示,阿祖都會馬上接聽,然後用各種理由敷衍Miss Lam,說明天便會來上課。確實,答應她的事,他從不食言,每次缺席的第二天,他都會上課,可是過不了幾天又會請假,一時是頭痛,一時是腹瀉,若是告知訓導,阿祖的姐姐又會幫着阿祖圓謊,學校也拿他沒辦法。

究竟楊祖耀發生咩事,本來唔係好地地,幾乎日日都返齊學,仲考到第十名架?Miss Lam心想,想得眉頭都皺了起來,沒有想過自己雖然不是他缺席的原因,卻曾經是他每天上課的動力。

終於渡過漫長的上課天,來到OLE的日子,即是其他學習經歷,由老師安排學生參考一些特別的活動,如聽講座、參觀、學造陶藝,或是做義工服務、實地考察等,學習課堂以外的知識。然而,這些經歷往往只是老師自以為對學生很是特別,事實上學生寧可坐在課室上課也不想動,更別說期待。

唯有中五學生不同,因為等待他們的不是這些自以為有意義卻無趣的事,而是與畢業旅行相若的台灣交流團。

雖然只是早上七時,可以繁忙見稱的香港機場已擠滿了人,肥仔文他們便是其中一份子,正興奮地聊着到自己都帶了些甚麼行李、有多重等。
快到入閘的時間,Miss Lam左顧右盼,看了又看,還是無法找到阿祖的身影。

「仲搵緊阿祖呀?」Leung Sir走到Miss Lam身旁問道。

「就夠鐘入去啦,打比佢又唔聽,你估佢會唔會係唔知醒呀拿?」Miss Lam再次看着手錶,焦急地問道。

「係都無辦法架,我地最多只可以等多佢五分鐘,我地就要入去。」

「最衰我琴晚無打去提佢。」Miss Lam自責道。

「你唔係佢表姐,一齊住架咩?」Leung Sir問道。

「佢最近搬返去佢家姐到啦。」Miss Lam有點心虛地說。

「無聽你提起嘅。不過都中五啦,咁大個人,依個係佢自己嘅責任,個個都要你提,咁你咪好唔得閒?」Leung Sir說。

Miss Lam沒有理會Leung Sir的話,又拿着手機打了一遍阿祖的電話。

「你所打嘅電話暫時未有人接聽,⋯⋯」Miss Lam再一次失望地掛斷線。

又過了大約五分鐘,Miss Chan走到Miss Lam身旁說:「夠鐘入去啦,係咪仲未聯絡到楊祖耀?」

Miss Lam無奈地點點頭。

「咁啦,隔離班都有個同學仲未到,但又聲稱自己就快到,不如你留係到等嗰個學生,順便睇下楊祖耀仲會唔會黎。」Miss Chan提議道。

「但Miss Lam都要帶佢嗰班入閘架。」Leung Sir說,總覺得Miss Chan在欺壓Miss Lam。

豈料,Miss Lam卻說:「唔緊要,我留係到等佢地。」

「咁我留係到同你一齊等佢地。」

「唔得,咁啲學生邊個負責睇?」Miss Chan問道。

「我自己係到等得架啦,一係你幫我帶嗰班入去呀,唔該你。」Miss Lam看着Leung Sir說。

這句話塞住了Leung Sir的嘴,他無奈地說:「好啦咁,你都唔好等太耐,最多等多十五分鐘就好入閘啦,唔係一陣連你都趕唔切。」

於是他們四個老師,加上副校和兩位領隊和導遊便一起入閘了,只剩Miss Lam還在原地等學生。

時間一分一秒地過去,過了大約十分鐘,正失望地低頭看着地板的Miss Lam的眼前突然出現一雙熟悉的黑色波鞋,她記得是阿祖常穿的款式,再次點燃了Miss Lam快要熄滅的希望。

然而,當她高興地抬起頭時,卻是一張從未見過的臉。

「你好呀,想問你知唔知邊到有7-11?」眼前的男人低頭問道。

「呃,好似係嗰邊轉右就係。」Miss Lam指着左邊的方向說。

「係呢,頭先見你地咁多人,你地係咪去遊學團?去邊呀?」那男人繼續問道。

「係呀,去台灣。」Miss Lam微笑回應道,心裏卻開始感到疑惑。

「咁啱嘅,我都係去台灣喎,我去台北,你地呢?」那男人拿起手上的機票和Passport在Miss Lam眼前揚了揚,剛巧是Miss Lam他們將要乘的那班機。

這使Miss Lam稍為放下了戒心,說:「係呀。」

「哇,你真係幸福,咁細個有得去台北遊學。」

「我?」Miss Lam疑惑地問道,那男人點點頭,Miss Lam才知道他誤會了,連忙解釋道:「我唔係學生啦,我係佢地老師,負責帶佢地去遊學。」

「咁後生又靚女嘅Miss?」那男人驚訝地問道。

Miss Lam不知怎回應,只好尷尬地微笑着。

「其實我今次都係一個人去台灣想去放鬆下,不如我地交換個電話,到時夜晚約出黎食下野呀,我知台灣有好多好正嘅夜市架。」那男人把自己的手機遞到Miss Lam手上。

死啦,點樣拒絕佢好呢?Miss Lam心想,當她正苦惱如何禮貌拒絕眼前人之際,突然多了一把熟悉的聲音。

「Sorry喎,Miss已經有人約,唔得閒同你去食。」阿祖奪過Miss Lam手上的手機,拋到那男人身上,伸手Miss Lam把她拉到自己身後。

「你終於到啦!」阿祖的出現頓時點燃了Miss Lam方才暗淡無神的雙眼,Miss Lam高興地看着阿祖說。

「哈,你係佢邊個,憑咩?」那男人不屑地冷笑道。

「憑我係佢男朋友。」阿祖摟着Miss Lam的肩,把她拉到自己身旁說。

「你?」那男人難以置信地看着看起來比Miss Lam還要年輕的阿祖,可是Miss Lam沒有反抗,他也只好當真,無奈道:「OK,Fine,咁祝Miss你同男朋友玩得開心啲啦。」

直到那男人離開後,Miss Lam才掙脫阿祖的手,說:「你做咩又扮我男朋友?」

「講下又唔會有BB嘅,唔洗咁擔心喎,Leung Sir又唔係到。」看着Miss Lam那緊張的臉,阿祖笑着說。

「你做咩咁遲又唔聽電話?」Miss Lam問道。

「Miss,我無你咁幸福,我要靠自己對手養活自己,咪遲咗囉,琴晚又唔記得叉電。」阿祖理所當然地說道,彷彿自己遲到是應份的。

Miss Lam本想繼續狙擊阿祖這樣的態度,可是看了看手錶發現已快到登機的時間,連忙拉着阿祖的手,說:「唔理啦,就快趕唔切,我地快啲去Check In先。」

Miss Lam拉着阿祖的手腕跑向Check in的櫃枱,接着又拉着他跑向登機閘口,全程沒有鬆開過他的手。

「好彩⋯⋯好彩趕到。」Miss Lam氣喘吁吁道,手還握着阿祖的手。
看着Leung Sir那不悅,卻又無可奈何的樣子,阿祖心裏竟有一絲快意,為自己的遲到感到慶幸。

來到台灣已是下午一時多,旅遊巴直接開往這幾天要交流的大學,先是到大學飯堂吃午飯,接着聽了兩小時的講座,再來兩小時的校園參觀和交流,終於可以回酒店放下行李稍作休息。

當Miss Lam和導遊走到櫃枱前替大家Check in,一切都非常順利,拿到房卡,以為可以回房間稍為休息一下時,竟發現無論她怎數,房卡的數量還是不太對。

「不好意思,你是不是少給了一張房卡?」導遊問道。

「不是呀,54張房卡,應該是剛好的。」

「可我們訂的是56間。」導遊拿着列印好的付款證明說。

「欸,可系統顯示的是54間,可能出錯了,可是今晚的房間已經滿了,沒有多餘房間了。」職員為難地說,
--------------
少咗房,點算好呢
表姐弟一間房好平常姐
數字嘅嘢 任你填嫁姐
《廿七歲嗰年,我做咗學生老襟》
同意! 點都無理由 同梁sir同房 交流團喎 你估拍拖呀! 不過我估miss lam同miss chan 梁sir同呀祖訓
話說miss chan唔係話隔離班都有個就快到 叫miss lam等埋咩miss lam等左呀祖就走人果個就到既同學好慘
床上就干姐姐
床下就假表姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞